COD GALBEN: 20-01-2018 ora 19 Intre 19:10 si 22:00 se va semnala Ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Timiș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tulcea, 13 iul /Agerpres/ - Centre gastronomice acreditate, puncte de desfacere a produselor locale şi un festival de pescuit biban dedicat exclusiv femeilor sunt câteva dintre ideile localnicilor din Chilia Veche şi Mila 23 care s-au întâlnit zilele trecute cu reprezentanţii Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Întâlnirile din cele două localităţi la care au participat membri ai celor două comunităţi izolate din Deltă şi Ivan Patzaichin şi Teodor Frolu au fost iniţiate de Grupul de Acţiune Locală (GAL) Oamenii Deltei.

Proiectele din strategia GAL stimulează investiţiile de mici dimensiuni care valorifică resursele locale. Printre acestea se află modernizarea unei gospodării care aparţine unei familii de pescari pentru a putea primi turişti. Sunt lucruri care trebuie făcute respectând criteriile din manualul cu specific local al Ordinului Arhitecţilor din Dobrogea, asociaţie dispusă să dea asistenţă localnicilor, a declarat pentru AGERPRES Teodor Frolu.

Printre proiectele care ar putea fi făcute la Chilia Veche cu sprijinul financiar al GAL Oamenii Deltei, el a enumerat amenajarea unor trasee pentru biciclete, refacerea singurei mori din Deltă, amenajarea unui centru gastronomic, realizarea unui centru de sacrificare a animalelor, dar şi sprijinirea clubului sportiv Athletic Delta ai cărui copii ocupă locuri fruntaşe în clasamentele naţionale.

La juniori, sunt pe locul 8 în ţară şi cred că sunt unici, a declarat Ivan Patzaichin, care s-a fotografiat cu membrii clubului sportiv din Chilia.

Şi localnicii din satul Mila 23 doresc un centru gastronomic şi un magazin cu produse locale şi suveniruri pentru turişti, acest centru urmând să fie amenajat în Căminul cultural.

De obicei, turiştii mănâncă zacuscă de peşte, să spunem, şi atunci când pleacă întreabă dacă găsesc să cumpere pentru acasă. Acolo va fi un centru acreditat care le va putea oferi turiştilor inclusiv suveniruri, nu doar produse gastronomice, a menţionat Patzaichin.

Un atelier de croitorie pentru ansamblul folcloric din localitate şi primul festival de pescuit biban dedicat exclusiv femeilor sunt alte idei de proiecte care s-ar putea realiza prin GAL Oamenii Deltei.

Le-am spus deja unor prieteni din Constanţa despre ideea de proiect a femeilor din satul Mila 23 şi am primit deja cereri de înscriere în festival, a afirmat Patzaichin.

Încă de anul trecut, reprezentanţii Asociaţiei "Ivan Patzaichin-Mila 23" au făcut demersuri pe lângă autorităţile naţionale pentru a veni în sprijinul comunităţilor izolate din Deltă, însă până în prezent legislaţia sanitar-veterinară nu a fost modificată.

GAL Oamenii Deltei nu a deschis deocamdată nicio sesiune de depunere a proiectelor, potrivit surselor citate, noi întâlniri între iniţiatorii acestui GAL, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, şi membrii comunităţilor locale din Maliuc şi CA Rosetti urmând să aibă loc săptămâna viitoare.

În luna decembrie a anului 2015, GAL Oamenii Deltei a primit o finanţare de 10.500 de euro pentru întocmirea strategiei de dezvoltare a patru comune, CA Rosetti, Maliuc, Crişan şi Chilia Veche. Evaluarea strategiilor, derulată la nivelul Ministerului Agriculturii, a fost urmată de semnarea contractului de finanţare, dar şi de întocmirea ghidurilor de finanţare, valoarea totală a proiectelor care vor putea primi finanţare prin acest GAL fiind de circa 2,2 milioane de euro.

GAL-urile sunt entităţi juridice formate din actori publici şi privaţi care elaborează strategii de dezvoltare durabilă a unor zone, aceste strategii fiind puse în practică prin proiecte finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Fondurile de care dispun aceste GAL-uri pot fi accesate atât de autorităţi, cât şi de persoane fizice autorizate care au proiecte ce se înscriu în strategia aprobată la nivel naţional, în conformitate cu normele europene. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.