COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Miercurea Ciuc, 10 iul /Agerpres/ - Un număr de 73 de cazuri de pagube provocate în urma atacurilor urşilor au fost înregistrate de la începutul anului la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, număr aproape dublu faţă de 2016.

Potrivit datelor furnizate de directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, de la începutul anului au fost înregistrate 100 de cereri de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice, iar în 73 de cazuri este vorba despre urşi. Referitor la pagubele provocate de urşi, 7 de cazuri au fost atacuri asupra turmelor de oi, în rest fiind vorba de atacuri la vite sau alte animale.

Comparativ cu anul precedent numărul acestor situaţii a crescut, datele statistice arătând că în aceeaşi perioadă din 2016 s-au înregistrat 50 de pagube provocate de animalele sălbatice, în 40 dintre acestea fiind vorba de urşi.

Domokos Laszlo a precizat că a crescut numărul turmelor de oi din judeţ şi se înregistrează o suprapopulare a păşunilor, motiv pentru care ciobanii ajung să meargă să păşuneze în zone împădurite, unde riscul să se întâlnească cu ursul este mare. În plus, ciobanii nu sunt pregătiţi, nu au experienţă, sunt aduşi din zone fără tradiţie în oierit, câinii pe care îi folosesc nu sunt dresaţi, acestea fiind alte motive pentru care se înregistrează astfel de atacuri.

De la începutul anului, şapte persoane din Harghita au ajuns la spital în urma unor atacuri ale urşilor, în majoritatea cazurilor fiind vorba de ciobani.

Specialiştii în comportamentul urşilor spun că acest animal nu atacă din senin, ci atunci când simte că se află în pericol, iar în cazul ursoaicei când aceasta îşi apără puii şi nu este exclus ca ciobanii să se fi apropiat de locul în care aceştia se aflau sau să fi acţionat astfel încât animalul să se simtă ameninţat.

Autorităţile din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, dar şi reprezentanţi ai composesoratelor, ai asociaţiilor de vânătoare sau fermieri au protestat săptămâna trecută la sediul Ministerului Mediului şi au cerut derogare pentru împuşcarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor.

A doua zi după discuţia cu reprezentanţii protestatarilor, Ministerul Mediului a pus în dezbatere ordinul de derogare pentru carnivorele mari, în cazul urşilor fiind vorba de 140 de exemplare. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Nona Jalbă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.