COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Miercurea Ciuc, 6 iul /Agerpres/ - Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, consideră că în judeţ este nevoie de intervenţia urgentă şi imediată în cazul a aproximativ 50 de urşi care creează probleme, atacă oameni sau animale şi provoacă stricăciuni în gospodării sau culturi agricole, iar în viitor trebuie găsite soluţii pe termen lung, printr-o colaborare interinstituţională.

'În judeţul Harghita ar fi nevoie de intervenţia imediată şi de urgenţă în cazul a aproximativ cincizeci de exemplare. (...) Ordinul lansat în dezbatere face referire la extragerea acelor exemplare de urs care creează probleme, atacă omul şi distrug proprietăţile, respectiv omoară animalele din gospodării. Vorbim în acest caz de cote de intervenţie, nu de vânătoare', a declarat, pentru AGERPRES, Borboly Csaba.

În legătură cu rezolvarea problemei pe termen lung, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita este de părere că e nevoie de schimbarea legislaţiei, de înfiinţarea unor zone tampon care să ţină speciile de carnivore mari cât mai aproape de habitatul lor natural, dar şi de folosirea gardurilor electrice sau a altor mijloace de prevenţie.

'Pentru rezolvarea pe termen lung a situaţiei este nevoie în primul rând de modificarea legislaţiei şi găsirea de soluţii în vederea reglementării situaţiilor de urgenţă. De asemenea, în vederea gestionării problemei este nevoie de înfiinţarea de zone vegetale de tampon astfel ca speciile de carnivore mari să fie reţinute cât mai aproape de habitatul natural. Gardurile electrice şi echipamentele de prevenţie pot contribui la ţinerea la distanţă şi îndepărtarea carnivorelor mari. Şi în ceea ce priveşte managementul deşeurilor este nevoie de luarea de măsuri prin înfiinţarea containerelor anti-urs. Nu în ultimul rând, trebuie informată populaţia cu privire la gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de conflictul om-animal, cu sprijinul societăţii civile şi a autorităţilor publice', a precizat Borboly Csaba.

Acesta a adăugat că urmează să fie înaintate propuneri de modificare a reglementărilor în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor cinegetice.

De asemenea, Borboly Csaba, a iniţiat, luni, în cadrul "Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie" (ENVE) de la Comitetul Regiunilor, elaborarea unui raport privind relaţia om-carnivore mari, inclusiv urşii din România, urmând ca, în funcţie de necesităţi, să fie formulate propuneri de revizuire a directivelor de mediu ale Uniunii Europene.

Aproximativ 500 de persoane din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov — primari, fermieri şi reprezentanţi ai composesoratelor, au protestat miercuri în faţa Ministerului Mediului şi au cerut derogare pentru împuşcarea urşilor periculoşi, respectiv a celor care fac pagube materiale şi pun în pericol vieţile oamenilor.

Preşedintele CJ Harghita a confirmat informaţiile potrivit cărora, în urma protestului, a fost amendat de reprezentanţii Jandarmeriei, dar nu a dorit să ofere mai multe detalii.

După discuţia cu reprezentanţii protestatarilor, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari. Potrivit ordinului lansat joi în dezbatere publică, este vorba de 140 de exemplare de urs şi nu 175, cum s-a anunţat iniţial.

Un nou atac de urs a avut loc joi, în judeţul Harghita, un culegător de ciuperci ajungând la spital după ce a fost atacat în pădure de o ursoaică cu doi pui. Bărbatul are răni multiple prin zgâriere pe faţă, pe torace, pe braţul stâng şi în zona gambei, starea sa fiind stabilă.

Este a cincea persoană din Harghita care ajunge la spital în acest an, în urma unor atacuri ale urşilor. AGERPRES / (AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.