COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 08-05-2025 ora 18 Intre 18:25 si 19:20 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni,vijelie, averse torențiale (25...35 l/mp) , frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 3 iul /Agerpres/ - Cel mai lung traseu montan de via ferrata din România, situat în localitatea Bicaz Chei - judeţul Neamţ, din Rezervaţia Naturală Cheile Şugăului-Munticelu, a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute de alpinistul român Constantin Lăcătuşu, cunoscut pentru escaladarea Everestului, potrivit unui comunicat de presă transmis luni AGERPRES.

Via Ferrata Astragalus aduce o noutate absolută pentru România - o activitate de aventură şi recreere în natură, la mijlocul dintre escaladă şi drumeţie montană, accesibilă publicului larg.

"Traseul este primul proiect de acest gen din România realizat conform standardelor occidentale, după modelul celor din Austria şi Germania. (...) Investiţia totală se ridică la aproximativ 20.000 de euro", conform sursei menţionate.

Activitatea de via ferrata combină escalada şi drumeţia montană, având un potenţial foarte mare de dezvoltare în România. Denumirea provine din italiană, însemnând "drum de fier".

"Via ferrata aduce o premieră pentru ţara noastră, o activitate de aventură cu un potenţial fantastic de dezvoltare, prin care ne dorim să aducem un public cât mai larg în mijlocul naturii. (...) Diferenţa dintre un traseu de via ferrata şi un parc de aventură este că aici ne aflăm în mijlocul naturii sălbatice. Şi nu oriunde, ci într-o zonă spectaculoasă - Cheile Şugăului-Munticelu, un sit NATURA 2000", a declarat Constantin Lăcătuşu, iniţiatorul proiectului şi preşedinte al Clubului Montan Român, custodele Rezervaţiei Naturale Cheile Şugăului - Munticelu, citat în comunicat.

Lungimea totală a traseului de via ferrata este de 600 de metri, dus-întors, incluzând aproximativ 400 de metri de secţiune totală de mică dificultate şi o secţiune totală de aproximativ 200 de metri de dificultate medie.

Peretele de stâncă are o înălţime de circa 170 de metri, cu plecare de la cota 730 m, şi sosire în punctul culminant la cota 900 metri. Pe toată lungimea sa există un cablu de oţel fixat în stâncă, de care se prind sistemele de siguranţă, iar acolo unde traseul permite, există trepte metalice pentru o ascensiune mai uşoară.

Pentru parcurgerea traseului de via ferrata din Munticelu, este necesară utilizarea unui echipament obligatoriu, însă tehnica de parcurs este simplă, asemănătoare celei din parcurile de aventură. Pe lângă kit-ul obligatoriu, care include un ham şi o cască, închiriate de la faţa locului, vizitatorii trebuie să poarte o încălţăminte corespunzătoare, adaptată condiţiilor meteorologice.

Pentru a putea parcurge traseul de via ferrata nu este nevoie de o condiţie fizică specială.

"Pe lângă peisajul deosebit şi patrimoniul natural de excepţie, situl în care se află Via Ferrata Astragalus, Cheile Şugăului-Munticelu, un sit NATURA 2000, găzduieşte o specie de plantă unică, care a fost identificată aici pentru prima dată în lume - Astragalus pseudopurpureus. Cea mai mare parte a populaţiei acestei plante (95% din totalul mondial) se găseşte doar aici, fiind semnul distinctiv al rezervaţiei", se precizează în comunicat.

Traseul de via ferrata este uşor accesibil publicului, acesta fiind situat la 18 km de fabrica de ciment din localitatea Taşca, pe drumul spre Lacul Roşu. Intrarea se face din DN 12C, care leagă Transilvania de Moldova.

Ca bază de plecare este cabana Ecolog, unde este şi sediul administrativ al ariei protejate. Traseul va fi deschis tot timpul anului, exceptând iarna.

Parcurgerea traseului propriu-zis va costa circa 10 lei/persoană, dacă se închiriază echipamentul special de urcare. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Blada, editor: Nona Jalbă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.