COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Braşov, 3 iul /Agerpres/ - Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, şi primarul oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost semnat pe 30 iunie, la Alba Iulia, contractul european de finanţare în valoare totală de peste 16 milioane lei pentru realizarea proiectului "Restaurarea, Conservarea şi Valorificarea Durabilă a Cetăţii Râşnov", lucrările urmând să înceapă anul viitor.

Veştea a declarat că este vorba de un proiect foarte important nu numai pentru comunitatea din Râşnov, având în vedere că Cetatea Râşnov este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din regiune, care trebuie pus cât mai bine în valoare.

"Este un moment extrem de important nu numai pentru comunitatea din Râşnov, dar şi pentru judeţ. Acest proiect este unul de suflet, a fost o bătălie dusă pentru a recupera cetatea de la fostul proprietar, iar ambiţia noastră a fost de a o pune cât mai bine în valoare. Încă din anul 2004 de când am ajuns primarul oraşului Râşnov, am început un proces de recuperare a cetăţii de la fostul administrator, un cetăţean italian, care a făcut o serie de lucrări neautorizate în incinta monumentului istoric. În anul 2008 am avut o primă sentinţă, am pus-o în executare şi am început administrarea cetăţii. Doi ani mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă, una favorabilă comunităţii din Râşnov, iar obiectivul turistic a intrat definitiv în administrarea oraşului", a explicat preşedintele CJ Braşov.

El a adăugat că de atunci a început pregătirea unui proiect amplu de restaurare cu fonduri europene, pentru ca cetatea să fie mult mai bine pusă în valoare, iar proiectul a fost aprobat.

Primarul oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, a precizat că prin acest proiect se aduce un beneficiu întregii zone din jurul cetăţii, iar turiştii vor avea condiţii mult mai bune de vizitare.

"Este un beneficiu pentru noi, pentru întreaga zonă, începând cu Dino Parc, liftul pe plan înclinat care face legătura cu centrul istoric al oraşului renovat anul trecut şi, prin reabilitarea cetăţii, se vor finaliza investiţiile în zona Valea Cetăţii, iar turiştii vor beneficia de condiţii mult mai bune de vizitare", a afirmat primarul.

Conform acestuia, în următoarea perioadă vor fi organizate licitaţii pentru proiectare şi execuţie, lucrările urmând să înceapă anul viitor.

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, istoricul Nicolae Pepene, a subliniat că proiectul este prevăzut pentru incinta de Vest a cetăţii sau Cetatea de Sus, menţionând că speră ca după reabilitare, turiştii să găsească, în primul rând, moştenirea istorică primită la sfârşitul secolului al XIX-lea.

"Strategia echipei care a lucrat la proiect a fost să intervenim cât mai puţin asupra cetăţii. Cetatea este frumoasă aşa cum o vedem azi, dar fără construcţiile noi, făcute de fostul proprietar fără nici un fel de autorizaţii. Nu suntem adepţii construirii de cetăţi noi, de aceea lucrările vot fi neutre. Pentru mine este un moment fericit, probabil voi fi pe deplin fericit când voi vedea cetatea restaurată. Este un moment pe care l-am aşteptat şapte ani, respectiv după câştigarea procesului cu fostul proprietar. Iată că a venit această finanţare cu fonduri europene şi pot să vă spun că avem bani suficienţi pentru lucrările de restaurare", a punctat Nicolae Pepene.

Potrivit proiectului, lucrările de intervenţie constau în lucrări de desfiinţare în cazul construcţiilor ilegale ridicate în perioada 2000-2006, lucrări de consolidare/restaurare/conservare a fundaţiilor, subzidiri, reconstituirea integrală a Turnului Principal-de Nord (Gotic) şi a Turnului Adosat, reconstituirea unor căsuţe din grupul de căsuţe Turnul Armelor, refacerea parţială a Turnului prăbuşit, refacerea şarpantei la Turnul triunghiular. De asemenea, lucrările au în vedere eliminarea umidităţii din spaţiile interioare ale ansamblului arhitectural, lucrări de amenajare/modernizare/ambient, confecţionarea şi montarea jgheaburilor şi burlanelor, sisteme de scurgere a apelor pluviale, amenajări peisagistice, sistematizarea verticală a Incintei de Vest astfel încât să se creeze traseul de vizitare coerent, cu spaţii de parcurs, observare, repaus, instalaţii şi echipamente pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă de foc, antiefracţie.

Respectând funcţiile cetăţii, elaborate de managerul Direcţiei de Cultură Râşnov încă din august 2008, în incinta cetăţii vor funcţiona şase spaţii pentru expoziţii, un spaţiu pentru expoziţii în aer liber, un spaţiu pentru evenimente culturale tip spectacol, un altul pentru centru de informare turistică şi de patrimoniu şi cinci spaţii cu destinaţie comercială şi pentru ateliere meşteşugăreşti.

Valoarea totală a cererii de finanţare este de 16.004.094 de lei, primăria oraşului Râşnov urmând să asigure suma de 766.628 de lei, reprezentând cofinanţarea de 2%. Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni de la data semnării contractului de finanţare - 30 iunie 2017, iar pentru lucrările de execuţie sunt prevăzute 26 de luni. AGERPRES/(A - autor: Jana Pintili; editor: Nona Jalbă)


Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.