Primăria Sectorului 1 înființează o comisie care să negocieze preluarea clubului de fotbal Rapid

 •  Social
2167 afişări

Primăria Sectorului 1 va înființa o comisie care să negocieze preluarea tuturor mărcilor, culorilor, a brandului și palmaresului clubului de fotbal Rapid, conform unui proiect al primarului Daniel Tudorache.

ac8eb29e-fb83-4bc0-a02e-debe2f64124b

Acesta a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că va înființa comisia prin dispoziție de primar după ce Consiliul Local al Sectorului 1 a respins crearea acesteia. "Nu îi înțeleg pe consilieri de ce politizează acest proiect care este pentru binele sportului și al cetățenilor Sectorului 1. Cei de la USR și PNL s-au abținut, iar propunerea mea a fost respinsă. Dar eu merg mai departe și înființez comisia prin dispoziție de primar", a spus Tudorache pentru AGERPRES.

Primarul a adăugat că liderul de grup al PNL, Daniel Chirvase, este un susținător al Rapidului. "Pentru mine este mai mult decât surprinzător faptul că șeful de grup al celor de la PNL, domnul Chirvase, este rapidist din tată în fiu. Și cu toate acestea s-a opus dintr-un motiv politic pe care nu îl înțeleg. Era vorba doar despre înființarea unei comisii, decizia finală va fi tot a Consiliului Local", a menționat Tudorache.

Consilierii locali ai USR și PNL s-au abținut de la vot susținând că propunerea de înființare a comisiei respective le-a fost înaintată doar joi seară și nu cu cinci zile înainte de ședință. În aceste condiții, înființarea comisiei a fost respinsă cu 12 voturi pentru, 0 împotrivă și 13 abțineri.

Înaintea ședinței Consiliului Local, primarul Daniel Tudorache a declarat că proiectul său de preluare a clubului de fotbal Rapid vine ca urmare a dorinței cetățenilor Sectorului 1.

"Rapid este în Sectorul 1, este un brand și în perioada campaniei electorale mulți dintre locuitori m-au rugat să ne implicăm. Iar acum dorim să ne implicăm. Eu am o afinitate față de Rapid pentru că e un club născut în Sectorul 1. Iar dacă asta doresc cetățenii din Sectorul 1, de ce nu? Noi suntem cei care încercăm să îi punem pe toți la masă. De aceea vreau să se înființeze o comisie, iar ulterior să ne implicăm în proiectul de reunificare a clubului Rapid", a afirmat primarul.

Acesta a menționat că respectiva comisie va fi formată din avocați, reprezentanți ai Primăriei Sectorului 1 și reprezentanți ai Consiliului Local. Comisia va negocia preluarea mărcilor, culorilor, brandului și a palmaresului cu asociațiile UFC Rapid, AFC Rapid și societatea comercială aflată în lichidare în prezent, FC Rapid SA.

"Noi intrăm în discuții cu cele trei entități, UFC Rapid, AFC Rapid și FC Rapid. Am vorbit cu doamna Caciureac (n.r. — Valentina Caciureac, președinta CS Rapid), dar dânsa la CS nu deține nimic. Eu am vorbit de principiu cu două din cele trei entități. Vreau să fie o singură echipă a Rapidului. Vrem brandul, palmaresul, tot. Eu am avut discuții neoficiale, dar cei care vor discuta efectiv vor fi cei din comisie", a menționat Tudorache.

Primarul speră ca negocierile cu cele trei entități sportive să se încheie până la 15 august pentru ca echipa de fotbal Rapid București să se înscrie în Liga a IV-a. De asemenea, el a adăugat că obiectivul îndepărtat este promovarea în Liga I și participarea în cupele europene.

"Mai întâi vrem să rezolvăm această situație până în 15 august ca să putem înscrie echipa în Liga a IV-a. Apoi ne propunem promovarea în Liga I și participarea în cupele europene. Noi sperăm ca după 2019-2020 Stadionul Giulești să revină Primăriei Sectorului 1. Noi ne vom implica atât cât ne permite legea, adică 5% din buget. Dar noi suntem deja implicați în sport. Avem parteneriat cu Federația Română de Polo, urmează cea de scrimă, atletismul și natația. Deci noi investim în sport cât ne permite legea, adică 5%", a menționat Daniel Tudorache.

Conform Ordonanței de Urgență 38/2017, autoritățile publice locale pot finanța activitățile sportive în limita a 5% din buget. Bugetul Primăriei Sectorului 1 este în prezent de 350 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că poate investi în sport aproximativ 17,5 milioane de euro.

Gruparea de fotbal Rapid a intrat în procedură de insolvență în 7 decembrie 2012, iar la 13 iunie 2016 Tribunalul București a dispus intrarea în faliment și dizolvarea societății. Suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru era de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro. În perioada următoare, lichidatorul urmează să scoată la licitație palmaresul și mărcile FC Rapid.

După declararea falimentului, echipa de fotbal FC Rapid a fost exclusă în vara anului 2016 din Liga I.

În sezonul 2016-2017, în Liga a V-a au activat două echipe care se doresc a fi continuatoarele echipei Rapid: AFC Rapid, asociație non-profit care a administrat clubul până în 2006 și care deține 0,25 la sută din acțiunile SC FC Rapid SA, și Mișcarea CFR, echipă înființată anul acesta de sindicatul CFR și Clubul Aristocratic Rapid. Ambele au promovat la finalul sezonului în Liga a IV-a.

AGERPRES (editor: Marius Țone)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe