COD GALBEN: 20-06-2025 ora 11 Intre 11:00 si 17:00 se va semnala local, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h. in Zona joasă a județului Mehedinţi , respectiv zona localităților;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alexandria, 22 iun /Agerpres/ - 24 de gospodine din municipiul Alexandria s-au înscris la un concurs de pâine tradiţională organizat de Primăria municipiului Alexandria cu ocazia începerii secerişului.

Toate participantele au pus accent pe compoziţie, textură şi aspect. La deliberare, juriul a avut o misiune grea din cauza numărului mic de ingrediente necesar realizării pâinii de casă.

"Pâinea a fost destul de bună. A fost destul de greu de departajat. Numărul ingredientelor este destul de simplu şi atunci nu ai sortimente să faci diversificare. S-a pus mare accent pe creativitate, aspect exterior, porozitate, elasticitatea miezului, care nu este vizibilă, dar este un criteriu destul de bine determinat. Sortimente deosebite, inedite, a fost o pâine cu fructe, seminţe, adaosuri. Asta nu înseamnă că dacă a avut mai multe ingrediente a fost şi cea mai gustoasă", a declarat, pentru AGERPRES, Ramona Vîjă, profesor de industrie alimentară la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Alexandria.

Câştigătoarea marelui premiu a venit în faţa juriului cu o pâine rotundă pe care erau reprezentate toate judeţele ţării. Pentru a scoate în evidenţă ideea de la care a pornit, gospodina a scris pe pâine "România Mare".

"Am pus drojdie, puţin zahăr şi puţin ulei ca să pot să modelez. De aceea se pune ulei. Altfel crapă. Am pus şi suflet. Fac frecvent pâine. Aseară m-am gândit ce pot să fac. Flori face toată lumea. Mi-a venit aşa. Pur şi simplu. Am scris, am pus toate judeţe şi am pus şi România", a povestit Maria Tudor.

Ocupanta locului doi a mai participat la astfel de concursuri, iar în urmă cu aproximativ două luni a obţinut premii semnificative la concursuri de cozonaci şi pască.

Potrivit acesteia, secretul reuşitei constă în ingrediente de calitate şi experienţă în bucătărie.

"A avut nevoie de făină de calitate, drojdie bună frământată bine. Se pune o linguriţă de ulei, o linguriţă de zahăr, frămânţi bine, bine. Laşi la dospit, apoi întinzi, faci diferite modele . Eu îmi fac pâine mereu. Îi fac câte o margaretă pe săptămână şi asta mănânc. Câte o chiflă pe zi. Nu se compară pâinea din comerţ cu cea făcută în casă. Cea din comerţ nu este bună", a povestit Ecaterina Câmpeanu.

În urma jurizării, 21 de pensionare au primit premii de participare ce au constat în tigăi, iar alte trei au fost recompensate cu platouri termorezistente şi tăvi cu grătar. AGERPRES/(AS - autor: Luiza Abu Salem, editor: Oana Popescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.