Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Deva, 19 iun /Agerpres/ - Eroul naţional Avram Iancu a fost omagiat luni la Deva, printr-o ceremonie organizată de către poetul Laurian Stănchescu, cel care a iniţiat şi Marşul Naţional "Avram Iancu", eveniment ce precede, anual, Serbările Naţionale de la Ţebea.

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când o manifestare dedicată lui Avram Iancu se referă la ziua sa de naştere, pentru că izvoarele istorice pomenesc acest moment folosind doar anul 1824, fără să menţioneze luna şi ziua exacte.

"În arhiva Bibliotecii Academiei Române nu se ştie exact ziua şi nici luna de naştere, dar se spune că Avram Iancu s-a născut pe vremea cireşelor. Noi suntem acum în toiul cireşelor şi ca dovadă am sărbătorit ziua lui Avram Iancu. Iar ca să fac o metaforă: ziua lui Avram Iancu se întinde în toată istoria românească, nu numai într-o singură zi", a declarat poetul Laurian Stănchescu.

În calitate de organizator al Marşului Naţional "Avram Iancu", Stănchescu a menţionat că ediţia din acest an se va derula pe durata a şapte zile, în perioada 4-10 septembrie, participanţii la acest eveniment urmând să străbată, pe jos, drumul de la casa în care s-a născut Avram Iancu, din satul Vidra de Sus, până la mormântul acestuia din cimitirul de la Ţebea.

"În clipa în care ne vom respecta valorile naţionale, atunci vom pătrunde în interiorul istoriei contemporane", a comentat Stănchescu.

Prezente la ceremonia organizată în Piaţa Victoriei din Deva, autorităţile judeţene au arătat că manifestările dedicate lui Avram Iancu, din luna septembrie, la Ţebea, vor fi mai ample şi cu o conotaţie largă, mai ales că anul acesta se împlinesc 145 de ani de la moartea eroului moţilor.

"Intenţionăm să invităm şi personalităţi diplomatice (...), în aşa fel ca numele lui Avram Iancu să capete o conotaţie europeană, aşa cum merită. Avram Iancu este unul dintre promotorii idealurilor Revoluţiei de la 1848, care n-a fost numai cu specificitate românească, ci o revoluţie pentru modernizarea Europei", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora.

Manifestarea de la Deva a fost organizată de poetul Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, în colaborare cu Fundaţia "Ideea Contemporană".

Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, şi a fost înmormântat în cimitirul din Ţebea. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: )
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.