Palatul Principilor din Alba Iulia, restaurat cu fonduri europene; Contractul de finanțare-semnat de vicepremierul Sevil Shhaideh

 •  Social
462 afişări

Palatul Principilor din Alba Iulia va fi restaurat cu fonduri europene, în valoare de 5 milioane de euro, contractul de finanțare fiind semnat de către viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

f2cfdbba-4aa3-48bf-a22a-09d1c63be3e5

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, Sevil Shhaideh a semnat contractul de finanțare pentru conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia — Centru Expozițional Corp Principal E.

"Capodoperă arhitectonică, Palatul Principilor din Alba Iulia este foarte aproape să-și recapete frumusețea de acum cinci secole și mă bucur că putem finanța acest obiectiv cu ajutorul fondurilor europene. Se dovedește încă o dată că fondurile alocate României de Uniunea Europeană constituie o sursă de finanțare extrem de importantă pentru dezvoltarea economiei și a societății în general, iar creșterea gradului de absorbție rămâne o prioritate absolută a Guvernului", a declarat, citată în comunicat, Sevil Shhaideh.

Aceasta a menționat că România și-a propus ca, până la finalul acestui an, să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Valoarea totală a investiției este de peste 21,7 milioane de lei, adică echivalentul a 5 milioane de euro. Finanțarea nerambursabilă este de peste 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Durata de implementare este de 67 de luni.

După lucrările de restaurare, se urmărește creșterea numărul de vizitatori de la 2.000 la 26.000, menționează sursa citată.

Proiectul va fi implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

"În 2021 ar trebui să fie gata corpul E. Noi căutăm surse de finanțare alternative (pentru restul clădirilor — n.r.). O să vedem de unde. (...) Sper să reușim să găsim și restul de bani pentru tot palatul", a declarat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Pentru reabilitarea tuturor celor șapte corpuri de clădire și două curți interioare, care ocupă în total peste 33.000 de metri pătrați, ar fi necesare în jur de 33 de milioane de euro, a menționat Mircea Hava. Deocamdată, va fi restaurată cea mai importantă parte din palat.

Amenajările vizate prin proiect urmează să redefinească spațiile din Palat, luând în calcul crearea unui muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spații specifice acestei destinații, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, toate în zonele în care acestea au existat până la remodelările din perioada habsburgică, dar și o Sală a gărzilor și o alta a Consiliului princiar.

Totodată, ar urma să fie reamenajate "prăvălii", după modelul celor din secolul al XVII-lea. De asemenea, palatul reabilitat ar putea găzdui o secție de arheologie/lapidar, un centru cultural și un centru de conferințe, iar holul va fi utilizabil pentru evenimente culturale.

Palatul se află, din 2009, în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia și în administrarea Consiliului Local.

Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice și a Sălii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat și extins în secolele XVI-XVII. Inițial, clădirea a avut drept destinație reședința Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau și autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci și tătari, în timpul marilor invazii din 1658 și 1662. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a găzduit garnizoana austriacă cu arsenalul și cazarma de artilerie, iar în decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie.

În urmă cu doi ani, în timpul unor cercetări preliminare, au fost înregistrate descoperiri de excepție, palatul fiind mult mai vechi decât se știa. Palatul este clasat ca monument istoric și inclus în lista monumentelor istorice din județul Alba.

AGERPRES/(AS — autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe