COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 22 apr /Agerpres/ - România are nevoie de un sistem integrat de avertizare şi alarmare a populaţiei care să permită în timp scurt acţionarea unui număr mare de sirene, fiind nevoie de creşterea numărului de echipamente, astfel încât gradul de acoperire a teritoriului reieşit din studiile de audibilitate să crească semnificativ, potrivit datelor IGSU, după exerciţiul PROCIV 2017.

O altă problemă constatată de IGSU este acţionarea sirenelor. Astfel, cele acţionate centralizat cu posibilitatea transmiterii prin voce a măsurilor de protecţie necesare reprezintă un avantaj, iar comunicaţia între echipamentele de avertizare şi de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii - radio, fir, GSM şi internet.

Potrivit datelor prezentate sâmbătă, într-o conferinţă de presă, timpul mediu de răspuns de la primirea informării despre iminenţa producerii/producerea situaţiei de protecţie civilă de către dispeceratul IGSU şi până la acţionarea sirenelor de alarmare de către autorităţile administraţiei publice locale a fost de 9 minute. Timpul mediu de răspuns acţionare sirene centralizat a fost de 2 minute, iar în cazul acţionării sirenelor locale - 12 minute în condiţiile în care data şi ora desfăşurării exerciţiului au fost cunoscute de către structurile implicate.

Pe timpul exerciţiului, numărul de sirene de alarmare verificate de personalul ISU a fost de 2.643, dintre care operative 2.323 şi neoperative 320.

Au fost transmise 1.969 de mesaje de înştiinţare în rândul membrilor comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi confirmate 1.654, iar în rândul preşedinţilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă au fost transmise 3.952 mesaje şi confirmate 2.892.

Din cele 6.045 de sirene funcţionale în timpul exerciţiului, 2.643 au fost verificate de personalul ISU, iar 3.402 au fost raportate de autorităţile locale.

Cele mai puţine sirene electronice, la nivel naţional, se află în judeţele Covasna - 3, Tulcea - 5, Harghita - 6, Dâmboviţa - 8, Suceava, Botoşani şi Călăraşi - câte 9 şi Bistriţa Năsăud - 10. La polul opus se află judeţele Galaţi - 164, Vrancea - 122, Olt - 84, Bucureşti-Ilfov - 72.

Din cele 2.415 sirene acţionate centralizat pe timpul exerciţiului, 725 au fost de la nivelul municipiilor, 584 de la nivelul operatorilor economici, 564 de la nivelul ISU, 305 de la nivelul autorităţii judeţene sau punctului de comandă judeţean, 157 de la nivelul oraşelor şi 80 de la nivelul comunelor.

Pe parcursul PROCIV, din totalul celor 7.713 sirene existente au fost acţionate 6.680. Numărul celor neacţionate a fost de 1.033 ca urmare a lipsei personalului necesar.

PROCIV 2017 s-a desfăşurat în perioada 18 - 21 aprilie. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Tatu, Oana Popescu, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.