Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Timişoara, 21 apr /Agerpres/ - Ambasadorul Republicii Federale Germania, Cord Meier-Klodt, a aniversat vineri, la Timişoara, împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german, alegând acest oraş pentru rolul-cheie pe care l-a jucat în evenimentele din decembrie 1989, dar şi pentru că aici trăieşte o importantă comunitate germană.

Este cu siguranţă un semn că sărbătorim această aniversare astăzi, aici, la Timişoara. În primul rând, acesta a fost un tratat care a aşezat relaţiile româno-germane pe o bază cu totul nouă, cuprinzând întreg spectrul subiectelor bilaterale, după căderea Zidului Berlinului şi a Cortinei de Fier în centrul Europei. (...). Documentul s-a semnat în urmă cu 25 de ani, la doi ani şi jumătate după căderea zidului Berlinului şi ne amintim de rolul pe care l-a jucat Timişoara înainte de acest moment, a afirmat Cord Meier-Klodt, într-o declaraţie pentru presă.

Ambasadorul german a punctat că, la 10 ani de la aderarea la UE, România este deja un important partener european şi a exprimat sprijinul ţării sale privind pregătirile pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în 2019.

Mă refer, în primul rând, la prima preşedinţie a României a Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019 şi care va fi cel mai probabil legată de tematici decisive precum încheierea negocierilor cu privire la Brexit. Obiectivul nostru declarat este de a susţine, după puteri, România în pregătirile sale pentru aceasta. Aceasta ar reprezenta, practic, continuarea în zilele noastre a spiritului Tratatului nostru de prietenie. (...). Eu mi-am început acum trei luni activitatea cu convingerea că, în afara menţinerii şi dezvoltării relaţiilor noastre bilaterale, trebuie să avem în vedere şi stabilizarea şi configurarea Europei noastre comune. Europa este în interesul german, român şi în cel naţional comun. Însă va trebui să fie o Europă a valorilor şi principiilor comune, a detaliat Meier-Klodt.

Pe de altă parte, Tratatul de prietenie româno-german are, în opinia ambasadorului Meier-Klodt foarte multe priorităţi, unul dintre acestea fiind dezvoltarea relaţiilor regionale şi crede că Timişoara este unul dintre oraşele cele mai importante şi în contextul timpului despre care vorbim azi.

Diplomatul german consideră că pe parcursul celor 25 de ani a existat o dezvoltare în toate domeniile relaţiilor bilaterale, în primul rând în cel economic - Germania fiind astăzi primul partener economic al României, dar şi în domeniul educaţiei, al culturii etc.
În discursul pe care l-a ţinut la Casa Adam Muller Guttenbrun din Timişoara, diplomatul german a punctat că relaţiile bilaterale vor merge înainte, iar acest spirit va fi evidenţiat pe parcursul întregului an prin numeroase evenimente. Să prezentăm tot ce s-a realizat în ultimii 25 de ani şi încotro dorim să ne îndreptăm în următorii ani, a spus ambasadorul german.

Acesta a remarcat, de asemenea, faptul că tradiţia germană construită, timp de secole, se bucură astăzi în rândul întregii populaţii române de o cerere nemaiîntâlnită.

M-am convins personal de acest lucru în timpul primelor mele vizite în ţară, la Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara şi Reşiţa. Cuvintele-cheie ale acestui fenomen sunt liceele Lenau, Brukenthal, Honterus, Colegiul Goethe şi multe altele, la Timişoara şi Sibiu chiar şi despre teatru german, despre educaţie universitară şi învăţământ profesional dual, râvnite astăzi mai puternic ca niciodată de părinţii români pentru copiii lor, de elevi şi studenţi de toate originile, a detaliat ambasadorul.

Cord Meier-Klodt a mai subliniat că economia românească înregistrează rate bune de creştere, lucru necesar fiindcă mai are de recuperat în comparaţie cu alte state europene, dar peste tot, unde a avut deja prilejul să se întâlnească cu diferite companii, i s-a vorbit despre lipsa forţei de muncă calificată ca fiind principala piedică în calea investiţiilor, principala piedică în calea unei viitoare creşteri economice.

De aceea, diplomatul german le-a adresat un apel politicienilor, susţinând că nimic nu poate contribui mai mult la creşterea numărului de specialişti decât dezvoltarea sistemului dual de formare profesională.

Companii germane şi alte companii sunt pregătite să sprijine acest demers, însă este nevoie înainte de toate ca politica în domeniul educaţiei să-l prevadă ferm în curricula românească. Vă rog să contribuiţi şi dumneavoastră!, le-a transmis Meier-Klodt. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Diana Dumitru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.