Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 21 apr /Agerpres/ - Exerciţiul de alarmare PROCIV 2017, organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, a avut loc vineri în 10 judeţe - Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea, fiind ultima zi de testare şi verificare a unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

* CARAŞ-SEVERIN

La nivelul judeţului Caraş-Severin există circa 200 de sisteme de alarmare în caz de dezastre, din care doar 85% sunt funcţionale, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Elena Tarla, purtător de cuvânt al ISU Semenic.

'Din cele 200 de sisteme de alarmă, aproape 85% sunt funcţionale. Sunt şi două localităţi din Caraş-Severin unde aceste sisteme lipsesc, respectiv, la Naidăş şi la Ciuchici. În localităţile unde nu există astfel de sisteme, alarma este dată de clopotele de la biserică', afirmă Elena Tarla.

De asemenea, în judeţ există şi aproximativ o sută de adăposturi pentru populaţie, la care se adaugă şi pivniţele (beciurile) existente la casele de la ţară, precum şi adăposturile naturale, cum sunt diferite grote sau peşteri.

Exerciţiul naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă PROCIV 2017 s-a desfăşurat vineri şi în Caraş-Severin, ocazie cu care a fost declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite, pentru a testa şi a verifica echipamentele.

* TELEORMAN

158 de sirene, dintre care 143 electrice şi dinamice, iar alte 15 electronice, au fost testate vineri, la nivelul judeţului Teleorman, în cadrul mecanismului de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "AD Ghica", Gelu Dragomir.

Simulările au loc în intervalul orar 10,00 - 15,00, timp în care cetăţenii aud semnalul de alarmare compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare.

Potrivit sursei citate, "cetăţenii au avut un rol pasiv, fiind nevoie să rămână calmi şi să urmărească informările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman."

Mesajele tip voce au fost particularizate cu sintagma 'EXERCIŢIU'.

Înaintea emiterii unui ordin al IGSU, ce prevedea simularea în toate oraşele şi comunele judeţului, în Teleorman erau pregătite pentru simulare zece localităţi riverane Dunării. Acestea au fost alese pentru testarea unor echipamente moderne achiziţionate în anul 2016, prin fonduri europene, ce permit alarmarea directă a sirenelor din dispecerat, cât şi transmiterea mesajelor vocale către cetăţeni, ţinând cont de riscul crescut de inundaţii din zonă.

* COVASNA

Primăria Sfântu Gheorghe a achiziţionat în ultimii ani patru sirene electronice şi intenţionează să mai achiziţioneze încă două printr-un program multianual de modernizare a sistemului de alarmare a populaţiei împotriva calamităţilor.

Coordonatorul Serviciului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Laszlo Levente a declarat vineri, pentru AGERPRES, că toate cele patru sirene electronice, prin intermediul cărora pot fi transmise atât mesaje acustice, cât şi verbale, sunt montate, locurile de amplasare fiind pe hotelul Bodoc din centrul municipiului, pe două imobile situate pe strada Bem Jozsef şi Varadi Jozsef, precum şi pe un bloc aflat în zona Gării, iar următoarele două vor fi instalate în Cartierul Simeria, zona Dealului, şi în zona Covalact.

'Au fost amplasate în funcţie de un plan de audibilitate făcut de experţi, care au stabilit atât punctele, cât şi puterea sirenelor (...) Vrem să reînnoim tot sistemul electronic, nu merită să investim în sirenele vechi care datează din anii 60-70 pentru că sunt scumpe şi nici nu mai găsim piese de schimb. Cele noi sunt moderne şi pot transmite şi anunţuri verbale (...) Planul este să achiziţionăm în Sfântu Gheorghe şase sirene electronice, iar patru au fost deja achiziţionate. În fiecare an Primăria a cumpărat câte una pentru că sunt scumpe, în jur de o jumătate de milion de lei vechi. Deci au fost cumpărate patru, anul ăsta Primăria mai cumpără una, iar anul viitor pe cea de-a şasea şi urmează apoi satele aparţinătoare Chilieni şi Coşeni', a declarat Laszlo Levente.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, în cadrul exerciţiului PROCIV 2017, care a vizat verificarea echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei în caz de dezastre, joi au fost testate 12 din cele 21 de sirene existente pe raza municipiului Sfântu Gheorghe şi s-a constatat că două dintre acestea sunt neoperative.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, cpt. Ionela Mazîlu a precizat că este vorba despre sirenele aflate la sediile a două societăţi comerciale aflate în lichidare, unde fie nu există alimentare cu curent electric, fie accesul este interzis.

* OLT

Un număr de 262 de sirene precum şi zeci de clopote au fost folosite vineri, în judeţul Olt, în cadrul mecanismului de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu.

Acesta a precizat că exerciţiul de vineri s-a derulat cu ajutorul a 262 de sirene de alarmare, de diferite tipuri şi puteri, dintre acestea 178 sunt sirene electrice, 84 sirene electronice şi două sirene dinamice.

"În localităţile în care nu sunt sirene, ori în care sirenele existente sunt defecte, au fost folosite clopotele. În teren, pentru a observa cum se derulează alarmarea şi fluxul informaţional au fost prezente 10 echipe de la ISU Olt", a spus Băsăşteanu.

În judeţul Olt, 11 localităţi rurale nu deţin sirene de alarmare, iar în alte trei comune sirenele sunt defecte. De la începutul anului şi până în prezent trei localităţi care nu deţineau sirene au achiziţionat asemenea sisteme de alarmare şi o comună care a avea sirene dar erau defecte a remediat defecţiunile la sistemul de alarmare, potrivit reprezentantului ISU Olt.

Sistemele de alarmare sunt verificate periodic de reprezentanţii ISU.

La nivelul judeţului Olt, în anul 2016, au fost executate 52 de exerciţii de alarmare la nivelul localităţilor şi în toate cele 52 de localităţi sirenele au funcţionat dar au fost observate şi nereguli, precum neasigurarea unor surse alternative de alimentare cu energie electrică, neîntreţinerea corespunzătoare a sistemelor, acces nerestricţionat pentru un număr limitat de persoane la sirenele de alarmare.

* VÂLCEA

Un număr de 15 localităţi din judeţul Vâlcea nu au sirene de alarmare şi la exerciţiul PROCIV 2017, desfăşurat vineri, în respectivele localităţi au fost folosite clopotele, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, Cătălin Popescu.

"La nivelul judeţului Vâlcea, în 74 de localităţi sunt sirene de alarmare, iar 15 localităţi nu au sirene. Localităţile care nu au sirene nu sunt situate în apropierea unor baraje de acumulare ori depozite de substanţe chimice", a precizat Cătălin Popescu.

El a adăugat că vineri au fost în teren, în timpul exerciţiului, 15 echipe ale ISU Vâlcea.

Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea a menţionat că în judeţ sunt 265 de astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

"Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă derulează, periodic, acţiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat din cadrul ISU Vâlcea a verificat 117 mijloace de alarmare a populaţiei. În anul 2016, instituţia noastră a organizat 46 exerciţii de alarmare la nivelul localităţilor, acţiuni derulate în colaborare cu comitetele judeţene şi locale pentru situaţii de urgenţă, instituţiile publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi operatorii economici sursă de risc", se arată într-un comunicat al ISU Vâlcea.

***
La nivel naţional există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate. AGERPRES / (AS - A - autori: Paula Neamţu, Luiza Abu Salem, Oana Mălina Negrea, Cristina Matei - editor: Marius Frăţilă)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.