Exercițiu IGSU: Sistemele de alarmare a populației, testate în mai multe județe din Transilvania - grupaj

 •  Social
315 afişări

Exercițiul de alarmare PROCIV 2017, organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), având ca scop testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă, s-a desfășurat joi în județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu și Sălaj.

583fdea1-5a42-4a8f-83c4-2e9349d82838

Joi este cea de-a treia zi a exercițiului PROCIV 2017, ce are ca scop testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

* MUREȘ

În județul Mureș sunt testate 169 de sirene dinamice și electrice și 20 de sirene electronice în cadrul exercițiului național PROCIV 2017, pentru testarea și verificarea unor echipamente de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Horea" al județului Mureș, căpitan Cristian Virag, există 43 de localități prevăzute cu sisteme de alarmare. Cele mai multe sirene se regăsesc în mediul urban, la Târgu Mureș (41), apoi la Reghin (13), Sighișoara (12), Târnăveni (11), Luduș (6), Sovata (5), Iernut (3), în restul localităților existând una sau două dispozitive.

Căpitanul Virag a arătat că prin acest exercițiu sunt verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirenele) existente la nivelul localităților, dar și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

Înainte de declanșarea exercițiului, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a solicitat instituțiilor implicate în exercițiul național PROCIV 2017 să nu "îngrijoreze inutil" populația și să nu creeze o "atmosferă apocaliptică".

"Rog ca instituțiile abilitate să diminueze testările sirenelor, pentru că, în opinia mea, aceste acțiuni îngrijorează inutil populația și creează o atmosferă apocaliptică, ca și cum am fi în perioada unui război. Nu ne aflăm pe câmpurile de luptă, nu suntem în Siria sau în alte zone ale lumii unde se desfășoară conflicte armate. Primăria Municipiului Târgu Mureș sprijină cu mare interes orice acțiune de informare a populației la locurile de muncă sau a elevilor în școli la orele de dirigenție. Nu mi se pare normal să induci populației sentimentul că se apropie un dezastru atât timp cât suntem pe timp de pace. Sentimentul de siguranță către populație trebuie transmis prin modul în care răspunzi nevoilor lor și prin modul în care te implici zi de zi în rezolvarea problemelor din comunitate", a anunțat Dorin Florea, înaintea exercițiului.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Toate cele 106 sisteme de alarmare a populației de la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost pornite joi, începând cu ora 10,15, în cadrul exercițiului "PROCIV 2017".

Semnalele acustice au indicat producerea unui dezastru natural, în speță "pericol imediat de căderi de obiecte din atmosferă", potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, Marius Rus.

Singura primărie care nu este dotată cu sirene este cea a comunei Dumitrița, care, deși a fost înființată în urmă cu 15 ani, nu a achiziționat un astfel de sistem de alarmare. Primarul comunei, Ilie Uchrenciuc, aflat la primul mandat, a precizat pentru AGERPRES că în cadrul exercițiului s-a folosit o mașină a primăriei dotată cu portavoce și sirene, care a străbătut străzile celor trei sate componente.

Dintre sirenele din județul Bistrița-Năsăud, 61 sunt amplasate în mediul rural, iar 45 în mediul urban. La nivelul municipiului Bistrița există 25 de sirene, unele administrate de primărie, altele de către agenți economici

* BIHOR

Peste 220 de sirene de alarmare de la nivelul județului Bihor au fost pornite joi, în cadrul exercițiului "PROCIV", singura localitate care nu beneficiază de o astfel de dotare fiind comuna Roșiori, potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Horea Cheregi.

"Avem 224 de sirene de alarmare a populației, electrice și electronice. Avem în mediul urban în jur de 80, și restul sunt în mediul rural. Avem o singură unitate administrativ-teritorială fără sistem de alarmare, comuna Roșiori. Ei, în dosarul lor de alarmare, au prevăzut ca și mijloc obișnuit clopotele de la biserică, dar acelea nu pot să redea semnalul", a declarat Cheregi.

Potrivit unei informări postate pe site-ul ISU Bihor, personalul specializat al inspectoratului a verificat pe parcursul anului trecut toate mijloacele de alarmare a populației din județ. În 2016, au fost organizate 101 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursa de risc.

* HARGHITA

Toate sirenele de alarmare publică testate joi în Harghita, în cadrul exercițiului care se desfășoară la sistem național, funcționează normal, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județ, Alina Ciobotariu.

Potrivit sursei citate, în cadrul exercițiului, câte un specialist de la ISU Harghita 'a verificat practic modul de funcționare a mijloacelor de alarmare la nivelul a zece localități, respectiv Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Bălan, Corbu, Frumoasa, Brădești, Lăzarea și Sâncrăieni'. În toate cele zece localități, sistemele de alarmare publică au funcționat normal.

Alina Ciobotariu a explicat că exercițiul este binevenit întrucât, în acest mod, au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autoritățile cu atribuții în managementul situațiilor de urgență, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației existente la nivelul comunităților.

La nivelul județului Harghita există 141 de sirene de alarmare publică, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. Dintre acestea, 135 sunt sirene electrice și șase electronice.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

Alina Ciobotariu a mai precizat că asemenea acțiuni se desfășoară periodic, anul trecut ISU Harghita efectuând 34 de astfel de exerciții de alarmare publică, în colaborare cu Comitetul Județean și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și c operatorii economici sursă de risc.

* SIBIU

Un număr de opt sirene nu au funcționat joi, în timpul exercițiului de alarmare, din totalul de 54 existente în cele două municipii din județ — Sibiu și Mediaș, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

În municipiul Sibiu, cinci sirene s-au stricat chiar când s-a dat alarma în oraș.

"La nivelul județului Sibiu, exercițiul a fost monitorizat de către cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Cpt. Dumitru Croitoru' al județului Sibiu. Concluziile desprinse în urma exercițiului sunt următoarele: la nivelul Municipiului Sibiu: din totalul de 38 de mijloace de alarmare, 2 au fost în proces de reparație, înainte de începerea exercițiului, iar alte 5 s-au defectat pe timpul exercițiului; la nivelul Municipiului Mediaș: din totalul de 16 mijloace de alarmare, unul singur a fost nefuncțional", se arată într-un comunicat de presă.

În restul județului, sirenele au funcționat. Sirenele stricate din cele două municipii trebuie reparate de către primării și Consiliul Județean Sibiu, au mai precizat reprezentanții ISU.

***

În ultima zi a exercițiului — 21 aprilie, sirenele se vor auzi în Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș, Vâlcea.

Potrivit IGSU, înștiințarea, avertizarea, pre-alarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, în cazul ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

La nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.

AGERPRES / (A, AS — autori: Dorina Matiș, Tina Țucui, Gina Ștefan, Isabela Păulescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe