COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:58 si 21:40 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Prahova, Județul Ilfov; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:50 si 21:45 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Ialomiţa; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:45 si 21:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Ialomiţa, Județul Prahova, Județul Ilfov; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:45 si 21:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Călăraşi, Județul Giurgiu;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 1 mar /Agerpres/ - Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, a anunţat, miercuri, că în urma fuziunii prin absorbţie a ELCEN cu RADET va rezulta o singură societate, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde de lei pe care regia de termoficare o are în acest moment faţă de Electrocentrale Bucureşti.

"Regia urmează să fie transformată în societate comercială, după care, în mod coordonat cu ELCEN, urmează să procedăm la o fuziune prin absorbţie a ELCEN în RADET, de aici rezultând o singură societate, care bineînţeles va fi o societate degrevată de această datorie de 3,6 miliarde de lei, pentru că, prin intermediul fuziunii, creanţele reciproce se şterg. Noi suntem convinşi că dintr-o astfel de fuziune va ieşi o entitate mult mai puternică şi mult mai uşor sustenabilă, pe picioarele proprii. Trebuie să atrag atenţia că această fuziune este prevăzută chiar în programul de guvernare, ceea ce înseamnă că indiferent cum se va derula această procedură şi cine o va derula, atât din perspectiva RADET, cât şi din perspectiva ELCEN, tot acolo va trebui să ajungem, pentru că este, de altfel, singura soluţie economic şi juridic sănătoasă", a declarat Piperea, în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei".

Administratorul judiciar a reamintit că procedura insolvenţei în cazul RADET a fost deschisă pe 5 octombrie 2016, suma înscrisă în tabelul creanţelor fiind de aproximativ 4 miliarde de lei.

"Din această sumă, nu mai puţin de 3,6 miliarde de lei este o creanţă a societăţii ELCEN pe care am admis-o pe tabel, deşi suma pe care au solicitat-o a fost cu cel puţin 1,5 miliarde mai mare. (...) De asemenea, noi am depus un raport asupra cauzelor insolvenţei, în care am explicat de ce s-a ajuns la această situaţie (...). În afară de cauze subiective, de vinovăţii personale, în afară de chestiuni relative la incompetenţa managerială (...) majoritatea absolută a cauzelor pe care noi le-am văzut ca fiind cele care au determinat insolvenţa ţin mai degrabă de sistemul instituţional, unul dintre subiectele cele mai delicate fiind acela că, în baza unor reglementări care uneori se bat cap în cap, factura pe care trebuie să o încasăm de la beneficiarul final are un termen de 45 de zile de încasare faţă de termenul pe care îl avem de plată faţă de ELCEN", a menţionat el.

Piperea a mai precizat că, din cele 3,6 miliarde de lei, datoria efectivă este de 230 de milioane de lei, restul reprezentând penalităţi, deoarece RADET nu a reuşit niciodată să îşi plătească facturile la timp. În acest sens, el a menţionat că subvenţiile către RADET au fost achitate aproape de fiecare dată cu întârziere, ceea ce a determinat de asemenea apariţia penalităţilor.

Totodată, administratorul judiciar şi-a exprimat speranţa că în urma reorganizării subvenţia către RADET va fi redusă sau chiar eliminată, fără a fi afectată populaţia.

"Noi ne-am propus, şi acesta este un obiectiv comun al nostru, cei de la RADET şi Primărie, ca în decurs de doi-trei ani de zile să reuşim cumva să degrevăm bugetul Primăriei de costul de aproximativ 15% din bugetul anual, însemnând 160 de milioane de euro, care reprezintă această subvenţie", a spus el.

Piperea a atras atenţia asupra faptului că, spre deosebire de anii anteriori, Primăria Bucureştiului a luat decizia de a efectua plata în avans a consumului de gaze până la sfârşitul sezonului rece, ceea ce a permis să nu existe sincope în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie.

El a mai precizat că această liniaritate a permis o economie de 10 milioane de lei, deoarece energia termică a fost furnizată treptat, iar conductele nu s-au mai fisurat, aşa cum s-a întâmplat în alţi ani. AGERPRES/ (A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.