COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 17-01-2018 ora 18 Intre 18:00 si 21:00 se va semnala polei in Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Botoșani, Județul Bacău, Județul Vaslui, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Suceava; COD GALBEN: 17-01-2018 ora 17 Intre 17:10 si 20:00 se va semnala polei in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cluj-Napoca, 17 feb /Agerpres/ - Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a dispus verificarea, în regim de urgenţă, asupra legalităţii unor tăieri de arbori seculari dintr-o curte din centrul municipiului Cluj-Napoca, care a fost prima Grădină Botanică a oraşului.

Tăierea arborilor, printre care şi un salcâm japonez a cărui vârstă ar fi estimată,de specialiştii de la Facultatea de Biologie a UBB şi de la cei de la USAMV, la 150-200 de ani, a fost semnalată, printr-un memoriu al unor clujeni care locuiesc în apropierea curţii respective.

"În urma memoriului locatarilor imobilului de pe str. M. Kogălniceanu, nr. 8, din municipiul Cluj-Napoca, înregistrat la Instituţia Prefectului-Judeţul Cluj, care semnalează tăieri, considerate ilegale, de arbori seculari din prima Grădina Botanică a Clujului (str. Avram Iancu, nr. 23-25), în vederea construirii unui hotel, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a dispus verificarea, în regim de urgenţă, a aspectelor sesizate de cetăţeni. Instituţiile vizate sunt Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Cluj, Comisariatul Judeţean de Mediu Cluj, Garda Forestieră Cluj, Direcţia Judeţeană de Cultură Cluj şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj. De asemenea, un punct de vedere a fost solicitat şi Primăriei municipiului Cluj-Napoca", se arată în comunicatul Prefecturii Cluj, transmis vineri presei.

Oamenii au făcut acest demers deoarece în spaţiul respectiv, pe care altădată de afla casa Călăului din Cluj, acum demolată, un om de afaceri doreşte să construiască un hotel, acţiune în vederea căreia a început să cureţe terenul de arbori.

"Suntem în situaţia disperată în care suntem nevoiţi să facem o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj şi să sesizăm Instituţiile Statului: Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Garda Forestieră, Primăria Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, presa locală şi mai ales Prefectura Cluj, având în vedere că această grădină istorică a fost cândva Grădina Prefecturii Cluj, iar la nr. 19 este Casa Călăului care a fost demolată fără niciun fel de autorizaţii în urma unui incendiu (...). Această grădină a fost prima Grădină Botanică a Clujului. Acolo există cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania de circa 150-200 ani, conform specialiştilor USAMV şi Facultăţii de Biologie UBB, care este acum un ciot de 2-3 metri", se menţionează în scrisoarea cetăţenilor.

Potrivit acestui document, înregistrat de Prefectura Cluj zilele trecute şi care a stat la baza acţiunii de verificare, semnatarii scrisorii au apelat şi la Poliţia Judeţului Cluj şi la Poliţia Locală, de unde au primit informaţia că "există toate avizele necesare pentru aceste acţiuni".

"Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spaţii verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat niciun aviz de tăiere la această adresă şi ne-au confirmat şi faptul că această grădină este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) şi, de asemenea, ştiau de existenţa unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădină Botanică Publică", se mai spune în scrisoare.

În memoriu, oamenii susţin că arborii tăiaţi nu ar fi fost putrezi, aşa cum se spunea într-un document din dosarul depus la Primărie pentru primirea autorizaţiei de construire a hotelului pe acel spaţiu.

"Investigând avizele care au fost primite pentru această AC, emisă de Primăria Cluj, cu ajutorul avocatului care ne reprezintă am realizat că proprietarii imobilului de pe str. A. Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25, după care au alipit terenurile de pe str. A. Iancu 19-25 şi s-au folosit de acel aviz pentru obţinerea AC emisă de Primărie", se mai arată în scrisoare.

În ceea ce priveşte autorizaţiile - de demolare a ceea ce mai rămăsese din Casa Călăului, aflată în stare de ruină, dar şi a celei de construire a noului hotel - reprezentanţii Primăriei susţin că ele "au fost elaborate deoarece la dosar existau toate avizele, inclusiv de la mediu şi de la monumente". AGERPRES/(A, AS - autor: Elena Stanciu, editor: Irina Poenaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.