COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 18-01-2018 ora 11 Intre 11:00 si 17:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h, izolat 70 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj; COD PORTOCALIU: 18-01-2018 ora 10 Intre 10:15 si 16:00 se va semnala - intensificări ale vântului cu rafale de 70 - 85 km/h, ninsoare viscolită, vizibilitate redusă sub 50 m. in Județul Constanța; COD GALBEN: 18-01-2018 ora 10 Intre 10:00 si 16:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 60...70 km/h in Județul Buzău, Județul Brăila, Județul Ialomița, Județul Călărași; COD GALBEN: 18-01-2018 ora 10 Intre 10:00 si 15:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55...60 km/h in Județul Teleorman;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 ian /Agerpres/ - Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunţat, la Comandamentul de iarnă convocat la sediul Primăriei Generale, că luni dimineaţă 36 de maşini ale operatorului de salubritate Romprest au fost blocate să deverseze gunoiul la groapa Iridex.

"La intrarea în această şedinţă, aveam informaţia că groapa de gunoi Iridex, care se află pe raza sectorului 1, 36 de maşini care ar trebui să deverseze gunoiul la groapa de gunoi sunt blocate. Ne este frică, pentru că este în apropierea centurii, să nu fie blocată centura. E adevărat că noi, la Primăria sectorului 1, avem o divergenţă cu administratorul gropii. Şi ce s-au hotărât ei acum? Să ne forţeze mâna în această perioadă, să blocheze depozitarea gunoiului, sugerând că avem acea taxă de plătit, care trebuia aplicată de la 1 ianuarie, pe tona de gunoi. Până miercuri se va rezolva problema, dar sper ca în această perioadă când ninsoarea bate la uşă (...) să nu continue această luptă inutilă", a spus el.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că o astfel de blocare a activităţii operatorului de salubritate este ilegală.

"Am fost şi eu informată cu privire la faptul că societatea Iridex ţine gunoiul la poartă - ca să mă exprim mai concret - lucru care este foarte urât şi ilegal. Invocă faptul că ei cred că vor trebui să plătească suprataxa, în cazul în care nu se revine la ea, şi că ANAF va solicita, practic, aceşti bani de la ei. Nu este adevărat. Ori de la buget, ori de la primării se va plăti această diferenţă, deci nu sunt nici în pericol să îşi diminueze ei profitul", a spus ea.

Firea a menţionat că a luat legătura cu ministrul Mediului, Daniel Constantin, pentru a-i prezenta această problemă.

"Fireşte că nu poate nici dumnealui să tolereze aşa ceva. Sunt convinsă că va lua măsuri. Poate că le-a şi luat între timp. Mâine avem o întâlnire oficială şi în legătură cu acest subiect. Le transmit cu tot respectul tuturor agenţilor economici care consideră că pot să se joace cu astfel de lucruri - mai ales în domeniul mediului - că nu este momentul să practice un astfel de şantaj, nici cu primăria de sector, nici cu Primăria Generală. Aşa cum a subliniat şi domnul primar de la sectorul 1, nu rezolvăm litigii controversate pe seama cetăţenilor sau punându-i pe cetăţeni în pericol. Transmit acest mesaj public şi sunt convinsă că va ajunge la destinatar şi va lua gunoiul din faţa porţii şi nu îl va lăsa acolo, expus, să fie o bombă ecologică în sectorul 1 al Capitalei", a mai precizat Firea.

Operatorii de salubritate care depozitează deşeuri la groapa de gunoi trebuie să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, începând cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca această taxă să crească la 120 lei/tonă din 2018, potrivit prevederilor incluse în Legea 384/2013.

La finele lunii decembrie 2015, administratorul Iridex atenţiona asupra faptului că în cazul în care autorităţile locale nu vor accepta plata acestei taxe, iar legislaţia va rămâne neschimbată, începând cu data de 1 ianuarie 2017, compania va fi nevoită să sisteze preluarea deşeurilor în vederea eliminării prin depozitare, neavând posibilitatea suportării acestei taxe în locul generatorilor de deşeuri.

"În calitate de operator al depozitului ecologic din cadrul Centrului de management Integrat al deşeurilor Chiajna, Iridex a depus toate eforturile pentru a aduce la cunoştinţa tuturor clienţilor această obligativitate legislativă. Astfel, încă din luna noiembrie, Iridex a transmis înştiinţări către toate autorităţile publice locale şi către autoritatea centrală şi locală de mediu, precum şi către toţi operatorii de salubritate. Până în prezent, nu s-a primit niciun fel de răspuns din partea acestor autorităţi şi nici din partea clienţilor (operatori de salubritate), cu care aceste autorităţi au în derulare contracte de delegare a gestiunii deşeurilor", declarau, pe 30 decembrie, reprezentanţii depozitului Iridex din Chiajna. AGERPRES/ (A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.