COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 06:00 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Baia Mare, 3 nov /Agerpres/ - Peste 5.000 de persoane au participat, joi, la Catedrala Episcopală Sf. Treime din municipiul Baia Mare, la ceremonia funerară a Arhiepiscopului Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, IPS Justinian Chira, acesta fiind înmormântat la Mănăstirea Sf. Ana - Rohia.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Părintele Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, susţinut de alţi 17 episcopi din ţară şi străinătate care au ţinut să fie prezenţi la ceremonie.

"Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian rămâne în memoria noastră a tuturor ca fiind un ierarh luptător, un păstor dinamic şi un evlavios slujitor liturgic. Totodată, Voievodul Maramureşului a fost un mare patriot, iubind şi apărând valorile spirituale şi culturale ale poporului român", potrivit mesajului citit din partea partea patriarhului BOR, Daniel.

De asemenea, înaltul ierarh a subliniat implicarea fostului Arhiepiscop Justinian în noua înfiinţata Episcopie a Maramureşului şi Sătmarului, imediat după anul 1989.

"Reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului si Sătmarului s-a realizat în anul 1990, după căderea regimului comunist, când Biserica Ortodoxă Româna a avut posibilitatea de a se organiza în libertate. Alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian la cârma ei a fost un act de dreptate, recunoştinţa şi cinstire fata de toţi cei care au luptat şi s-au jertfit pentru ca dreapta credinţă să dăinuie de-a lungul secolelor în aceste ţinuturi româneşti(...)Arhiepiscopul Justinian s-a preocupat dintru început de rectitorirea acestei eparhii, care nu avea nici reşedinţă episcopala şi nici catedrala adecvată. Cu ajutorul lui Dumnezeu, depăşind multe greutăţi, cu răbdare constantă şi înţelepciune practică, eparhia Maramureşului şi Sătmarului (...) are acum o reşedinţă frumoasă şi o catedrală impunătoare, aproape de finalizare (...) în vremea păstoririi sale a fost pusă piatra de temelie pentru mai mult de 130 de biserici noi, au fost înfiinţate peste 20 de mănăstiri, trei protopopiate noi: Vişeu, Chioar si Oaş, iar sute de biserici au fost sfinţite sau resfinţite" a menţionat Patriarhul BOR, în mesajul său.

Totodată , Părintele Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a rememorat în faţa miilor de credincioşi diverse etape din viaţa sa, alături de fostul ierarh, printre care s-a aflat şi momentul legat de rămânerea în Mănăstirea Rohia a fostului deţinut politic, scriitor şi apoi monah Nicolae Steinhardt.

"Numai mantia ocrotitoarea a Înaltpreasfinţitului Justinian a făcut să-l păstrăm pe N. Steinhardt la Rohia şi să rămână un vieţuitor al acestei mănăstiri şi apoi să-şi încheie călătoria pământească şi să fie înmormântat în cimitirul mănăstirii", a spus Iustin Sigheteanul.

El a evidenţiat simplitatea şi dăruirea fostului ierarh în relaţia cu oamenii şi autorităţile locale.

"A răbdat mult, a fost supus unor umilinţe, dar nu s-a plâns niciodată. Îi cerem iertare pentru toate întâmplările prin care a trecut şi poate n-a fost înţeles sau ajutat suficient. A stat un an de zile, în gazdă, fără reşedinţă cea ce nu s-a întâmplat în Patriarhia Română. Nu s-a plâns. A mers mai departe (...), iar cea ce trăim astăzi este rodirea răbdării, bunătăţii, rugăciunilor, jertfelniciei, măsurii şi blândeţii IPS Justinian", a mai spus Arhiereul-vicar Iustin.

Arhiepiscopul Justinian Chira, care s-a stins din viaţă, duminică, în urma unui infarct miocardic, a fost cel care l-a primit în Mănăstirea Rohia pe scriitorul Nicoale Steinhardt, a avut o lungă relaţie de prietenie cu poetul Ioan Alexandru, iar în anul 1978, apărea într-un reportaj tv la BBC vorbind despre rolul credinţei în Transilvania. AGERPRES/(AS - autor: Leontin Cupar, editor: Nona Jalbă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.