Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 29 sep /Agerpres/ - Ministerul Educaţiei susţine că este incorectă decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) potrivit căreia metodologia pentru ocuparea funcţiilor de director în unităţile de învăţământ preuniversitar interzice participarea anumitor persoane la acest concurs.

"Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar se va organiza la termenele anunţate iniţial, pe baza principiilor şi prevederilor enunţate în metodologie. Decizia CNCD, şi anume că metodologia interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă. Articolul incriminat se referă la un potenţial conflict de interese ce ar putea surveni după promovarea concursului, nicidecum nu face referire la înscrierea la concurs. Prin urmare, deşi au fost diverse tentative de a sabota acest concurs, vă asigur că îl vom organiza. Există în acest moment peste 6.900 de candidaţi înscrişi şi avem datoria să mergem până la capăt cu demersul de profesionalizare a managementului şcolar", a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Ministerul Educaţiei anunţă că va contesta hotărârea CNCD, dată pe 28 septembrie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, dar şi cu procedura de contestaţie aprobată de CNCD. Ministerul va depune şi o cerere de suspendare a respectivei hotărâri.

"Ministerul Educaţiei a fost citat la şedinţa de analiză a dosarului menţionat anterior în data de 26 septembrie, fiind informat că termenul de soluţionare a acestuia este 28 septembrie. În condiţiile în care, în procedura internă a CNCD de soluţionare a petiţiilor şi sesizărilor se stipulează în mod expres că citaţia se comunică părţilor cu 5 zile înaintea termenului stabilit, Ministerul Educaţiei a fost pus în imposibilitatea de a-şi prezenta apărarea. Cu toate că a fost solicitată oficial amânarea şedinţei, având în vedere intervalul foarte scurt acordat pentru formularea unui punct de vedere, cererea a fost ignorată, speţa judecându-se fără apărarea ministerului. Mai mult, petiţia a fost soluţionată în regim de urgenţă, deşi potrivit ordinul preşedintelui CNCD nr. 144/2003, acest tip de procedură nu este reglementat", se arată în comunicatul de presă.

În opinia reprezentanţilor ministerului, decizia CNCD este bazată "pe un argument fals", deoarece prevederile art. 21 alin. (5) din metodologie, luat în discuţie în şedinţa CNCD, vizează exclusiv candidaţii care promovează concursul.

"Precizăm că înscrierea şi susţinerea probelor sunt deschise tuturor cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) din metodologia de concurs", se afirmă în comunicat.

Potrivit Ministerului Educaţiei, aplicarea prevederilor art. 21 alin. (5) nu generează situaţii discriminatorii, ci previne apariţia conflictelor de interese, în condiţiile în care persoane aflate în relaţie de soţi şi rude de gradul I vor ocupa concomitent funcţii de conducere, îndrumare şi control în învăţământul preuniversitar.

"Considerăm că situaţii de acest gen pot să influenţeze exercitarea obiectivă a atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, respectiv de îndrumare şi control sau a rolului oficial. Reamintim, în context, că acelaşi prevederi au fost aplicate la concursul pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar organizat în anul şcolar 2014-2015, fără a fi atacate de nicio persoană", se mai afirmă în comunicat.

Miercuri, 28 septembrie, CNCD a sancţionat cu avertisment Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, invocând decizii discriminatorii în organizarea examenului pentru posturile de director şi director adjunct din cadrul unităţilor de învăţământ din sistemul preuniversitar.

Potrivit unui comunicat al CNCD transmis AGERPRES, în cazul MENCS, Colegiul director a constatat că prevederile art. 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/ 2016 constituie discriminare directă, pe criteriul rudeniei (rude de gradul I şi soţ/ soţie), prin care se limitează accesul în condiţii de egalitate la ocuparea funcţiei de director/ director adjunct al unei unităţi de învăţământ preuniversitar.

"Colegiul director a aplicat sancţiunea contravenţională a avertismentului MENCS, recomandă emiterea unei circulare în sensul deciziei CNCD, respectiv dispune monitorizarea punerii în aplicare a hotărârii. În cazul neaplicării hotărârii, CNCD se va autosesiza", preciza comunicatul.

De asemenea, CNCD considera că Hotărârea ISJ Mureş nr. 46/2016, prin care se foloseşte drept criteriu numărul claselor cu predare în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale pentru desemnarea funcţiilor de director/ director adjunct pentru care trebuie îndeplinite cerinţele art. 3 alin. (6) ("în cazul unităţilor de învăţământ cu secţii de predare în limbile minorităţilor naţionale, unul dintre directori are obligaţia cunoaşterii limbii respective, dovedite cu documente justificativ"), constituie discriminare directă pe criteriul de limbă.

"Colegiul director a aplicat sancţiunea contravenţională a avertismentului ISJ Mureş şi recomandă retragerea hotărârii în cauză, respectiv dispune monitorizarea punerii în aplicare a hotărârii. În cazul neaplicării hotărârii, CNCD se va autosesiza", menţiona CNCD. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.