COD GALBEN: 26-04-2025 ora 10 Intre 26 aprilie, ora 10 – 27 aprilie, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 sep /Agerpres/ - Rolul asistenţilor sociali pare inutil atâta vreme cât se va crede că, prin virarea unor sume de bani, se rezolvă problema persoanelor vulnerabile sau care se află la marginea societăţii, a afirmat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, care s-a întâlnit luni cu reprezentanţii federaţiilor sindicale în prima Comisie de dialog social privind sistemul naţional de asistenţă socială.

"Aş vrea să ridicăm agenda referitoare la importanţa asistenţei sociale şi a serviciilor de asistenţă socială la nivel naţional. Cred că avem cu toţii o gândire comună şi sper că serviciile sociale sunt viitorul sistemului de protecţie, nu beneficiile. Al doilea lucru este că serviciile nu sunt generatoare de costuri, ci sunt generatoare de beneficii pentru societate şi atunci discutăm despre deblocarea cheltuielilor care ţin de salarizarea din sistem (...) Ca să dezvoltăm serviciile, noi avem o problemă şi de cantitate, pentru că nu sunt suficiente, dar şi de calitate, din raţiuni de subfinanţare, dar uneori şi din ignoranţă sau indolenţă. Cred că e important să recunoaştem împreună o agendă şi să încercăm să o promovăm (...) Discutăm aici de o abordare de la nivelul primăriei până la nivel judeţean şi central, fiecare cu responsabilităţile lor, dar care nu sunt aliniate în acest moment din perspectiva înţelegerii conceptului de asistenţă socială', a spus Pîslaru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) remis AGERPRES, şeful de la Muncă a făcut un apel către sindicate de a lucra împreună pentru a face o analiză profundă a sistemului şi a nevoilor sale, dar şi pentru a pregăti un plan de măsuri, care să fie asumat şi agreat de toate părţile implicate.

Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatelor din asistenţă socială au atras atenţia că Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sunt conduse de persoane numite politic şi au apreciat că astfel de discuţii sunt necesare în contextul în care în sistemul de asistenţă socială sunt cheltuite resurse financiare importante, iar salarizarea şi calitatea serviciilor oferite lasă de dorit.

Aceştia au apreciat interesul Ministerului Muncii pentru problemele asistenţei sociale, subliniind că pe agenda publică se regăsesc frecvent problemele din sănătate sau din educaţie, dar nu şi cele din asistenţă socială, în contextul în care, prin aceste Direcţii de Asistenţă Socială, se consumă sume importante de bani şi, cu toate că pentru cheltuielile materiale se găsesc mereu resurse, acestea nu sunt niciodată disponibile când e vorba de salarizarea oamenilor.

În acest context, s-a avansat ideea elaborării unui plan social, care să includă imaginea reală a sistemului, dar şi măsuri concrete pentru remedierea problemelor.

De asemenea, reprezentanţii federaţiilor sindicale au atras atenţia că există diferenţe foarte mari de la judeţ la judeţ în ceea ce priveşte salarizarea, situaţie la care s-a ajuns din cauza faptului că legea este interpretată diferit, şi au propus ca noua Comisie de dialog social privind sistemul naţional de asistenţă socială să fie, din punct de vedere al salarizării, o "anticameră pentru discuţiile pe Legea salarizării".

Sindicatele au mai precizat că una dintre aşteptările lor este găsirea de soluţii pentru stoparea "pomenilor", arătând că este nedrept ca unii să primească 350 de lei fără să facă nimic, în timp ce alţii muncesc pentru un salariu de doar 800 de lei, dar şi că este necesară o uniformizare a reglementărilor pe asistenţă socială.

La finalul discuţiilor s-a stabilit ca reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale care au în componenţă sindicate din asistenţa socială să trimită, până în 26 septembrie, propuneri de modificare a Legii 292/2011 privind asistenţa socială, dar şi a reglementărilor referitoare la asistentul maternal profesionist.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi federaţiile sindicale care au în componenţă sindicate din asistenţa socială s-au întâlnit luni, pentru prima oară, în cadrul Comisiei de dialog social privind sistemul naţional de asistenţă socială, creată cu scopul de a analiza managementul resursei umane din domeniul asistenţei sociale, dar şi de a crea un set de recomandări care să contribuie la creşterea calităţii acestor serviciilor oferite, pentru a veni în mod real în sprijinul persoanelor vulnerabile.

Principalele teme discutate în prima Comisie de dialog social au vizat necesitatea ajustării Legii 292/2011 privind asistenţa socială, direcţionarea resurselor financiare pentru dezvoltarea de servicii, pregătirea resursei umane, statutul asistentului maternal profesionist, dar şi salarizarea din sistemul de asistenţă socială. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.