Pelerinii români, salutați primii de Papa Francisc la rugăciunea Angelus

 •  Social
1377 afişări

Trimisul special al AGERPRES, Daniel Popescu, transmite: Pelerinii români au primit primii salutul Papei Francisc, duminică, la finalul rugăciunii Angelus din Piața Sf. Petru din Roma.

ed9374ef-be60-44d4-8282-fa4c25c76615

După ce vineri au trecut pe sub Poarta Sfântă, s-au închinat și s-au rugat la mormântul Sfântului Petru, iar sâmbătă au primit binecuvântarea Papei la audiența jubiliară, duminică, sutele de români veniți din țară sau din Italia s-au regăsit în San Pietro sub același drapel tricolor alături de episcopii lor catolici și greco-catolici.

Ca în fiecare duminică, Papa a rostit rugăciunea Angelus de la miezul zilei.

Aceasta amintește de faptul că Îngerul Domnului a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Mântuitor.

În acest context, înainte și după rugăciune, Suveranul Pontif spune la începutul ceremoniei un cuvânt de învățătură, pornind de la Evanghelia duminicii.

În final, Sfântul Părinte salută grupurile care s-au anunțat că vor fi prezente la acel moment de rugăciune cu Papa.

"Pelerinajele naționale la Roma unesc, pe de o parte, comunitățile de credință din întreaga lume cu Sfântul Părinte, iar, pe de altă parte, este încurajat, de fapt, în paralel pelerinajul intern. Acesta este un proces personal de adâncire a credinței, de trăire a acesteia, împreună cu ceilalți, aici la Roma", a declarat, pentru AGERPRES, Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu, prezent în piață printre români, alături de ceilalți episcopi.

El a afirmat că Vaticanul și clerul romano-catolic italian au în ultima vreme o deschidere tot mai mare către românii din Italia.

"Aceasta a fost poziția Sfântului Scaun dintotdeauna față de români. Și nu numai față de comunitățile noastre. N-au făcut deosebire între ortodocși și catolici, între cele două comunități. Avem multe dovezi în sensul acesta, mai ales dacă ne gândim că sunt acum 230 de comunități catolice sprijinite de Papă. Asta spune ceva", a menționat Ioan Robu.

Arhiepiscopul a adăugat că acest fapt i-a fost confirmat, sâmbătă, de episcopii italieni care așteptau sosirea Papei.

"Când au auzit că sunt venit de la București, toți mi-au spus, imediat, că au români în diecezele lor. Ei sunt prezenți acolo și îi ajută. Chiar doi dintre episcopi mi-au spus că au bune relații cu preotul ortodox venit din România. Îi primesc pe români în biserici să facă slujbe. Astfel încât, revenind, atât Vaticanul, Biserica Centrală cât și comunitățile locale îi sprijină pe români", a mai spus Ioan Robu.

Evenimentul "România în pelerinaj la Roma" a fost organizat în perioada 9-11 septembrie de Conferința Episcopilor din România, în contextul Anului Sfânt al Milostivirii.

Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de către Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii), a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porții Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, și se va încheia la 20 noiembrie 2016.

AGERPRES/(A — editor: Mirela Bărbulescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe