Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 apr /Agerpres/ - Ana Maria Nedelcu, acuzată că şi-a răpit copilul născut în Canada şi l-a adus în România, a depus, joi, printr-un reprezentant al familiei, un memoriu la Administraţia Prezidenţială, în care solicită preşedintelui Klaus Iohannis să verifice modul în care autorităţile statului îi asigură drepturile constituţionale.

"Vă depun prezentul memoriu solicitându-vă să vă exercitaţi prerogativele de a fi garant al respectării Constituţiei şi garant pentru buna funcţionare a autorităţilor publice. În această calitate pe care o deţineţi vă solicit să verificaţi modul în care autorităţile statului îmi asigură beneficiul drepturilor constituţionale, mie şi copiilor mei", spune Ana Maria Nedelcu, aflată, în prezent, în arest în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 din Bucureşti.

Ea precizează că miercuri a fost arestată de către un judecător al Curţii de Apel Bucureşti Secţia I penală, în vederea extrădării în Canada. În opinia ei, atitudinea judecătorului Viorel Adrian Podar în acest dosar arată că acesta avea luată deja decizia de extrădare înainte de a începe judecata.

"Poate este o decizie luată din alte interese obscure şi, în aceste condiţii, fiind vorba de o situaţie juridică între state, doar Excelenţa voastră veţi avea puterea şi curajul de a cere instituţiilor statului să trateze cazul meu cu obiectivitate, pe bază de norme legale fără alte influenţe politice sau de orice altă natură ar fi ele", îi cere Ana Maria Nedelcu şefului statului.

Ea acuză abuzul şi încălcarea drepturilor sale constituţionale.

"Judecătorul a dispus arestarea mea reţinând încadrarea infracţiunilor potrivit legii penale române ca infracţiunea de lipsire de libertate a unui minor cu referire la art. 201 şi nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, deşi procurorul în cererea înaintată Curţii de Apel Bucureşti a calificat juridic fapta potrivit legii penale române în infracţiunea prevăzută de art. 379 Cp, respectiv nerespectarea măsurii privind încredinţarea minorului. Judecătorul a preluat astfel o acuzaţie pentru care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti nu a sesizat instanţa. Legea specială în materie (Legea 302/2004) desemnează ca unică autoritate căreia îi revine competenţa să înainteze cererea de extrădare (implicit cererea de arestare în vederea extrădării) pentru situaţia în care o persoană este solicitată la extrădare în vederea urmăririi penale numai Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti", spune Ana Maria Nedelcu.

Aceasta precizează că numai această instituţie putea să efectueze procedura verificării regularităţii cererii de extrădare şi avea competenţa de a califica fapta potrivit legii penale române, în timp ce în această cauză Parchetul a încadrat fapta ca infracţiune prevăzută de art. 397 Cp, pentru care pedeapsa este de la unu la trei luni sau amendă. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.