UPDATE Autoritățile locale și instituțiile publice s-au pregătit pentru aplicarea legii antifumat

 •  Social
3358 afişări

În instituțiile publice locale s-au luat deja măsuri pentru aplicarea din 16 martie a legii antifumat, fiind amenajate spații destinate fumătorilor în afara sediilor instituțiilor, iar autoritățile cu rol în implementarea legii s-au pregătit pentru efectuarea de controale în localurile publice.

ed2ec60b-98e3-4c20-8512-84c247723f1b

Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun — așa-numita lege antifumat — a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 februarie și va intra în vigoare la jumătatea lunii martie.

Legea interzice fumatul în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.

HUNEDOARA

În incinta principalelor instituții publice din județul Hunedoara nu se fumează de ani buni, dar administrațiile locale au pregătite afară spații amenajate corespunzător pentru fumători.

O situație aparte este întâlnită la Primăria Deva unde, în urmă cu mai mulți ani, o parte dintre angajații fumători au renunțat la acest viciu în timpul orelor de program, preferând să fumeze doar acasă. Pentru ceilalți funcționari administrația locală a pregătit un loc pentru fumat.

'În cadrul Primăriei Deva este amenajat un loc de fumat în aer liber, prevăzut cu tot ceea ce scrie în lege. De asemenea, în spațiile interioare sunt marcaje de atenționare referitoare la interzicerea fumatului', a afirmat purtătorul de cuvânt al instituției, Mona Voinescu.

Fumatul este interzis de mai mulți ani și în clădirea ce adăpostește sediile Consiliului Județean și Prefecturii Hunedoara.

'În Consiliul Județean Hunedoara nu există locuri pentru fumat, de aceea aplicarea legii, de miercuri încolo, nu impune modificări', a menționat purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara, Anca Dumitra.

Angajații Prefecturii și cei ai CJ Hunedoara care fumează fac acest lucru afară, într-o curte interioară comună, unde s-a amenajat un loc pentru fumat.

În ceea ce-i privește pe cetățenii care vin cu probleme de rezolvat pe linie de administrație publică, aceștia au posibilitatea să-și stingă țigările la intrarea în sediile instituțiilor.

SIBIU

Ciprian Ștefan, directorul general al Complexului Național Muzeal ASTRA, a decis în urmă cu patru zile să se lase de fumat, pentru a da un exemplu colegilor săi fumători înainte să intre în vigoare Legea antifumat.

"De patru zile m-am lăsat de fumat, dar tare îmi e că nu o să mă țină prea mult. Am încercat și plasturi speciali, dar am făcut febră. Am renunțat la țigări în primul rând, pentru că nu e sănătos, dar am și mulți fumători în instituție și o să am probleme cu nefumătorii și fumătorii. Dacă îi las pe fumători să iasă afară, cinci minute, la fiecare oră, pentru o țigară, în opt ore se adună 40 de minute pentru țigări", a declarat marți, pentru AGERPRES, Ciprian Ștefan.

În nicio clădire a Complexului Național Muzeal ASTRA nu se fumează de mai mulți ani. Toți angajații care vor să fumeze ies în stradă în fața clădirii.

Fumătorii vor avea la dispoziție trei locuri speciale pentru fumat în Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava, unde sunt 10 hectare de vizitat și 10 kilometri de alei de străbătut.

Pentru angajații Primăriei Municipiului Sibiu și cei ai Muzeului Național Brukenthal locul de fumat este Piața Mare din centrul orașului, chiar în fața instituțiilor unde lucrează. La Primăria Sibiu, încă din 2011 s-a desființat locul de fumat din interior și au fost amplasate scrumiere în fața instituției.

Muzeul Brukenthal are reguli foarte stricte și fumatul nu a fost permis nici până acum. Unii angajați fumători au declarat marți, pentru AGERPRES, că și-au cumpărat țigări electronice pentru a putea fuma în birouri.

Președintele interimar al Consiliului Județean Sibiu, Constantin Șovăială, va amenaja în curtea instituției un loc cu masă și scaune, dar și extinctor, unde angajații instituției să poată fuma.

"Pentru colegii fumători amenajăm un loc special, în curtea Consiliului Județean, care să respecte condițiile impuse de lege. Le vom pune un afiș ca să știe că acela va fi un loc special pentru fumat, un extinctor, o masă, scaune, ca să stea civilizat. Eu nu sunt fumător", a precizat marți, pentru AGERPRES, Constantin Șovăială.

Cei doi angajați fumători ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu nu pot fuma nici în instituție și nu vor putea fuma nici în fața ei.

"În instituție nu se fumează deloc. Fumătorii nu pot fuma nici în fața instituției, pentru că în față este parcul, lângă e Spitalul de Pediatrie și dincolo e locul de joacă al școlii. Fumătorii ar putea fuma, dacă iasă în strada cealaltă, prin curtea instituției. La noi oricum sunt doi fumători", a explicat Cezar Budescu, directorul DSP Sibiu.

NEAMȚ

Majoritatea instituțiilor publice din județul Neamț au amplasate, în afara clădirilor, scrumiere atât pentru cei care lucrează în instituție, cât și pentru vizitatori. Șefii instituțiilor susțin că legea antifumat nu afectează activitatea pentru că nici până acum nu era permis fumatul în interiorul clădirilor.

Spre exemplu, primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a declarat, pentru AGERPRES, că angajații care fumează au de multă vreme un spațiu amenajat cu scrumiere la intrarea în instituție. Dragoș Chitic, el însuși fumător, a declarat că se va conforma și el prevederilor legii și nu va fuma în interiorul instituției, deși a făcut-o până acum.

'Există chiar la intrarea în primărie, în afara, un spțiu special amenajat. Acolo va merge toată lumea, fără excepție, dacă vrea să fumeze. Și eu mă voi conforma. Teoretic, nici până acum nu s-a fumat în primărie', a declarat primarul Dragoș Chitic.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Emilia Arcan, a declarat că urmează să dispună amplasarea unor scrumiere în afara instituției.

'Sincer nu m-am gândit la așa ceva, mai ales că eu nu fumez. Dar trebuie să rezolvăm și această problemă. Oricum, fumatul nu era permis în interiorul instituției', a declarat președintele CJ Neamț, Emilia Arcan.

Pe de altă parte, colonelul Ioan Nițică, inspectorul șef al ISU Neamț a declarat, pentru AGERPRES, că de miercuri tematica verificărilor va include și respectarea legii antifumat.

'Vom urmări respectarea legii în controalele tematice pe care le desfășurăm, în controalele programate dar și în cele inopinate pe care le realizăm în special în baruri și discoteci. Vom face aceste verificări atât în ceea ce îl privește pe administratorul societății cât și pe consumator', a declarat colonelul Ioan Nițică.

TIMIȘ

Prefectul județului Timiș, Mircea Băcală, va începe de luni verificări în instituțiile și în spațiile publice, pentru a vedea dacă se respectă noile norme privind interzicerea fumatului în spațiile publice.

'Am așteptat data de la care intră în vigoare legea, iar de luni vor începe verificări în instituțiile și în spațiile publice, să vedem dacă se respectă legea care interzice fumatul în astfel de spații. Fumătorii Instituției Prefectului vor putea fuma doar în locul special amenajat de Consiliul Județean, în a cărei clădire funcționăm', a declarat marți pentru AGERPRES prefectul Mircea Băcală.

Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Florian Zanfir, a precizat că fumoarul Palatului Administrativ va fi amenajat în curtea interioară, unde vor fi montate câteva scrumiere, dar nu și scaune.

Angajații Primăriei Timișoara ies la fumat în parcarea instituției, de aproape o lună, acolo fiind amenajate câteva scrumiere. Aceeași situație se regăsește și la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, care a amenajat un spațiu pentru fumători în curtea interioară.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Legea antifumat va fi aplicată și la nivelul instituțiilor publice din județul Bistrița-Năsăud, angajații fiind invitați să folosească, după ziua de 16 martie, scrumierele metalice amplasate la intrarea în aceste clădiri.

La Primăria municipiului Bistrița, angajații au acces în curtea interioară, unde este amenajat un spațiu dotat cu scrumiere și cu bănci.

În schimb, cei din Palatul Administrativ, clădire care adăpostește Instituția Prefectului și Consiliul Județean, vor fi nevoiți să coboare unul sau două etaje, pentru a fuma lângă scrumierele metalice amplasate lângă ușile de acces. Și angajații Administrației Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, care lucrează într-o clădire cu nouă etaje, vor fuma doar în afara instituției.

Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a declarat marți, pentru AGERPRES, că noile prevederi legale au fost aduse la cunoștința angajaților în cadrul unei ședințe interne organizate în urmă cu două săptămâni.

"În lateralele intrărilor există scrumiere metalice unde pot să arunce chiștoacele. Într-adevăr, nu este estetic să vezi în fața instituțiilor oameni fumând, și eu, ca nefumător, apreciez că ar trebui ca aceste locuri să fie cât mai departe de imaginea publică a instituțiilor, dar, evident, în spațiile deschise cetățenii pot să fumeze, cu acele excepții prevăzute de lege. Am gândit împreună cu colegii de la administrativ și o soluție, ca să amenajăm un loc în spatele Palatului Administrativ", a spus Frenț.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, prefectul Ovidiu Frenț și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, nu sunt fumători.

ALBA

Conducerea Primăriei Alba Iulia nu intenționează să amenajeze pe terasa clădirii spații pentru fumători, cei care au acest viciu trebuind să și-l "controleze" pe durata celor opt ore de program, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, Mihai Coșer.

"Nu avem planuri și nici măcar intenția de a amenaja pe terasa acestei instituții astfel de locuri și nici în proximitatea ei. Deci cei care au acest viciu vor trebui să și-l controleze, cel puțin pentru opt ore, sau să apeleze la un mediu deschis total. Bineînțeles, asta în măsura în care timpul și atribuțiile le permit acest lucru, să-și consume viciul la o distanță rezonabilă de interioarele primăriei", a afirmat Mihai Coșer.

Acesta a menționat că în cazul în care un angajat încalcă prevederile legii antifumat și în măsura în care există sesizări în acest sens, se va acționa conform regulamentului de funcționare internă, care specifică clar interzicerea fumatului în birouri.

"Vrem să credem că, din acest moment, vom putea fi un etalon pentru respectarea acestei legislații. Este de înțeles că vom cere în mod scris, prin notificări interne, ca gradul de responsabilitate asupra acestui subiect să fie pe măsura cerințelor în vigoare, urmând să constatăm dacă aceste reglementări sunt respectate întru totul de către angajați sau mai există derapaje pe ici, pe colo", a conchis purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Alba Iulia.

Pe de altă parte, fumătorii vor mai avea puțin de așteptat și în ceea ce privește terasele sezoniere, deoarece, potrivit unui regulament adoptat de consilierii locali, acestea nu pot fi deschise mai devreme de 1 aprilie.

Mihai Coșer, a declarat pentru AGERPRES, că, în conformitate cu prevederile hotărârii de consiliu local, perioada de funcționare a teraselor sezoniere se va stabili prin contractul de închiriere, cu condiția să se încadreze între limitele 1aprilie — 31octombrie.

"Deocamdată, o singură societate a primit certificat de urbanism pentru a-și amenaja terasă sezonieră de la 1 aprilie. În medie, în anii trecuți, au fost eliberate cam 45 de astfel de avize pentru terase sezoniere", a menționat Coșer.

Pentru o amenajare urbanistică unitară a teraselor sezoniere de pe raza municipiului Alba Iulia aparținând societăților comerciale, există anumite reglementări, cum ar fi interzicerea sistemelor audio-video, cu excepția celor din interiorul cetății, dotarea teraselor cu umbrele de culoare albă și includerea obligatorie a logo-ul turistic al orașului pe copertine.

BOTOȘANI

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, ia în calcul efectuarea unor controale inopinate în instituțiile publice și unitățile de alimentație publică, în prima zi de aplicare a Legii anti-fumat.

Acesta a declarat, marți, pentru AGERPRES, că indiferent dacă este agreată sau nu, o lege trebuie respectată, iar el, în calitatea sa de garant al respectării legii, va urmări aplicarea noului act normativ.

"Luăm în calcul să verificăm toate spațiile publice închise, pentru a vedea dacă se respectă prevederile legale. Vom face controale inopinate având în vedere că trebuie să transmitem un mesaj clar că legea există și trebuie respectată", a afirmat Nechifor.

Prefectul de Botoșani a convocat, pentru miercuri dimineață, o ședință cu șefii instituțiilor abilitate să urmărească aplicarea legii și să aplice sancțiuni în caz de încălcare a prevederilor acesteia. El a solicitat șefilor Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră planuri de măsuri pentru aplicarea Legii anti-fumat.

GORJ

Reprezentanții instituțiilor publice din județ au anunțat că au luat măsuri pentru aplicarea legii antifumat, în acest sens fiind amenajate pentru fumători spații speciale în exteriorul clădirilor, iar în interior au fost postate afișe cu "Fumatul interzis".

"Le-am transmis deja celor care fumează că nu mai voie să fumeze în birouri sau în spațiul pe care îl aveam amenajat, era un spațiu închis. De mâine (miercuri — n.r.) toată lumea va fuma într-un spațiu deschis, în curtea interioară, am amenajat un spațiu pentru fumători, sunt câteva băncuțe acolo, dar și scrumiere", a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Gorj, Corina Belteu.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județen Gorj, Oana Paloș, a declarat și ea că în instituție vor fi postate afișe cu "Fumatul interzis".

"Vom aplica legea, nu vor mai avea voie salariații care sunt fumători să fumeze în incinta unității și va fi semnalat pe toate locurile cu vizibilitate că fumatul este interzis", a precizat Oana Paloș.

Și în sediul Primăriei Târgu-Jiu, dar și la instituțiile subordonate a fost afișat mesajul "Fumatul interzis", fiind amenajate spații pentru fumători în exteriorul acestora.

"Primăria Târgu-Jiu, prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, supraveghează respectarea dispozițiilor legale referitoare la interzicerea fumatului în instituțiile publice începând cu data de 16.03.2016. În acest sens, s-a realizat afișajul cu însemnul 'Fumatul interzis'. Pentru fumători a fost identificat și amenajat, în curtea interioară a instituției, un loc special. De asemenea, aceste măsuri au fost luate și în instituțiile subordonate Primăriei Târgu-Jiu", a afirmat purtătorul de cuvânt al instituției, Lavinia Petrița.

BIHOR

Instituția Prefectului Județului Bihor își va amenaja, până în luna octombrie, o sală separată pentru fumători, a declarat, pentru AGERPRES, Claudia Timofte, șefa Cancelariei.

Potrivit acesteia, în Instituția Prefectului sunt mai puține persoane care fumează, doar nouă din cei 34 de angajați.

Deocamdată, acestea au posibilitatea să fumeze afară, în curtea instituției, unde este un loc amenajat pentru fumat. Până cel târziu pe 1 octombrie a.c., se va amenaja un spațiu în interior, dotat corespunzător, cu ventilație, cu extinctor etc, potrivit legii.

"Chiar azi am avut o ședință cu colegii privind prelucrarea prevederilor legale în cazul legii antifumat. Conform legii, va trebui modificat Regulamentul de ordine interioară, pentru introducerea în regulament a prevederilor acestei legi și adus la cunoștința angajaților, inclusiv privind sancțiunile pe care le pot primi în momentul în care este găsit cineva care fumează în incinta instituției", a declarat Claudia Timofte.

De asemenea, în Oradea, echipajele poliției locale vor ieși în teren, începând cu data de 17 martie, și vor verifica respectarea Legii antifumat în baruri, restaurante, cluburi și alte spații publice, a declarat, pentru AGERPRES, Anca Sas, purtător de cuvânt al primăriei.

"Poliția locală a primit atribuții pe lege pentru a putea face verificări în spațiile publice și va începe verificările chiar din 17 martie. În prima zi, doar va verifica și se va aduce în atenția proprietarilor de localuri noile reglementări și abia din 18 martie, poliția locală va aplica sancțiuni, în prima fază, respectiv avertismente, după care și amenzi", a declarat Anca Sas.

Ea a precizat că dacă într-un local este prins un fumător care fumează, nu va fi amendat și proprietarul decât dacă sunt mai multe persoane care fumează, pentru că se poate presupune că acesta și-ar fi aprins țigara fără să țină cont de reglementări. Însă dacă sunt mai multe persoane care fumează, ar putea fi amendat și patronul, deoarece se poate presupune că a îngăduit acest lucru.

În ce privește clădirea Primăriei Oradea, angajații instituției nu vor fuma în interiorul clădirii, nefiind spații amenajate în acest scop. În continuare, ei vor continua să fumeze afară.

TIMIȘ

Prefectul de Timiș, Mircea Băcală, va începe, de luni, verificări în instituțiile și în spațiile publice, pentru a vedea dacă se respectă noile norme privind interzicerea fumatului în spațiile publice.

"Am așteptat data de la care intră în vigoare legea, iar de luni vor începe verificări în instituțiile și în spațiile publice, să vedem dacă se respectă legea care interzice fumatul în astfel de spații. Fumătorii Instituției Prefectului vor putea fuma doar în locul special amenajat de Consiliul Județean, în a cărei clădire funcționăm", a declarat, marți, pentru AGERPRES prefectul Mircea Băcală.

Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Florian Zanfir, a precizat că fumoarul Palatului Administrativ va fi amenajat în curtea interioară, unde vor fi montate câteva scrumiere, dar nu și scaune.

Angajații Primăriei Timișoara deja au ieșit la fumat în parcarea instituției, de aproape o lună, acolo fiind montate câteva scrumiere.

Aceeași situație se regăsește și la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, care a amenajat un spațiu pentru fumători, în curtea interioară.

HARGHITA

Angajații Agenției de Protecția Mediului (APM) Harghita nu vor fi nevoiți să pună în aplicare legea antifumat întrucât niciunul dintre ei nu este fumător.

Directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, a declarat că instituția are 37 de angajați și niciunul dintre ei nu fumează.

"Nu vom avea o problemă în aplicarea legii întrucât la noi nu se fumează în clădire pentru că nimeni nu este fumător. Eu sunt director de trei ani și de când am venit aici nu s-a fumat niciodată în clădire", a declarat, pentru AGERPRES, Domokos Laszlo.

Conducerile celorlalte instituții publice din Harghita și-au informat angajații în legătură cu interzicerea fumatului în spațiile închise, începând cu data de 16 martie.

Șeful de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, a declarat că încă din data de 11 februarie angajaților instituției li s-a adus la cunoștință că în toate spațiile închise de la locul de muncă fumatul este interzis, în caz contrar fiind pasibili de amenzi.

De asemenea, au fost amplasate mai multe afișe în clădire, cu mesajul 'Fumatul interzis', pentru atenționarea cetățenilor care vin la Instituția Prefectului pentru rezolvarea diferitelor probleme.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a pecizat că se va respecta legea, iar polițiștii fumători și cei care vin la sediile de poliție din diverse motive vor fuma în afara clădirilor.

"Noi suntem cei care veghează la respectarea legalității și a aplicării legii, astfel încât este firesc să fim și primii care o respectă", a punctat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

ARAD

șeful Poliției Locale din Municipiul Arad, Viorica Graur, a declarat, pentru AGERPRES, că va începe să facă verificări privind respectarea acestor dispoziții.

'Nu pot spune că am luat măsuri speciale în acest sens. Am prelucrat cu întreg efectivul de polițiști locali normele legale privind interzicerea fumatului în locuri publice, iar de miercuri, aceștia vor începe să facă verificări în acest sens, în localuri de alimentație publică, în instituții publice, etc. Polițiștii locali vor merge în aceste locuri și, în cazul că vor constata abateri de la dispozițiile legale, vor discuta cu patronii localurilor, respectiv cu șefii de instituții publice, cărora le vor cere să intre în legalitate, urmând ca, dacă vor fi găsiți în culpă, să fie amendați', a declarat șeful Poliției Locale din municipiul Arad.

'În Universitatea 'Aurel Vlaicu' nu se mai fumează de mai bine de trei ani, atât cadrele didactice cât și studenții, fumând în curtea instituției. Deci nu a trebuit să luăm măsuri speciale', a declarat pentru AGERPRES, prof univ dr Ramona Lile, rectorul UAV Arad.

'În Consiliul Județean Arad, se fumează de mai multă vreme pe o terasă descoperită situată la etajul unu al instituției, sau în parcarea auto, regulile fiind respectate de toți salariații fumători. Deci nu au fost necesare măsuri speciale', a declarat pentru AGERPRES, Adrian Țolea, președintele interimar al CJ Arad.

AGERPRES/(autori: Sorin Blada, Isabela Paulescu, Gabriel Apetrii, Otilia Halunga, Tina Țucui, Marinela Brumar, Cristian Lupașcu, Oana Popescu, Eugenia Pașca, Gina Ștefan, Ioan Weisl; editor: Mihai Simionescu; editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe