Certificatele medico-legale pentru victimele violenței în familie din București, decontate de municipalitate

 •  Social
457 afişări

Certificatele medico-legale pentru victimele violenței în familie din Capitală vor fi decontate de municipalitate, din bugetul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), conform unei hotărâri adoptate, luni, în ședința Consiliului General.

a5459a8f-6956-42c7-a814-b02d07494413

"Având în vedere faptul că victimele violenței în familie sunt obligate să părăsească domiciliul conjugal în grabă, întrucât viața, integritatea fizică, psihică ori libertatea le este pusă în pericol, acestea ajung în stradă, de cele mai multe ori fără a avea asupra lor documente sau bani. Ținând cont de acestea, DGASMP consideră oportună aprobarea unei hotărâri a CGMB prin care să se asigure decontarea costurilor aferente serviciilor privind examinarea victimelor și eliberarea certificatului medico-legal", prevede anexa hotărârii.

Hotărârea vizează victimele violenței în familie care au domiciliul pe raza administrativ-teritorială a municipiului București, atât copii, cât și persoane adulte.

Contravaloarea certificatului poate fi achitată de către victimă, urmând ca aceasta să-și recupereze banii în baza cererii și a chitanței depuse în original la DGASMB. De asemenea, suma poate fi achitată și de către personalul Centrului de asistență pentru mamă și copil, în baza unei împuterniciri emise de reprezentantul legal al DGASMB, cu recuperarea sumei în baza referatului, a chitanței depuse în original și a formularului de decont.

O altă posibilitate este ca, în baza cererii depuse la DGASMB de către victima violenței în familie, direcția să emită ordin de plată sau să achite prin vărsământ direct în contul instituției de medicină legală.

Cuantumul serviciilor privind examinarea victimelor și eliberarea certificatului medico-legal este de 38 de lei. Examinarea persoanelor pentru a constata virginitatea, deflorarea, sarcina, viduitatea sau avortul patologic costă 50 de lei, iar examenul petelor de lichid seminal — 45 de lei.

În cazul în care aceste costuri vor fi majorate, DGASMB va deconta emiterea certificatului medico-legal, conform bugetului aprobat și rectificărilor ulterioare. Anual vor fi decontate în medie 500 de certificate, dar numărul acesta poate fi depășit, prevede hotărârea adoptată de CGMB.

AGERPRES/(AS — autor: Irinela Vișan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe