Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Oradea, 21 dec/Agerpres/- Cetatea Oradea, primul reper istoric al oraşului, a fost reabilitată de Primăria municipiului printr-un proiect cu fonduri europene în valoare totală de 87,6 milioane de lei.

Cetatea Oradea, monument istoric de categoria A, este cea mai mare şi mai bine păstrată cetate pentagonală din Europa Centrală. Lăsată în paragină după 1989, cetatea - întinsă pe 15 hectare, cu opt corpuri de clădire etajate, biserică, parcuri, lac şi şanţuri de apărare - a fost reabilitată, începând din anul 2010, prin ample lucrări de consolidare, conservare, restaurare.

'Cu mulţi ani în urmă, mă întrebam: oare ce ar trebuie să se întâmple în ţara asta pentru ca această crimă împotriva istoriei şi împotriva urbanismului să fie oprită? Şi a venit şi vremea aceasta. Chiar dacă intenţii bune am avut încă din 1990, doar în 2007 am reuşit să câştigăm proiectul. S-a realizat un vis. De acum sarcina noastră este să reînviem cetatea, pentru ca acest obiectiv turistic să devină centru de gravitaţie al turismului din zonă, nu numai pentru orădeni, ci pentru cei din toată lumea,' a precizat luni, la încheierea lucrărilor, viceprimarul Huszar Istvan.

Potrivit managerului de proiect, Dumitru Sim, cele opt clădiri ale cetăţii cuprind 468 de încăperi (25.380 metri pătraţi), la fel şi curtea interioară şi spaţiile exterioare (26.401 mp). Toate spaţiile reabilitate au denumiri proprii şi vor avea destinaţii speciale: Muzeul Cetăţii şi al Municipiului Oradea, Muzeul Pâinii, Lapidarium, Galeria gastronomică, Strada breslelor, Consorţiu cultural şi multiplex cultural, Administraţia Cetăţii. De asemenea, cetatea va găzdui un Centru de restaurare, Centru de studii religioase, Casa căsătoriilor, Centru de excelenţă în domeniul culturii şi artelor ş.a.

În turul efectuat luni a fost vizitat şi Lapidarium-ul, amenajat în subsolul clădirii principale, un 'muzeu al pietrelor' descoperite şi puse în valoare în cadrul lucrărilor, precum şi Muzeul Pâinii, în care a fost pus în funcţiune un cuptor original.

Turiştii care vor dori să viziteze Cetatea Oradea o vor putea face, începând din 1 ianuarie 2016, în cadrul unor tururi ghidate. Celor 8 persoane care administrează în prezent cetatea li se vor adăuga, în următoarele luni, alte 46 - muzeografi şi restauratori.

Proiectul "Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic. Cetatea Oradea - Complex cultural turistic european" a fost depus în 2008 şi finanţat, în două etape, prin Programul Operaţional Regional. Primăria Oradea va mai depune, pentru noua perioadă de finanţare, un proiect pentru reabilitarea zidurilor exterioare şi a bastioanelor. AGERPRES/(A- autor: Eugenia Paşca, editor: Mihai Simionescu) Foto pe flux

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.