LIVE UPDATE IX Bilanțul tragediei Colectiv: numărul deceselor - 45. Arafat: 10 pacienți vor pleca cu avionul NATO de tip C17 (FOTO / VIDEO)

 •  Social
5176 afişări

Bilanțul victimelor din clubul ''Colectiv'' se ridică la 45, după ce, duminică seara, un membru al trupei Goodbye to Gravity, rănit în incendiul din 30 octombrie, care se afla într-un avion ce-l transfera la un spital din Elveția, a decedat, au declarat, pentru AGERPRES, surse medicale din interiorul Spitalului de Arși din Capitală. Un număr de zece pacienți vor fi transferați cu avionul de tip C17 al NATO, a declarat duminică secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

3ad0beec-1dc6-417a-a6a9-fd11853a357e


Mai multe imagini cu avionul NATO pe Aeroportul Otopeni pe fluxul AGERPRES FOTO.

"Sunt doi pacienți care nu vor mai fi transferați, nu sunt stabili pentru transfer. Erau în total 12 pacienți, care trebuiau să fie transportați. În cazul a doi pacienți, li s-a deteriorat starea. Vor pleca 10 pacienți", a afirmat Arafat, la Realitatea TV.
Mai multe imagini cu avionul NATO pe Aeroportul Otopeni pe fluxul AGERPRES FOTO.

Potrivit acestuia, avionul are un pilot american, cu un echipaj mixt din Suedia, Norvegia, Ungaria, în timp ce echipa SMURD este din Târgu Mureș.
Mai multe imagini cu avionul NATO pe Aeroportul Otopeni pe fluxul AGERPRES FOTO.

"Echipajul medical este asigurat de SMURD Mureș și Cluj. Am păstrat colegii de la București pentru misiunile viitoare care se vor executa, dacă va fi cazul. Nu mai plecăm în Finlanda. Se va pleca acum către Marea Britanie. Pacientul care era stabilit să ajungă în Finlanda va fi luat în Marea Britanie și un alt pacient în Norvegia. Echipajul se va odihni acolo și se va întoarce la București mâine. Aeronava Spartan era gândită pentru Budapesta. La Budapesta nu mai putem trimite pacienți grav la acest moment. Acolo este amânat, este în stand by. Pentru Londra, de ieri s-a intrat în discuție de a merge cu un Hercules, dar care făcea cel puțin șase ore până în Londra. MApN s-a folosit de anumite ore care le are în fiecare an la un grup de transport al NATO. Acest avion face parte din acest grup. Am folosit orele noastre ca să vină avionul și să transporte pacienții în Anglia, cât mai repede, și în Norvegia", a explicat secretarul de stat în MAI.

Mai multe imagini cu avionul NATO pe Aeroportul Otopeni pe fluxul AGERPRES FOTO.

Arafat a afirmat că misiunile vor continua și în zilele următoare, dar nu cu avionul C17, decât dacă este o distanță foarte mare.
"Vor continua cu aviația noastră, dar pentru pacienții pe care îi putem să îi transportăm și pe care este necesar să îi transportăm. Cu aceste avion, am redus timpul pentru misiune, adică vor fi trei ore până în Marea Britanie față de șase ore. Colegii care vin din Germania și Franța vor face evaluarea mâine și vor decide dacă mai sunt pacienți care pot fi preluați ca să descongestionăm spitalele noastre, dar asta depinde de decizia lor mâine", a spus Raed Arafat.

UPDATE ORA 21.10 Dragoș Nelersa: Sunt oameni care s-au oferit să stea și noaptea la spital cu rudele răniților aduși în Israel

UPDATE ORA 18.29 Un alt membru al trupei 'Goodbye to Gravity', rănit în incendiu, a murit; numărul deceselor — 45

Bilanțul victimelor din clubul ''Colectiv'' se ridică la 45, după ce, duminică seara, un membru al trupei Goodbye to Gravity, rănit în incendiul din 30 octombrie, care se afla într-un avion ce-l transfera la un spital din Elveția, a decedat, au declarat, pentru AGERPRES, surse medicale din interiorul Spitalului de Arși din Capitală.

Potrivit acestora, pacientul a suferit un stop cardio-respirator în avion, el fiind resuscitat de personalul medical timp de 70 de minute.

De altfel, aeronava se reîntorcea în țară din cauza agravării stării de sănătate a pacientului.

O aeronavă tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviație plecase duminică, în jurul orei 16,20, către Zurich, Elveția, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la clubul "Colectiv".

"La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, o aeronavă tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviație, special dotată medical pentru transportul aerian al victimelor, a plecat duminică, în jurul orei 16,20, către Zurich, Elveția, într-o misiune umanitară de urgență, pentru transferul unui pacient rănit în incendiul de la clubul "Colectiv", preciza MAI într-un comunicat remis presei.
UPDATE ORA 18.04 Avionul care transporta la un spital din străinătate un membru al trupei 'Goodbye to Gravity' s-a întors în țară

UPDATE ORA 16.47 Ambasada Franței: Primii medici vor sosi în România duminică seara și luni

UPDATE ORA 16.28 Club Colectiv: Numărul pacienților în stare critică și gravă depășește 30, spune ministrul Bănicioiu
s
Numărul pacienților aflați în stare critică și gravă depășește 30, o parte dintre aceștia urmând a fi transferați în unități medicale din alte țări, a declarat, duminică, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la RTV.

"În continuare sunt pacienți critici, în continuare sunt pacienți în stare gravă internați în România, numărul acestora depășește 30. O parte dintre ei vor fi transferați în seara aceasta. Toți ceilalți rămân în îngrijire medicală în România, trebuie să aveți încredere în medicii români", a spus ministrul.

El a afirmat că numărul celor care vor fi transferați va fi comunicat în momentul în care pleacă spre aeroport, precizând că selecția pacienților este făcută de echipele străine.

El a dezmințit zvonurile potrivit cărora numărul celor decedați ar fi mai mare decât al celor declarați.

"Este o afirmați falsă și rău voitoare menită să semene confuzie și să creeze o adevărată isterie în spațiul public. Nu este adevărat, sunt foarte multe argumente. Oamenii aceia au aparținători. Rudele sunt în fiecare zi în vizită la ei, au contact cu ei, au văzut pacienții în fiecare zi. Sunt discuții puerile acestea", a spus demnitarul.

Întrebat ce căuta zilele trecute la palatul lui Gigi Becali, ministrul a spus că a fost acolo pentru a-i spune acestuia că personal nu poate să primească donații și că dacă vrea o poate face prin intermediul Unifarm.

"Eu am comunicat cu toată lumea. M-a sunat să mă sprijine (Gigi Becali — n.r.) și i-am zis că eu nu pot să primesc donații, eu personal. Ministerul meu nu poate să primească donații, eu am comunicat tuturor că mulțumim tuturor celor care vor să doneze, există cont la Unifarm și nu se pot primi decât în variantă legală adică la Unifarm, cu chitanță, în cont dacă sunt bani. (...) Era vorba de un pacient pentru care vroia să plătească bani și am zis că nu avem nimic împotrivă", a explicat ministrul Sănătății.

UPDATE ORA 15.21 Club Colectiv: Mai mulți răniți vor fi transferați în spitale din Anglia, Elveția, Finlanda, Ungaria și Norvegia

UPDATE ORA 13.55 Un avion NATO, pus la dispoziția transferurilor de răniți din "Colectiv"

UPDATE ORA 13.47 Club Colectiv: Șapte pacienți sunt în terapie intensivă, doi în stare critică, la Spitalul de Arși

Șapte pacienți sunt internați pe Secția de terapie intensivă a Spitalului de Arși, dintre aceștia unul neintubat iar alți șase intubați, a declarat, duminică, directorul medical Cristian Nițescu.

"Șapte pacienți sunt la Terapie Intensivă, încă 12 pe secțiile obișnuite. Din cei 7 care sunt pe terapie intensivă, unu este neintubat, șase intubați și din cei intubați pentru doi se fac demersurile pentru a pleca, unul la un spital din Zurich (Elveția) și unul în Finlanda. Doi sunt netransportabili și la două persoane familia nu a fost de acord să plece în străinătate. Ca stare generală, doi sunt în stare foarte critică, mai sunt patru care sunt în stare gravă dar stabilă, încă un pacient care este pe terapie intensivă dependent de oxigen dar este într-o stare mulțumitoare", a precizat Nițescu.

El a confirmat că unul din membrii trupei care cânta în ''Colectiv'' când s-a produs incendiul va pleca în Elveția deși inițial se făcuseră demersuri pentru a pleca în Franța.

"Au plecat doi pacienți, unul printr-o Fundație în Israel, celălalt a plecat în Belgia după ce niște medici de acolo au venit și au selectat pacienții din spitalele bucureștene. Cei doi sperăm să plece în cursul zilei de astăzi", a mai spus medicul chirurg.

Întrebat dacă s-a întârziat cu plecarea răniților în străinătate, Nițescu a spus că este foarte greu de spus având în vedere că în primele trei zile, după cum bine este știut, este perioada de șoc combustional în care trebuie ca răniții să fie stabilizați și abia după aceea operați și susținuți din punct de vedere al terapiei intensive.

"Foarte greu de cântărit o asemenea decizie și probabil că fiecare caz trebuie individualizat în condițiile în care sunt atât de mulți și la atâtea spitale", a spus medicul. El a menționat că deja au fost externați doi pacienți în cursul zilei de vineri.

''Mai sunt 12 pacienți gravi dar aproape toți au suferit intervenții chirurgicale cu toate că suprafața lor de arsură nu a fost foarte mare. Probabil că în zilele următoare se vor mai externa dar nu foarte mulți", a declarat directorul medical.

UPDATE ORA 13.39 Ambasada României în Belgia: Numeroase persoane doresc să vină în ajutorul celor afectați de tragedia de la București

UPDATE ORA 12.34 Club Colectiv: Costurile pentru spitalizarea în strainatate a pacienților, chiar și neasigurați, vor fi suportate de Guvern (surse)

UPDATE ORA 12.26 Club Colectiv: Opt pacienți în stare critică, la Spitalul de Urgență Floreasca

Opt pacienți răniți în club ''Colectiv'' sunt în stare critică internați la Spitalul de Urgență Floreasca, a declarat, duminică, medicul primar Florența Mihai.

"În momentul de față, în Secția de terapie intensivă se găsesc internați opt pacienți în stare critică iar pentru unul dintre ei se așteaptă o ambulanță aeriană medicalizată pentru transferul în Israel", a afirmat medicul primar.

Doi pacienți au decedat în cursul dimineții de duminică, între orele 2,00 și 3,00.

UPDATE ORA 11.48 Club Colectiv: Doi pacienți sunt încă în Terapie Intensivă la Spitalul Militar

Doi pacienți internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila'' sunt încă internați în Secția de terapie intensivă însă ar putea fi transferați pe Secția de chirurgie plastică, a declarat, duminică, comandantul unității spitalicești, Florentina Ioniță Radu.

"În aceste moment sunt internați 9 pacienți. Doi pacienți sunt încă în Terapie Intensivă. În acest moment sunt în Blocul operator al Secției de chirurgie plastică și vor fi pansați și evaluați. Se va decide dacă este cazul, și bănuim că este cazul, să poată fi transferați spre secția de chirurgie plastică și arsuri. Ceilalți șapte pacienți, secția de chirurgie avea ieri șapte pacienți stabili, cea mai mare partea cu grefe efectuate, s-au reefectuat pansamente asupra tuturor. Cei doi pacienți din terapie intensivă sunt evaluați și noi dorim să fie transferați, și considerăm că starea lor generală este staționară, și pot fi transferați în secția de chirurgie plastică și arsuri. Mai mult de jumătate din pacienții care sunt internați în spitalul nostru au o stare gravă dar nu care să le pună viața în pericol în acest moment. Evoluția poate să fie imprevizibilă de la zi la zi și de la oră la oră", a afirmat medicul.

În ceea ce privește ceilalți pacienți internați la Spitalul Militar, medicul a afirmat că stare acestora este staționară și evoluția lor este ținută sub control. Potrivit acestuia, în cursul zilei de sâmbătă o pacientă a fost transferată la Spitalul AKH din Viena.

"Din câte știm până acum, transportul s-a desfășurat în condiții bune, nu a avut probleme. Era o pacientă cu o stare destul de gravă, la care plămânii erau intens afectați. Faptul că este într-un centru atât de mare cum este Spitalul AKH din Viena este un lucru benefic pentru că în cazul în care apar complicații pulmonare au un sector foarte bine dezvoltat și pentru chirurgia toracică și pulmonară", a susținut Florentina Ioniță Radu.

Referitor la unul dintre pacienții transferați la o unitate medicală din Olanda, studentul de la Politehnică, comandantul Spitalului Militar Central a spus că transportul acestuia a fost asistat de un medic al acestei unități spitalicești, transportul fiind unul dificil.

Potrivit comandantului starea pacientului este una staționară.

"Referitor la ceilalți pacienți care au fost transferați în Rotterdam, cel mai grav pacient a fost studentul de la Politehnică, al cărui transport a fost asistat și de un medic de la terapie Intensivă de la Spitalul Militar. Din ce mi-a spus medicul, transportul a fost destul de dificil. A fost îndeaproape supravegheat, avea nevoie de suport de noradrenalină care să îi țină tensiunea. Presiunea în 'Spartan' este bine presurizată dar la înălțimea la care zboară sunt jocuri mari de presiune și înseamnă o cu totul și cu totul altă provocare pentru medicul din Terapie Intensivă. Inițial era destinat să meargă la un centru de mari arși aflat la 250 de km. de Rotterdam, urma să fie preluat cu un echipaj de paramedici, însă medicul nostru nu a fost de acord. Distanța de 250 de km. i-ar fi pus viața în pericol. Avionul românesc a așteptat încă jumătate de oră până a venit un echipaj dotat specific cu medici de terapie intensivă și reanimare care au preluat pacientul și l-au lăsat în Rotterdam", a explicat medicul militar.

Florentina Ioniță Radu a precizat că Spitalul Militar este în permanentă legătură cu atașatul militar în Belgia și Olanda care informează asupra stării de sănătate a pacienților transferați acolo.
UPDATE ORA 11.05 Club Colectiv: Un alt pacient de la Spitalul de Arși a murit sâmbătă seara; numărul deceselor — 44
Un alt rănit în incendiul din clubul ''Colectiv'' a murit sâmbătă seara, în jurul orei 23,00, la Spitalul de Arși din Capitală, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul medical al instituției Cristian Nițescu.

Potrivit acestuia, sâmbătă au murit la Spitalul de Arși patru răniți în incendiul de la ''Colectiv''.

UPDATE ORA 10.01 Spitalul Elias: Cinci pacienți răniți în incendiu, în Terapie Intensivă; doi dintre aceștia, în stare gravă

Doi pacienți răniți în incendiul din Colectiv sunt în stare gravă la Spitalul Elias, a declarat duminică, pentru AGERPRES, managerul instituției, Doina Dimulescu.

"Noi mai avem cinci pacienți în Terapie Intensivă. Au fost transferați în două rânduri încă patru pacienți din cei nouă pe care îi aveam în urmă cu două zile. Din cei cinci, doi se află în stare gravă. Ceilalți trei sunt destul de bine, dar sunt pansați pe chirurgie plastică", a spus medicul.

UPDATE ORA 09.55 Spitalul Bagdasar-Arseni: Patru pacienți sunt în stare critică

Patru pacienți sunt în stare critică la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat duminică, pentru AGERPRES, medicul Mircea Carantino.

"Doi pacienți sunt pregătiți să fie preluați de colegii noștri din Anglia. Sunt pe cale să plece. Ei au fost pansați în continuare și astăzi. Noi ne facem în continuare datoria ca și când ar rămâne la noi. Sunt în aceeași stare", a afirmat medicul.

El a precizat că întreg corpul medical al spitalului face totul pentru a ține în viață pacienții răniți în Colectiv.

"Facem tot ce putem să îi ținem în viață și să treacă de etapele acestea groaznice și să ajungem să îi și reparăm ulterior", a spus Carantino.

UPDATE ORA 09.32 Spitalul Grigore Alexandrescu: Toți cei șase pacienți internați sunt stabili

Toți cei șase pacienți internați la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt stabili, a declarat duminică, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru.

"Cinci pacienți cu arsuri și un alt pacient, în secția de toxicologie, venit la cinci zile după accident, care prezintă arsuri de căi aeriene. Sunt stabili. Nu mai avem niciunul intubat", a spus medicul.

Ea a amintit că un alt pacient, aflat în starea cea mai gravă, a fost transferat la o unitate medicală din Belgia.

UPDATE ORA 08.47 Alți doi răniți în incendiul din Colectiv au murit la Spitalul Floreasca. Numărul deceselor — 43
Alți doi răniți în incendiul din clubul Colectiv au decedat, duminică dimineața, la Spitalul Floreasca din Capitală, numărul deceselor ajungând astfel la 43.

Cele două decese au fost confirmate, pentru AGERPRES, de șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie a spitalului, Ioan Lascăr.

"Ambii erau în stare critică. Este vorba de un cetățean turc și de o femeie. Ei au pierdut lupta cu viața în această dimineață cu toate eforturile făcute de medici și personalul medical", a spus profesorul Lascăr.

Potrivit acestuia, la Spitalul Floreasca mai sunt internați doi pacienți în stare critică, precum și alți pacienți în stare gravă.

Ioan Lascăr a explicat că gravitatea cazurilor este dată în special de arsurile de căi aeriene și de substanțele toxice inhalate în incendiul din Colectiv.

"La noi, au sosit 56 de răniți, în noaptea accidentului, am oprit 14, în starea cea mai gravă, restul fiind distribuiți la celelalte spitale", a mai arătat Lascăr.

În cursul zilei de sâmbătă, nouă persoane rănite în incendiul din Colectiv au decedat, șapte la spitale din București, iar două, în Olanda.

UPDATE ORA 08.27 MApN: Pacienți răniți în incendiul din Colectiv, transferați duminică în Marea Britanie și Ungaria cu aeronave Spartan

Mai mulți pacienți răniți în incendiul din Clubul Colectiv vor fi transferați, duminică, în spitale din Marea Britanie și Ungaria, cu două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării Naționale.

'Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forțelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, sunt planificate să execute duminică, 8 noiembrie, două noi misiuni umanitare de urgență către Marea Britanie (ora aproximativă de decolare 10,00), și Ungaria (ora aproximativă de decolare 12,00) pentru transferul unor pacienți răniți în incendiul de la clubul Colectiv. Misiunile vor fi executate la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne', informează un comunicat al MApN, remis duminică AGERPRES.

Sursa citată mai precizează că 'pacienții vor fi asistați pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD și sprijinite de medici și personal de specialitate din M.Ap.N'.

Transferul unor pacienți răniți în incendiul de la clubul 'Colectiv' în două aeronave C-27 J Spartan pentru a fi transportați la spitale din Olanda și Belgia.Sursa video: Biroul de Presă al MApN

AGERPRES


* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.

Citiți și:

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres