Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sfântu Gheorghe, 17 sep /Agerpres/ - Supa de prune uscate, preparată după reţeta secuiască, este o provocare pentru simţuri, fiind un amalgam de gusturi - şi dulce, şi sărată, şi acrişoară. Supa este uşor de preparat, pentru aceasta fiind necesare o jumătate de kilogram de prune uscate, 2-3 linguri de zahăr, o cană de vin alb, o lingură de făină, o lingură de smântână, sare, scorţişoară şi coajă de lămâie.

Prunele se spală, se lasă la strecurat şi se aşază într-o oală, se adaugă zahărul şi se toarnă vin alb atât cât să le acopere, după care se pun la fiert la foc mic, până se înmoaie fructele. Se toarnă aproximativ un litru şi jumătate de apă, sare şi zahăr după gust, coajă de lămâie şi scorţişoară şi se dă în mai multe clocote. Supa se drege cu smântâna amestecată cu faină. Se poate servi cu crutoane de pâine presărate cu scorţişoară.

Reţeta este recomandată de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a scos în urmă cu câţiva ani o carte de bucate secuieşti, cu peste 160 de pagini, care cuprinde şi câteva dintre preparatele sale favorite.

În aceeaşi carte este publicată o reţetă de ciorbă cu carne şi prune uscate, pentru prepararea căreia sunt necesare o jumătate de kilogram de carne de porc afumată, carne de oaie sau de pui, o ceapă, o gulie, doi-trei morcovi, o rădăcină de pătrunjel, două linguri de untură, o lingură de făină, 12 prune uscate, sare, piper, frunză de dafin, boia, un ou şi smântână.

Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, după care se rumeneşte pe foc într-o tigaie încinsă, în care s-a pus o lingură de untură. Se adaugă apoi boiaua şi carnea tăiată cubuleţe, iar când începe să se înmoaie se adaugă legumele tăiate mărunt, sarea, piperul, frunza de dafin şi prunele uscate, spălate în prealabil. Se mai prăjesc puţin, timp de 1-2 minute, după care se toarnă doi litri de apă fierbine şi se fierbe la foc mic. Separat, într-o tigaie se prepară un rântaş, dintr-o lingură de făină şi o lingură de untură, care se toarnă în ciorbă, se dă în câteva clocote, iar la final, după ce se opreşte focul, ciorba se drege cu ou amestecat cu smântână şi poate fi servită cu găluşte. După gust, poate fi acrită cu oţet. Reţeta, pentru patru-şase persoane, se poate prepara în 30-45 de minute.

Prunele uscate dau o savoare deosebită mâncărurilor şi pot fi folosite în diverse combinaţii. O reţetă delicioasă şi uşor de preparat este cea de orez cu prune uscate, pentru care se folosesc 200 de grame de orez cu bobul rotund, 200 de grame de prune uscate, două roşii din bulion, o ceapă, patru ciuperci proaspete, 500 ml supă de legume, o lingură de ulei, sare şi câteva fire de pătrunjel.

Într-o cratiţă în care s-a încins uleiul, se căleşte ceapa tăiată mărunt până devine sticloasă, apoi se adaugă orezul. Se amestecă uşor şi se adaugă ciupercile feliate. După ce se evaporă apa lăsată de acestea, se adaugă prunele tăiate şi se sărează după gust. Se toarnă apoi supa, se pun roşiile din bulion fără coajă şi se lasă la fiert circa zece minute. Cratiţa se dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi se scoate şi se presară cu pătrunjel înainte de servire.

O altă reţetă savuroasă este cea de carne şi sos de prune uscate, în care se pun 750 g carne de porc, 500 g prune uscate, o ceapă, 125-150 ml vin alb şi aceeaşi cantitate de bulion, 4 linguri de ulei, două linguri de zahăr, una de făină şi sare.

Carnea tăiată în bucăţi de mărimea dorită şi ceapa tocată se înăbuşă în ulei încins, apoi se adaugă puţină apă şi se lasă să fiarbă. Se pun vinul şi prunele, care au fost ţinute la înmuiat în apă aproape două ore, apoi se adaugă zahărul caramelizat în prealabil într-o crăticioară, iar apoi făina amestecată bine cu bulionul să nu se formeze cocoloaşe. Sosul se sărează şi se lasă la fiert să scadă puţin, iar după ce carnea este bine fiartă se serveşte, cu garnitură de cartofi, legume sau orez. AGERPRES/(AS-autor:Oana Mălina Negrea, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.