Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Zalău, 9 sep /Agerpres/ - Ciupercile de pădure cunoscute în zona localităţii Iaz, din Sălaj, sub denumirea de ''copite'' (Boletus Edulis n.r.) sau în alte zone ale ţării drept hribi, hiribe, pitărci sau mânătărci sunt ingredientul de bază pentru unele preparate culinare precum sarmalele cu păsat sau zacusca.

Sarmalele cu copite şi păsat pot fi o mâncare ce suplineşte cu succes tradiţionalele sarmale cu carne, în zilele de post, fiind preparate în zone din Sălaj precum localitatea Iaz, unde o tânără în vârstă de 22 de ani, Alexandra Bodea, încearcă să ţină în viaţă şi să ducă mai departe reţete tradiţionale învăţate de la bunicile ei.

"Dacă e iarnă, sarmalele se fac cu varză murată iar vara, cu varză dulce. Se pune la prăjit o ceapă cu puţin ulei, se lasă să se prăjească, între timp se alege păsatul, se spală, se pun ciupercile - care, dacă sunt uscate, se hidratează înainte - se adaugă păsatul peste ciuperci, sare, piper, boia, ca să-i dea culoare şi compoziţia respectivă se pune în foile de varză. Pe fundul oalei se aşează mărar uscat şi frunze de varză, se împachetează sarmalele, iar deasupra se pune bulion sau pastă de roşii", precizează Alexandra Bodea.

Ciupercile se pot folosi însă ca ingredient pentru multe alte preparate culinare, printre care şi un tip special de zacuscă, ce are, de altfel, o reţetă foarte simplă. De asemenea, pot fi preparate şi mai simplu, pentru a fi servite lângă o porţie cu mămăligă.

"Numai în Iaz şi Plopiş le zice copite. Acestea se pot prepara cu legume sau doar cu usturoi, prăjite în puţin ulei, cu pătrunjel, fără apă. Se mai pot face cu smântână sau cu ouă, cu mămăligă lângă ele, zacuscă cu hribi de pădure sau se pun pur şi simplu la uscat, pentru a le folosi iarna, la prepararea diferitelor reţete. (...) Toamna se face zacuscă cu copite. Se iau ardei graşi, se coc, se curăţă de coajă, după care se pune ceapă tocată mărunt, ardeii tocaţi, ciupercile tăiate şi ele, se mai adaugă foarte puţin ulei şi se pun toate ingredientele la ceaun, la foc domol. Aşa se face zacusca cu hribi. Spre final se pune şi puţină pastă de roşii", adaugă tânăra din Iaz. AGERPRES/(AS - autor: Sebastian Olaru, editor: Diana Dumitru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.