COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:45 si 18:45 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Brăila, Județul Buzău; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:20 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:20 si 18:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, averse şi descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:20 si 18:20 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alba Iulia, 29 aug /Agerpres/ - Plăcinta cu ceapă şi plăcintă cu prune şi gris sunt doar două din tipurile de plăcintă făcute mai în fiecare casă de gospodinele din Săsciori, un sat de pe Valea Sebeşului, ale căror reţete au fost detaliate, pentru AGERPRES, de către Maria Creţu, angajată la Primăria din Săsciori, participantă în nenumărate rânduri la diverse expoziţii gastronomice.

Pentru prepararea plăcintei cu ceapă se face mai întâi maiaua, din drojdie înmuiată în apă 'domoală' (călduţă - n.r.), cu puţină sare. Se amestecă cu o lingură de lemn până se dizolvă drojdia.

'Într-un castron se pune cam o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se adaugă maiaua. Compoziţia se frământă tot cu apă 'domoală', până nu se mai lipeşte de mâini, după care se pune într-un castron şi se acoperă cu un ştergar şi se lasă la dospit. După ce a dospit, se întinde aluatul, iar foaia se aşează într-o tavă unsă cu unsoare, peste care se pune umplutura. Pentru umplutură avem nevoie de două kilograme de ceapă, care se taie felii, peste care se presară puţină sare şi se căleşte în ulei, mai adăugând, după gust, sare şi piper. După ce ceapa se ia de pe foc, după ce se mai răceşte puţin, adăugăm două-trei ouă bătute şi două linguri de smântână. Umplutura se pune astfel peste foaia de aluat şi se dă la cuptor, la foc potrivit', a explicat Maria Creţu.

Plăcinta se poate face şi de post, fără a mai adăuga ouă şi smântână.

Maria Creţu a menţionat că plăcinta se poate mânca atât caldă, cât şi rece, la fel ca şi plăcinta cu prune şi gris.

Pentru aceasta din urmă, maiaua se face la fel ca şi la plăcinta cu ceapă.

'Aluatul se face tot cam dintr-o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, peste care se sparg două ouă şi se adaugă treptat lapte, cam un sfert de litru. Se amestecă până nu se mai prinde aluat de mâini, după care se adaugă unt, cam cât o nucă, dar topit. Compoziţia se pune la dospit, după care întindem o foaie în tava unsă. Peste foaie se pun prune, curăţate înainte de sâmburi, cât să acopere toată tava. Peste prune vine umplutura de gris. Pentru prepararea acesteia, se pune o jumătate de litru de lapte la fiert, peste care se presară în ploaie gris şi se adaugă sare. După ce se ia de la foc, cât este încă călduţ, se mai pun două-trei ouă, două linguri cu smântână groasă, zahăr şi zahăr vanilat', a detaliat Maria Creţu modul de preparare.

După ce se ia de la cuptor, plăcinta se taie bucăţi. AGERPRES / (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.