COD GALBEN: 27-10-2020 ora 20 Intre 20:00 si 02:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 27-10-2020 ora 19 Intre 19:00 si 23:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Cluj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cluj-Napoca, 18 aug /Agerpres/ - Supa de vişine este un preparat care se serveşte rece sau la temperatura camerei şi este o mâncare foarte potrivită pentru zilele extrem de călduroase. Combinaţia de carne cu fructe, care conferă mâncărurilor un gust dulce acrişor şi o savoare deosebită, este des întâlnită în bucătăria austro-ungară.

Supa de vişine este un preparat pe care îl puteţi savura în puţine restaurante din Transilvania.

Kovacs Zsolt, proprietarul şi bucătarul unui local în care se prepară supa de vişine, a afirmat că şi-a dorit să pună în practică ideile creative pe care le avea, prin care încearcă să recreeze mâncărurile bunicii sale săsoaice, dar şi tradiţia culinară maghiară.

'Trăind şi crescând în preajma bunicii mele am avut şansa de a gusta mâncăruri gătite de ea şi care în fiecare zi făcea altceva. Pe vremea aceea nu se mânca carne în fiecare zi, ci doar duminica. Bunica mea făcea mâncăruri diferite, fără carne, din orice. Dimineaţa ne trezeam şi mergeam în grădină şi zicea 'uite, rubarba s-a făcut', şi făcea supă de rubarbă. A doua zi vedea că s-au făcut agrişele şi atunci făcea ceva cu agrişe, sau vişinele, şi tot aşa. Întotdeauna se hotăra după ce vedea că s-a făcut în grădină. Din punctul acesta de vedere am învăţat de la ea o mare diversitate de mâncăruri', îşi aminteşte Kovacs Zsolt.

El crede că această combinaţie de carne cu sosuri de fructe sau cu fructe prăjite datează de mai mult de o mie de ani, poate chiar de pe vremea regelui hun Attila, dar bucătăria maghiară a suferit şi diverse influenţe, dintre care cea mai puternică este cea austriacă.

Supa de vişine poate fi preparată în două variante, cu şi fără carne. De asemenea, din reţeta adaptată la zilele noastre a fost eliminată 'îngroşala cu făină', considerată prea grea şi nesănătoasă.

Reţeta pentru patru persoane presupune un borcan de 400 de ml de compot de vişine, preparat din vişine proaspete sau cumpărat din magazine. De asemenea, este nevoie de un pahar de smântână. Zeama de la compot se încălzeşte uşor pe foc (nu se fierbe!), iar apoi în ea se încorporează uşor 200-300 de ml de smântână. Dacă se doreşte ca supa să aibă o textură mai lichidă, din această cantitate se va folosi jumătate smântână, jumătate lapte.

Fructele, fără sâmburi, se împart - un sfert de păstrează întregi deoparte, restul se dau prin blender şi apoi se amestecă cu restul compoziţiei. La final, vişinele rămase întregi se pun în supă, care apoi se pune în frigider. Se serveşte rece, cu un praf de scorţişoară, un zahăr vanilat şi puţină frişcă deasupra. Deşi este o supă, preparatul poate fi folosit şi ca desert.

Pentru varianta cu carne bucătarul Kovacs Zsolt propune afumătură, dar se poate folosi şi carne de pui sau vită - zeama de compot se pune pe foc, la fiert de data aceasta. Separat se fierbe carnea, care apoi se taie în bucăţi mici. Ulterior se amestecă cele două compoziţii, la care se adaugă sare şi puţină sare de lămâie, după gust. AGERPRES/(A - autor: Elena Stanciu, editor: Mihai Simionescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.