COD GALBEN: 24-04-2025 ora 10 Intre 24 aprilie, ora 12 – 24 aprilie, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 21 iul /Agerpres/ - Aproape jumătate dintre români - 48,9% - consideră că populaţia unui stat ar trebui să facă sacrificii pentru ca ţara lor să îşi plătească la timp datoriile, iar cei mai mulţi cred că România este ferită de anumite riscuri, pentru că foloseşte leul şi nu a trecut la euro, potrivit unui sondaj INSCOP, având ca temă criza din Grecia, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sondajului, 48,9% dintre respondenţi consideră că populaţia unui stat ar trebui să facă sacrificii pentru ca ţara lor să îşi plătească la timp datoriile, 40,2% cred că aceste sacrificii nu ar trebui făcute, iar 10,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Cercetarea relevă, în contextul discuţiilor despre Grexit, că 54,5% dintre români consideră că ţara noastră este ferită de anumite riscuri, pentru că foloseşte leul şi nu a trecut la euro, 24% apreciază că România ar avea o situaţie economică mai bună dacă ar fi în zona euro, în timp ce 21,5% aleg varianta ''nu ştiu/ nu răspund''.

''Existenţa unui procent majoritar care apreciază că România este ferită de anumite riscuri datorită faptului că nu este în zona euro nu trebuie interpretată ca un vot de blam pentru trecerea ţării noastre la moneda unică. Mai degrabă, este vorba despre influenţa unei situaţii punctuale, a cărei greutate în evoluţia opiniei generale despre adoptarea euro rămâne de evaluat. Cu toate acestea, răspunsurile la această întrebare pot fi o indicaţie a încrederii sporite a populaţiei în moneda naţională'', afirmă realizatorii sondajului.

De asemenea, potrivit cercetării, 25% dintre respondenţi apreciază că efectele crizei greceşti asupra economiei şi populaţiei din România vor fi resimţite într-o măsură mare sau foarte mare, 27% spun că ţara noastră nu va fi influenţată nici în mică, nici în mare măsură de ce întâmplă în Grecia. 34,1% dintre respondenţi consideră că situaţia din ţara noastră va fi influenţată în mică şi foarte mică măsură de ce se petrece în Grecia. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare a fost de 13,9%, precizează sursa citată.

Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9 - 14 iulie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.075 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Tatu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.