COD GALBEN: 04-04-2020 ora 14 COD GALBEN: 05-04-2020 ora 21 Intre 21:00 si 03:00 se va semnala - intensificări temporare ale vântului, cu rafale de 55 - 60 km/h in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Vaslui, 17 iul /Agerpres/ - Dacă în alte regiuni este aproape necunoscut, în Moldova borşul reprezintă un fel de mâncare de bază, ce are mare căutare, la fel ca supa în zona Ardealului.

Preparat în zeci de feluri, cu legume, cu carne sau, prin unele locuri din Vaslui, cu crupe de porumb ca să hrănească familiile numeroase, borşul e pe gustul tuturor, iar moldovenii îi duc dorul, când pleacă de acasă.

Secretul e chiar borşul umplut în chiup, cu care gospodinele acresc zeama pentru a prepara acest fel de mâncare.

După cum afirmă scriitorul Nicolae Gr. Ciubotaru în volumul său "Amurgul culturii tradiţionale", borşul se prepara în chiupul de lut sau în putină şi era ţinut mereu în stare proaspătă. Cum se învechea, borşul era deja prea acru, se păstra o strachină cu huşte pentru noul cuib, iar restul se arunca. În putina sau în chiupul opărite bine şi pregătite pentru borşul cel nou se punea o strachină de tărâţe de porumb, amestecată cu aceeaşi cantitate de tărâţe de grâu, se turna apă rece şi se amesteca, după care se adăuga cuibul de huşte vechi.

"Odată cu aceste operaţii, un copil era trimis să aducă ramuri tinere de vişin, care se frângeau şi se băgau în chiup, apoi se lua de pe foc ceaunul cu apă fierbinte şi se turna deasupra. În acelaşi timp, gospodina trăgea copilul de păr şi continua să mestece cu melesteul în chiup, spunând cu veselie: 'Acru borşul!'. Se mai aruncau câţiva cărbuni aprinşi, se acoperea vasul şi se punea cât mai aproape de vatră, ca să rămână cald, pentru a începe mai repede fermentarea", spune scriitorul Nicolae Gr. Ciubotaru.

Obiceiul "umplerii borşului" s-a păstrat în mai toate satele vasluiene, iar unele femei de la oraş ţin şi acum ascuns într-un colţ al bucătăriei vasul cu borş proaspăt umplut, ca să nu folosească borş din comerţ. La fel de vie e şi cutuma cu trasul copiilor de "ciuf", condiţie absolut necesară pentru ca borşul să fie acru. Vorbele din bătrâni spun că borşul e şi mai acru, dacă femeia care îl umple e harnică, dar aprigă.

Un borş simplu, al săracului, cum e numit prin unele sate vasluiene, e borşul de crupe. Reţeta e simplă, se fierb crupele de porumb date la râşniţă, împreună cu o ceapă mărunt tocată, iar la sfârşit totul se acreşte cu borş.Chiar dacă nu mai e atât de des preparat ca odinioară, borşul de crupe a hrănit multe familii rămase fără de-ale gurii.

Când e vremea legumelor sau a verdeţurilor proaspete se face borş de cartofi, de fasole, de urzici, de lobodă, de sfeclă sau chiar de hribi. La loc de cinste printre borşurile de tot felul e însă cel cu carne. Fie că e carne de pasăre, de vită, de porc, miel, peşte sau iepure, borşul e bun şi hrănitor.

La cest fel de borş se fierbe carnea, se pun zarzavaturi de tot felul şi apoi totul se acreşte cu borş şi se potriveşte de sare. Un farmec aparte îl au tăiţeii de casă, sau tomagii, făcuţi din ou şi făină. Din coca obţinută se întinde foaie subţire, şi se fac tăiţei mărunţi care îmbogăţesc borşul. Zeama se aromează cu verdeaţă proaspătă, cel mai adesea leuştean, pătrunjel şi mărar.

Fie că hrăneşte familii nevoiaşe ca fel de bază, fie că deschide doar apetitul la ospăţurile mai de soi, borşul moldovenesc rămâne o mâncare cu farmec, pe care dacă ai gustat-o măcar o dată în viaţă, îţi doreşti s-o reîntâlneşti. AGERPRES/(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Cristian Anghelache)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.