COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Miercurea Ciuc, 31 mai /Agerpres/ - Casa de copii Sfântul Iosif din Odorheiu Secuiesc este un loc binecuvântat, în care 150 de copii din întreaga ţară, proveniţi din familii aflate în dificultate, sunt îngrijiţi doar din donaţii de 12 măicuţe greco-catolice din congregaţia "Inimi Neprihănite".

De cum treci pragul casei cu 200 de camere auzi glasuri vesele de copii, vezi chipuri luminoase şi fericite, măicuţe care zâmbesc din suflet şi încerci să descoperi cum poate supravieţui un astfel de aşezământ, fără niciun fel de sursă de finanţare.

Sufletul Casei de Copii private Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc este sora Emilia, cea care spune că "aici, în fiecare zi se întâmplă minuni", pentru că aşezământul merge mai departe, de 18 ani, "doar ajutat de Sfânta Fecioară şi din donaţiile trimise de Dumnezeu".

Sora Emilia zâmbeşte tot timpul, chiar şi atunci când ochii îi sunt plini de lacrimi, nu se plânge niciodată, iar forţa sa, dublată de o bunătate care i se citeşte pe chip şi de o credinţă puternică, face lucrurile să meargă înainte.

Cu prilejul zilei de 1 iunie, sora Emilia a primit vizita episcopului ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, prefectului judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei şi şefului Brigăzii 61 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc, generalul Marius Giurcă, care şi-au dat mâna pentru a veni în sprijinul celor 150 de copii îngrijiţi la Miercurea Ciuc.

Sora Emilia le face oaspeţilor un mic tur al casei, care începe cu o rugăciune în capelă, le arată sala de lectură, muzeul, sala de cinema, atelierele unde copii pictează icoane pe sticlă sau realizează diferite obiecte, sălile de clasă şi povesteşte ce înseamnă să fii mamă pentru atâţia copii.

"Eu spun, mereu că sunt cea mai fericită mămică din lume. Şi ei sunt recunoscători. Avem copii aduşi de pe stradă, din familii sărace, destrămate, fără unul dintre părinţi sau amândoi şi aici viaţa lor se schimbă. Relaţia cu Dumnezeu îi schimbă pe copii. Ei vin din tot felul de medii, unii înjură, fură, dar aici relaţia cu Dumnezeu îi schimbă. Când pleacă din casă şi ajung studenţi, ne spun aşa: Soră, dacă ne e dor de ceva, ne e dor de momentul de rugăciune, când toţi 150 intram în capelă, simţeam o forţă şi de asta ne e dor", povesteşte sora Emilia.

Capela unde au fost primiţi oaspeţii este locul central al casei. Copiii se închină atunci când trec prin faţa ei, tot acolo se adună în fiecare zi pentru rugăciuni, iar pe altar sunt puse facturile cu cheltuielile de întreţinere şi toată lumea se roagă pentru ca oameni buni să sară în ajutor, pentru plata lor. Iar minunile se întâmplă în fiecare zi, pentru că pe altar sunt puse diverse donaţii, de persoane cunoscute sau necunoscute, iar Casa de Copii Sf. Iosif nu a avut niciodată restanţe la utilităţi, chiar dacă factura la întreţinere, pe timp de iarnă, ajunge şi la 7.000 de euro pe lună.

"Nu este uşor, aş minţi să spun că este uşor, dar este frumos şi merită sacrificiul. Şi când vezi atâtea minuni. Eu sunt de 18 ani aici şi am văzut câte s-au întâmplat şi cum ne-am dus mai departe, fără să avem nimic. Punem facturile pe altar şi spunem: Iisuse, Sfântă Fecioară, descurcaţi-vă. Casa e voastră, copiii sunt ai voştri. Noi nu avem nimic, de nicăieri, doar ce ne trimite Dumnezeu şi să ştiţi că sunt oameni buni. Eu spun mereu: Binele nu face gălăgie, dar sunt foarte mulţi oameni buni. Care vin şi spun că vor să facă un bine, care lasă ceva acolo şi pleacă. N-am cerut niciodată nimic, de la nimeni. Şi în fiecare zi se întâmplă minuni. 7.000 de euro este factura de la gaz într-o lună de iarnă şi nu avem banii aceştia, dar nu am avut niciodată restanţe", spune sora Emilia.

În casa în care se întâmplă minuni totul este impresionant, de la poveştile copiilor până la cantităţile de alimente care se consumă anual. Sora Emilia povesteşte că în fiecare an se consumă şapte tone de cartofi, cinci tone de mere, dintr-o tonă de prune se prepară gem, iar dintr-o tonă de zarzavat se face zacuscă, în fiecare toamnă.

Impresionant de ceea ce a văzut la Casa de Copii Sf. Iosif, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, a anunţat că va sprijini financiar aşezământul, prin plata unor facturi.

"Am rămas profund impresionat de dragostea cu care copiii sunt înconjuraţi de către maicile care se nevoiesc a-l mărturisi pe Dumnezeu în faptă şi în cuvânt şi nădăjduim într-o colaborare rodnică, din punct de vedere creştinesc, să-i ajutăm constant şi noi, de la Centrul Eparhial al Sfintei Episcopii a Covasnei şi Harghitei. (...) Episcopia noastră, chiar dacă este cea mai mică episcopie din ţară, este o episcopie care întinde mâna tuturor celor cu care trăim în această parte de ţară. Maicile sunt foarte duhovniceşti, sunt maici primitoare, sunt maici care aşează cuvântul lui Dumnezeu în inima fiecărui copil, iar ziua la Casa Sf. Iosif începe cu sfânta şi Dumnezeiasca liturghie şi acest lucru spune multe", a afirmat episcopul Covasnei şi Harghitei.

Tot cu ocazia zilei de 1 Iunie, vânătorii de munte harghiteni, la iniţiativa prefectului Adrian Jean Andrei, au oferit alimente, jucării şi îmbrăcăminte copiilor de la Casa Sf. Iosif.

"Sunt onorat, ca în numele vânătorilor de munte harghiteni, să facem o donaţie umilă, constând în alimente, cărţi, jucării şi alte obiecte de îmbrăcăminte, necesare acestor copii. Aceşti modelatori de suflete, le-aş putea spune, aceşti pedagogi şi aceşti educatori deosebiţi, constituiţi din aceste surori, în frunte cu sora Emilia, care este un suflet deosebit, se preocupă şi fac ceea ce şi noi militarii încercăm să facem de fiecare dată - să asigurăm un viitor normal tinerilor pe care-i avem în subordine", a afirmat generalul Marius Giurcă.

La rândul său, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a pledat pentru dialog interconfesional şi a dat asigurări că se va continua ajutorarea copiilor şi a maicilor de la Casa de Copii Sf. Iosif.

"Am venit la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc, cu sufletul deschis, cu sufletul curat către cei care trăiesc aici, sub oblăduirea lui Dumnezeu. Am venit, în primul rând, să continuăm canalul de comunicaţie pe care l-am deschis în anii anteriori, să punem accent pe un dialog interconfesional, dar şi să vedem dacă putem să sprijinim cu ceva activitatea celor 12 maici care-şi desfăşoară activitatea aici şi a celor 150 de copii care trăiesc şi învaţă aici, copii care provin din familii destrămate sau din familii care, practic, nu i-au mai vrut. I-am asigurat de tot sprijinul nostru şi eu cred că trebuie să trecem de anumite mentalităţi, trebuie să ne respectăm reciproc, să avem o convieţuire paşnică, indiferent de religie sau etnie", a declarat Adrian Jean Andrei.

După plecarea oaspeţilor, sora Emilia este rapid înconjurată de copii, pe care-i strânge în braţe, îi sărută şi îi mângâie, ca o adevărată mamă. Iar femeia cu zâmbet cald şi chip senin mărturiseşte că i-a învăţat pe copiii că "toţi sunt o familie mare, cu fraţi mai mari şi fraţi mai mici, iar Sfânta Fecioară este mama noastră, mama lor".

Pe lângă cei 150 de copii care trăiesc acum în acest aşezământ, dintre care cel mai mic are un an şi trei luni, de la Casa Sfântul Iosif au plecat 40 de studenţi, în cinci centre universitare din ţară. Lor li se adaugă cei care au terminat deja studiile, sunt profesori, medici, ingineri, care şi-au întemeiat familii şi care nu au uitat-o niciodată pe mama Emilia.

"Pe lângă cei 150 de copii din casă, avem 40 de studenţi în cinci centre universitare din ţară şi avem şi copii care au terminat. Sunt medici, ingineri, profesori, şi suntem chiar mândri, Dumnezeu ne permite această mândrie, să fim mândri de ei. Copii pe care i-am crescut de mici, unii de la un an, de la doi. Între timp am căsătorit fete, le-am făcut nunţi, am fost soacra mică, le-am luat rochii de mireasă, verighete, am botezat copii, acum sunt şi bunică", afirmă sora Emilia.

Istoria Casei Sf. Iosif începe în anul 1995, când Fundaţia elveţiană "Basel Hilft" a construit aşezământul şi a dorit, de la bun început, să ofere găzduire copiilor orfani sau nevoiaşi. După ce imobilul cu 200 de camere de pe Dealul Cserehat din Odorheiu Secuiesc a fost finalizat, autorităţile locale au vrut să-i schimbe destinaţia şi să amenajeze un centru cultural sau o facultate.

Reprezentanţii fundaţiei elveţiene s-au împotrivit şi au donat clădirea Congregaţiei "Inimi Neprihănite", iar de 18 ani sute de copii, indiferent de religie sau etnie, sunt îngrijiţi aici cu dragoste şi devotament.

Şi toţi cei care trec pragul aşezământului privat de binefacere şi văd ce lucruri extraordinare se întâmplă acolo pleacă cu convingerea că minunile există, iar unii oameni sunt adevărate minuni. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.