COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Suceava, 19 mai /Agerpres/ - Bucovina, pe lângă tradiţii şi obiceiuri, şi-a păstrat o identitate culinară, aici preparatele fiind realizate cu precădere din ingrediente din propria gospodărie.

În această zonă, masa tradiţională are două feluri de mâncare şi începe cu borşul, după care se serveşte felul cel mai consistent fel de mâncare. De obicei, felul al treilea, desertul, se serveşte doar la mesele festive.

''Masa începea şi se termina cu o rugăciune. Bărbatul casei era cel care tăia pâinea, stăpâna casei împărţea mâncarea, iar copiii aveau locul privilegiat la masă şi primeau, în acelaşi timp, tot ce era mai bun'', a afirmat etnograful Eutasia Rusu, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Cele mai întâlnite băuturi la mesele festive erau miedul şi berea de casă.

Potrivit Eutasiei Rusu, miedul sau hidromelul este una dintre cele mai vechi băuturi fermentate, apărută cu mult înaintea celor din viţă de vie, cereale sau fructe. Se spune că această licoare din miere de albine, supranumită şi ''hrana zeilor'', ar avea o vechime de peste 6.000 de ani.

Miedul se prepară din miere de albine, apă pură de izvor şi fermenţi (must de struguri sau drojdie). În unele zone din Bucovina, cum ar fi Ciocăneşti, în această băutură se punea şi scorţişoară. Miedul are un gust deosebit de plăcut, fiind şi o băutură slab alcoolizată. Totodată, se spune că are şi multe indicaţii terapeutice, fiind bogat minerale, aminoacizi, vitamina B, dar şi monoxid de azot, care reduce anxietatea.

Despre berea de casă, Eutasia Rusu a spus că este o băutură tradiţională întâlnită în Bucovina, mai ales în zona Rădăuţi. Reţeta acestei beri are la bază apa de izvor în amestec cu malţ de orz, boabe de porumb, zahăr, hamei şi drojdie. Se lasă totul la macerat cam două zile, după care se poate trage în sticle care se pun la rece. Băutura se poate deja consuma după o zi.

Berea de casă în Bucovina este preparată tradiţional acasă mai ales la sărbători, la Paşte, Înălţare sau de Naşterea Domnului. AGERPRES/(A - autor: Silvia Marcu, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.