COD GALBEN: 08-06-2025 ora 10 Intre 9 iunie, intervalul orar 12 – 21 Fenomene vizate se va semnala 9 iunie, intervalul orar 12 – 21 Fenomene vizate COD GALBEN: 09-06-2025 Intre 03:00 si 04:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților, Județul Harghita; COD GALBEN: 09-06-2025 Intre 03:00 si 04:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului/ vijelie, grindină. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 09-06-2025 Intre 02:30 si 03:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului/ vijelie, grindină. in Județul Iaşi; COD GALBEN: 09-06-2025 Intre 02:30 si 03:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Vâlcea;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Drobeta Turnu Severin, 7 mai /Agerpres/ - În perioada dintre cel de-Al Doilea Război Mondial şi Colectivizare în satele de câmpie din judeţul Mehedinţi se pregătea zăbicul sau "prăjitura olteanului sărac".

Mâncarea aceasta tradiţională se utilizează tot mai rar în prezent, fiind înlocuită de produse de cofetărie/patiserie moderne, produse în bucătăriile de lux.

Vetuţa Munteanu, de 81 de ani, din Valea Copcii, comuna Şimian, cea mai mare din judeţul Mehedinţi, susţine că prăjitura a cărei mod de preparare i l-a transmis mama ei, este mai sănătoasă decât toate "bunătăţile" oferite de cofetari. În primul rând, nu conţine E-uri. Este savuroasă şi - vorba lui Marin Sorescu - "este o mâncare absolut fenomenală".

Reţeta pe care o ştie bătrâna de preparare a zăbicului este cunoscută de toate femeile în vârstă din judeţ. Din fericire, ea se deosebeşte fundamental de cele promovate pe Internet sau în catalogul cu meniuri ale pensiunilor sau restaurantelor.

"Acolo, zabicul se prepara ca mămăliga. Reţeta originală este altcumva: se iau felii de mălai copt la ţest sau cuptor şi se rup în bucăţi mici, cu coajă cu tot şi se pun într-o raină de tuci, unde s-a pus un strat de ulei cât să-i acoperă fundul, dar numai după acesta este încins. Şi se amestecă cu făcăleţu, continuu, să nu se prindă şi pentru ca uleiul să fie absorbit de bucăţile de mălai", spune Vetuţa Munteanu.

Ea crede că zabicul nu ar fi delicios "dacă după ce se prăjeşte timp de zece minute nu ai adăuga două ouă bătute, o mână de jumări sau câteva fărimituri de trandafir ce-i spune olteanu şi cârnaţ".

Zabicul poate fi servit şi c-un pahar de vin "de toată românimea, că nu face rău şi ajută la slăbit şi la foame".

"În satul ăsta al meu doar când este nedeea satului - Duminica Tomii - nu se pregăteşte zăbic, că e zi mare, vin neamurile şi trebuie să le pui pe masă bucate alese, nu cele tradiţionale", a mai spus Vetuţa Munteanu, cea mai vârstnică femeie din Valea Copcii. AGERPRES/(A - autor: Florian Copcea, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.