COD GALBEN: 16-05-2025 ora 10 Intre 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate se va semnala 16 mai, ora 10 – 17 mai, ora 08Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Satu Mare, 21 ian /Agerpres/ - Un tânăr de 34 de ani din comuna sătmăreană Odoreu a reuşit să dezvolte cea mai mare fermă din România specializată pe creşterea găinilor orpington. Cu multă pasiune şi dedicaţie, hobby-ul sătmăreanului Iosif Barazsu a devenit o mică afacere, reuşind să vândă exemplare excepţionale la preţuri de câteva sute de euro.

Dacă pentru mulţi creşterea găinilor nu înseamnă mare lucru, pentru Iosif Barazsu înseamnă relaxare şi satisfacţie, mai ales după ce a câştigat respectul şi recunoaşterea colegilor de breaslă. Deşi termenul de "găinar" a căpătat în ultimii ani mai mult un sens peiorativ, crescătorii de găini îl mai folosesc, nu de puţine ori pentru a face glume.

Iosif Barazsu a început să crească porumbei de mic, a avut fel de fel de rase, iar în urmă cu câţiva ani a cumpărat o găină rasa orpington pentru a-i face o surpriză soţiei sale, şi anume să-i poată oferi pentru gătit ouă provenite de la această găină cu totul specială, impozantă şi colorată. Şi după ce porumbeii i-au fost furaţi de uliu de pe casă, s-a horărât să se axeze pe păsări ce pot fi închise.

"M-am dus la o piaţă în Satu Mare, am văzut un orpington şi am zis să cumpăr la nevastă să aibă ouă. Nevasta mea acuma cumpără ouă de la magazin, nu-i mai dau ouă pentru că un ou de orpington e undeva între doi şi trei euro. Le pun la incubat, scot pui, sau le vând în Turcia, Ucraina, pe unde se poate", a mărturisit Iosif.

De-a lungul anilor a construit în curtea casei sale din centrul comunei Odoreu o mini fermă în adevăratul sens al cuvântului. Fiecare familie de găini are spaţiul său, cu propria ieşire în curte pentru zilele în care sunt lăsate libere. Acum deţine 80 de găini orpington din 10 culori: roşu, porţelan, lavanda, alb, galben, galben-negru, albastru, negru, kennfarbig (cu mai multe colori) şi argintiu. Rasa este originară din Anglia, dar s-a dezvoltat mai mult în Germania. După cum ştie el, în România nu mai există o fermă de dimensiunea celei pe care o deţine.

"Lucrez undeva la două ore pe zi, dimineaţa şi seara. Trebuie să stau printre ele pentru că necesită foarte multă atenţie. Se îmbolnăvesc şi dacă nu le observ la timp, mor. Am fost la expoziţia naţională cu o găină galbenă, i-am dat tratamente, injecţii şi nu am mai putut s-o salvez, a murit. Pasărea valora cam 100 de euro, dar îmi pare rău nu de valoarea ei, ci de ea, că mi-a fost cea mai dragă, cea mai frumoasă", a mai mărturisit Iosif.

Munca de ani de zile a fost recompensată cu zeci de diplome, în ultimii trei ani fiind campion naţional la orpington galben. Deocamdată nu are adversar. "Găina campioană naţională a României valorează între 200 şi 250 de euro, restul cam la 100 de euro, dar şi 100 de lei, depinde de varietatea de culori şi cum s-a dezvoltat în 6-7 luni , cât ajunge la maturitate. Am undeva la 50 de cupe, dar cele mai valoroase sunt 12, ale campionilor naţionali pe care i-am avut, la orpington galben, alb, galben-negru, argintiu", a spus Iosif.

Cele mai mari probleme pentru crescători sunt bolile, dar şi lipsa unor specialişti în domeniu. Cum nu există veterinari specializaţi pe multiplele boli ale găinilor, Iosif s-a specializat singur. A citit foarte mult despre boli, iar acum le aplică singur tratamentul, inclusiv injecţiile. "Eu le fac tratamentul. Medicii se orientează mai mult pe câini, pisici, nu-i interesează găinile mele. Foarte mulţi care încep cu lucrurile astea 'falimentează' în primul an din cauză că li se îmbolnăvesc. Merg la medic, medicul le dă un tratament, vinde ce are pe raft. De multe ori nu are niciun rost să dai medicamentaţia în apă cum se practică, dacă nu injectezi găina, se duce în două zile. Cea mai răspândită boală este micoplasmoza, începe să tuşească şi se sufocă din cauza traheitei. Găinile se îmbolnăvesc repede. Când începe să plouă, încep să se îmbolnăvească şi au probleme", a mai adăugat acesta.

Încet-încet, pasiunea sa s-a transformat în afacere, el reuşind să scoată şi profit. Desigur, nu creşte păsări doar pentru bani, dar nu trebuie neglijat nici acest aspect, mai ales când ai o minifermă de întreţinut. "Iese şi profit. Păsările trebuie duse la o expoziţie naţională şi abia atunci poţi să vorbeşti de o afacere, dar până atunci nu. Când ieşi campion naţional la orpington, toată România şi zona de aici, Ucraina, Ungaria, Rusia, vrea de la tine ouă şi pui. Atunci merită, pentru că săptămânal poţi să vinzi 200 de ouă. Dacă îl dai la doi euro înseamnă 400 de euro pe săptămână. Asta ţine doar trei luni, în februarie, martie şi aprilie. În iunie nu mai vrea nimeni pentru că nu mai cresc puii pentru expoziţiile din decembrie", a mai spus Iosif.

După ce ani de zile a fost numărul unu pe plan naţional, Iosif are acum planuri mai măreţe. Va participa la competiţia europeană de orpington, cu mari speranţe de a obţine şi aici premii. "Anul acesta vreau să merg la expoziţie în Franţa, la expoziţia europeană. Majoritatea păsărilor mele fiind de la campionii europeni, am speranţe. Eu le-am cumpărat şi le-am dezvoltat aici cu ce am avut, le-am încrucişat. De trei ani la galben eu sunt campion naţional în România", a mai povestit Iosif.

Găinile orpington nu au nevoie de mâncare specială, doar până la trei luni trebuie să mănânce furaje, după care trec pe porumb, grâu, orz, ovăz, floarea soarelui.

În vreme ce majoritatea populaţiei se uită la ele ca la nişte păsări, crescătorii le analizează comportamentul şi fac comparaţii cu al oamenilor. Astfel, Iosif a ajuns la concluzia că animalele nu sunt doar nişte animale, prin urmare nici găinile lui nu sunt doar nişte păsări. "Eu lucrez în construcţii şi îmi place când vin acasă să le las în curte, mă pun pe balansoar şi mă uit la ele. Îmi place comportamentul lor. Foarte mulţi oameni spun că animalele sunt animale, dar nu e adevărat. Dacă stai şi te uiţi la ele, au comportament ca oamenii. De exemplu, şi între oameni sunt bărbaţi cărora nu le ajunge doar nevasta lor. Acum noi vorbim de găini. Am cocoş care are patru găini, dar numai pe una o cocoşeşte şi pe celelalte trei le lasă în pace, e rar acest lucru. La celelalte nu o să le fie bune ouăle niciodată. Atunci, găina aia trebuie să o iau, să o pun separat, ştiu că găina aia o să aibă ouă bune. Neavând alta, cocoşul se mai împerechează şi cu altă găină, altfel nu. Sunt păsări foarte fidele", a povestit acesta.

În plus, nici cocoşii nu se comportă toţi la fel, spune fermierul. În opinia lui, găinile se ataşează de om şi au unele comportamente asemănătoare altor animale. "Eu de cinci ani le tot privesc. Mai sunt cocoşi care nu s-ar bate cu niciunul, deşi cocoşii se bat. Unii sunt retraşi, ca oamenii, nu au treabă cu nimeni. Alţii se bat cu toţi. Mai sunt cocoşi care nu au treabă nici cu alţi cocoşi, nici cu găinile altora, îşi văd de găinile lor. Şi găinile se ataşează de om. De exemplu, am un cocoş de galben şi când îl las afară vine la mine ca un căţel, se reazemă de mine şi 'povesteşte' cu mine", a mai spus Iosif.

Cea mai mare satisfacţie a crescătorului este atunci când din oul găinii sale iese un campion naţional, după ce el i-a urmărit atent toate etapele de creştere, de la ghemotocul în puf până la găina de câteva kilograme care primeşte diplomă. "E o satisfacţie când ştii că ai oul, îl pui la incubator, iese un pui, un ghemotoc mic, tu îl creşti, îl vezi că se dezvoltă, mergi la o expoziţie şi vezi că eşti campionul României. E un lucru frumos", a povestit Iosif.

Şi chiar dacă a reuşit să cunoască de aproape secretele găinilor, a discutat cu ceilalţi pasionaţi despre toate detaliile, Iosif spune că nu a putut răspunde unei vechi întrebări care i-a măcinat şi pe filozofii antici: "Ce-a fost mai întâi, oul sau găina?". AGERPRES / (AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.