Un centru Hospice Casa Speranței a fost deschis în București

 •  Social
2234 afişări

Un centru Hospice Casa Speranței a fost deschis vineri în Capitală în prezența celui care a adus sistemul îngrijirii paliative în România, Graham Perolls, și a prințesei Marina Sturdza, dar și a finanțatorilor acestei instituții.

23071d51-33bb-4c92-9c2a-3236ddd58956

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES FLUX

Centrul, aflat lângă Lacul Plumbuita, a fost inaugurat la cinci ani de la demararea efectivă a proiectului, cu o investiție de peste 5,7 milioane de euro, sumă provenită de la donatorii care susțin acest centru. Desfășurat pe trei niveluri, ce măsoară în total 3.421 de metri pătrați, Centrul Hospice este prima și singura unitate cu servicii integrate de medicină paliativă din București.

Reprezentanții centrului au declarat vineri, într-o conferință de presă anterioară momentului inaugural, că, în momentul în care va funcționa la capacitate maximă, Hospice va oferi anul îngrijire paliativă pentru 2.000 de pacienți ce suferă de boli incurabile.

Centrul include, pe lângă cabinetele de consultații, două unități, una pentru adulți și alta pentru copii, care includ 23 de paturi, aceste unități nefiind încă date în folosință. Pentru a deschide aceste unități, organizația are nevoie de 390.000 de euro, care acoperă nouă luni de funcționare.

Referitor la îngrijirea paliativă, Daniela Moșoiu, director al departamentului de Educație, Strategie și Dezvoltare Națională în cadrul Hospice, a declarat că acest tip de serviciu înseamnă "o însoțire a bolnavului și familiei pe parcursul unei boli care amenință viața".

În ceea ce privește cifrele referitoare la acest tip de îngrijire — care include consiliere socială, psihologică și spirituală a bolnavilor și familiilor lor — Daniela Moșoiu a spus că în România doar 9 la sută dintre cei ce suferă de o boală incurabilă beneficiază de aceste servicii.

"Există 17 județe în care nu există servicii de îngrijire paliativă", a completat aceasta.

În centrul Hospice nou inaugurat lucrează deocamdată patru medici, 13 asistente medicale, 13 asistenți sociali, un psiholog, un kinetoterapeut și un consilier spiritual.

Hospice Casa Speranței a apărut în România în 1997, în Brașov, primul serviciu oferit fiind îngrijirea la domiciliu a bolnavilor. În 2002 a fost deschisă prima unitate Hospice în Brașov, iar în 2005, echipa Hospice a început să ofere îngrijire la domiciliu pentru bolnavii din București, pentru ca în 2008 să demareze inițiativa de a deschide un centru Hospice.

La evenimentul de inaugurare au participat, de asemenea, ducesa de Norfolk și Dominic de Habsburg.

"Cred că ne aflăm cu toții astăzi aici dintr-un singur motiv — am fost mișcați de suferința altora și am vrut să facem și noi ceva. Am fost nevoiți să depășim multe obstacole, dar am fost permanent motivați de nevoile pacienților cu boli incurabile din acest oraș", a declarat Graham Perolls, fondatorul Hospice Casa Speranței.

La rândul său, Dominic de Habsburg și-a amintit de dedicarea bunicii sale, Regina Maria, pentru cauza celor suferinzi și de faptul că a fost asistentă medicală în timp de război și chiar a fondat instituții în România unde cei suferinzi erau îngrijiți.

"La puțin timp după ce Castelul Bran a fost retrocedat familiei mele, l-am cunoscut pe Graham alături de echipa sa, care m-a rugat să îl ajut. Am spus atunci 'Graham, de-abia am primit înapoi o clădire goală și trebuie să ne revenim. Nu știu cât pot să te ajut'. El mi-a spus 'Înțeleg, dar familia ta are o tradiție de a avea grijă de cei bolnavi, așa că poate putem face ceva împreună', iar eu am fost de acord", a spus Dominic de Habsburg.

La rândul său, ducesa de Norfolk, o susținătoare a cauzei Hospice, a caracterizat inaugurarea drept "un moment special" și "un miracol".

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe