COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 17-01-2018 Intre 08:15 si 11:00 se va semnala Ploi cu caracter torențial care vor cumula local 25-35 l/mp in Județul Timiş, Județul Arad;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

*Primul-ministru Victor Ponta a participat luni dimineaţă la ceremonia de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional "Tudor Vladimirescu" din Târgu-Jiu. Cu acest prilej, el declarat că, în societatea românească, a apărut mai nou problema siguranţei elevilor şi a profesorilor în şcoli, iar în acest an s-au luat măsuri împreună cu Poliţia şi Jandarmeria pentru a se crea un sistem mai eficient de protecţie în unităţile de învăţământ.

*Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a participat luni, la festivităţile prilejuite de începerea noului an şcolar la şcoala din Băteşti, Prahova, unde le-a spus elevilor că trebuie să-şi ia modelele de viaţă din cărţile de istorie şi din literatură, iar televizorul şi internetul trebuie să fie doar surse de informaţii: "Pentru mine şcoala rămâne cea mai bună cale pentru ca un copil să-şi îndeplinească visul în viaţă, de aceea Parlamentul României susţine toate eforturile Ministerul Educaţiei, ale societăţii civile, ale Guvernului şi ale mediului academic ca împreună să facem un sistem de învăţământ performant. În acest moment România are nevoie de colaborare între instituţii, are nevoie ca toţi cei care pot decide să se aşeze la masă, să nu mai fie orgolioşi, să stea mai puţin la televizor şi să muncească în interesul comunităţilor, să găsească soluţii".

*Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a declarat luni, la Breaza, că Statutul cadrelor militare este în dezbatere publică şi că îşi doreşte ca în această sesiune parlamentară proiectul să fie aprobat în Legislativ.

* Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, aflat luni, la Ploieşti, a afirmat că este nedrept că un procentaj de 8 la sută dintre elevii care au absolvit în vara acestui an clasa a VIII-a nu sunt înscrişi acum la liceu.

*Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a spus, la Ploieşti, că este "fraudă şi evaziune fiscală" atunci când profesorii sau directorii de şcoli adună bani de la părinţi pentru fondul şcolii: "Este inadmisibil aşa ceva. Cadrele didactice trebuie să respecte legea".

*Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a afirmat, la Ploieşti, că aproximativ 79% din profesori sunt titulari, aproape 20% sunt profesori calificaţi suplinitori şi doar 1,18% sunt necalificaţi:"Avem 1,18% profesori necalificaţi, toţi ceilalţi sunt profesori calificaţi, cu pregătirea necesară. Unii sunt titulari, alţii sunt suplinitori pentru că, deşi au calificarea necesară, nu au reuşit să obţină un post şi să se titularizeze. Avem 79% profesori titulari şi diferenţa în jur de 20% profesori calificaţi suplinitori".

*Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat luni, la Ploieşti că procurori, judecători, medici şi scriitori ar putea veni în şcoli pentru a ţine gratis elevilor lecţii despre justiţie, educaţie sanitară, mecanismele instituţiilor statului şi literatură.

*Un grup de aproximativ 15 elevi de la mai multe licee din municipiul Sfântu Gheorghe au organizat luni, în prima zi de şcoală, un miting în cadrul căruia au solicitat Ministerului Educaţiei plata restanţelor pentru naveta făcută în precedentul an şcolar. Elevii au arătat că unora dintre ei nu li s-au mai decontat abonamentele de navetă încă din luna noiembrie 2012 şi au anunţat că vor continua protestele săptămâna aceasta, în zilele de 18 şi 19 septembrie, în patru oraşe din judeţ - la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna. Acţiunea de protest a fost organizată de Asociaţia Tinerilor Maghiari din Judeţul Covasna.

*Transportul în comun a fost paralizat în municipiul Constanţa, luni, după ce, luni, şoferii Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) au declanşat o grevă spontană şi nu au mai ieşit pe trasee, protestând în curtea instituţiei.Protestatarii s-au plâns de salariile mici pe care le primesc, de circa 1.100 de lei net pe lună, dar şi de faptul că nu s-a schimbat nimic în acest sens din luna mai, când şoferii au organizat o altă grevă.

*Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Suceava, col. Ion Burlui, a primit luni, Crucea Patriarhală din partea Patriarhului BOR, Daniel, cu prilejul sfinţirii Bisericii Militare cu hramul "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş".

*Preşedintele PSD Vaslui, Doina Silistru a declarat marţi că senatorul PSD Gabriela Creţu este propunerea Organizaţiei Femeilor Social Democrate Vaslui pentru alegerile europarlamentare din anul 2014.

*Primarul oraşului Baia-Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în Uniunea Naţională pentru Progresul României, formaţiune în care va fi coordonatorul Regiunii VI Nord-Vest, ce va cuprinde judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Bistriţa Năsăud.

* Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să propună Consiliului Local aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru atragerea investiţiilor şi susţinerea dezvoltării economice a oraşului, prin acordarea de scutiri de taxe pe trei ani pentru firmele care vor aduce investiţii de peste un milion de euro şi vor crea locuri de muncă. Florea a spus că proiectul de hotărâre referitor la acordarea de facilităţi pentru mediul de afaceri în perioada 2014-2019 va fi supus aprobării Consiliului Local, în şedinţa din luna octombrie.

*Doi copii în vârstă de şase ani din comuna Fărcaşele (judeţul Olt) au murit marţi seara, înecaţi în lacul de acumulare de pe râul Olt, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt. Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, a precizat că marţi seara a fost solicitat ajutorul echipei de salvatori pentru a acorda prim ajutor unui copil şi a căuta un altul, dispărut în barajul de acumulare de pe Olt, din comuna Fărcaşele.

*Primăria municipiului Orşova a început demersurile pentru transferarea unui sector de patru kilometri ai DN 57 pe care îl are în administrare către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), a declarat marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul Constantin Negulescu.
Potrivit acestuia, măsura este luată pentru "a îndrepta o decizie aberantă" luată de autorităţile administrative centrale în anul 2011, când cei patru kilometri din această arteră de circulaţie care face legătura între localităţile situate în Clisura Dunării, a fost dată în administrarea Consiliului Local Orşova.

*Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, miercuri, cererea conducerii Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanţa privind ilegalitatea grevei declanşate luni de şoferii regiei şi au respins solicitarea de recuperare de la protestatari a pierderilor de pe perioada protestului. Transportul în comun a fost paralizat în municipiul Constanţa timp de aprope două zile, după ce aproape 200 de şoferi din totalul de circa 900 de angajaţi ai RATC au declanşat o grevă spontană şi nu au mai ieşit pe trasee, protestând în curtea instituţiei.

*Două capele vor fi construite în staţiunea Mamaia pentru turiştii şi constănţenii care vor să se căsătorească la malul mării, iniţiativa aparţinând edilului constănţean Radu Mazăre şi arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Consilierii locali au aprobat într-o şedinţă desfăşurată miercuri două proiecte de hotărâre care vizează transmiterea dreptului de folosinţă pentru două terenuri de 270 şi, respectiv, 443 de metri pătraţi, pe perioada existenţei construcţiilor, către Arhiepiscopia Tomisului.

*Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan a anunţat miercuri că lucrările de refacere a infrastructurii din judeţul Galaţi afectată de viiturile şi inundaţiile de săptămâna trecut au fost evaluate la peste şapte milioane de lei, din care 2,4 milioane de lei numai pentru drumurile judeţene. Potrivit acesteia, inundaţiile au avariat 747 de poduri şi podeţe, două drumuri naţionale pe diferite segmente - DN 25 şi DN 26, 11 drumuri judeţene, şase drumuri comunale, 25 de drumuri săteşti şi un segment de cale ferată.

*PDL Dâmboviţa a cerut conducerii centrale de la Bucureşti excluderea din partid a deputatului Florin Popescu. Preşedintele interimar al organizaţiei, Jean Popescu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că solicitarea de excludere a lui Florin Popescu, fost lider al PDL Dâmboviţa, a fost făcută în urmă cu aproximativ o săptămână din cauza organizării unor şedinţe nestatutare.

*Locuitorii municipiului Târgovişte îşi vor spune părerea cu privire la eutanasierea câinilor comunitari, în cadrul unui sondaj realizat de voluntari în următoarele două săptămâni, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul Gabriel Boriga.Fără a cheltui bani de la buget vrem să facem o consultarea populaţiei municipiului, 10.000 de cetăţeni de diferite vârste vor fi chestionaţi privitor la opţiunea lor despre ce să se întâmple cu animalele prinse şi ţinute 14 zile în adăpost, dacă să fie eutanasiate sau relocate în locul în care au fost prinse, a precizat Boriga.

*Un profesor, 11 studenţi şi o altă persoană au fost reţinute joi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, urmând ca vineri să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă, în urma anchetei efectuate la Universitatea Maritimă Constanţa cu privire la infracţiuni de corupţie privind promovarea unor examene. Potrivit anchetatorilor, un profesor de matematică din cadrul respectivei universităţi este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, 11 studenţi de dare de mită şi o altă persoană care nu face parte din mediul universitar, pentru trafic de influenţă.

*Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a semnat, joi, împreună cu reprezentanţii firmei care au câştigat licitaţia, contractul pentru realizarea lucrărilor de amenajare a centrului istoric al oraşului. Valoarea proiectului denumit Amenajare şi revitalizare Centrul istoric din Municipiul Craiova, se ridică la peste 11,6 milioane de euro fără TVA şi este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere.

*Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat presei, joi, că s-a decis ca, la grâu, să se scadă valoarea de impozitare de la 0,9 lei pe kilogram la 0,6 lei. "Am avut un an agricol bun, cu o producţie peste aşteptări, a explicat Nechifor.

*Un artefact antic unic în lume, o statuie monumentală din marmură care-l reprezintă pe Hercules şi trei dintre muncile sale, a fost descoperit în timpul unor lucrări de introducere a canalizării în cartierul Partoş din Alba Iulia, managerul de proiect al lucrării fiind arestat după ce a încercat să vândă piesa cu 6.000 de euro, după ce a ţinut-o ascunsă într-o pivniţă timp de un an de zile.Directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu a apreciat, joi, într-o conferinţă de presă, că "este o piesă unică în lume, deoarece sunt reprezentate în această statuie mai multe din muncile lui Hercules, respectiv cele cu numerele 1,7 şi 11. El a menţionat că mai sunt în lume statui ale lui Hercules, dar nu în această reprezentare.

*Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că ar fi surprins dacă PSD nu l-ar mai susţine, anul viitor, pe liderul liberalilor, Crin Antonescu, pentru funcţia de preşedinte al României. Întrebat dacă este sigur că anul viitor PSD îl va susţine pe Crin Antonescu, Iohannis a spus că "nu este sigur de nimic", însă colaborarea liberalilor cu social-democraţii este "singura posibilă acum".

*Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis a spus joi că, pentru România ar fi bine să rămână cancelar al Germaniei Angela Merkel, subliniind că aceasta s-a dovedit a fi nu doar un şef al guvernului foarte bun pentru Germania, dar şi un politician foarte bun pentru întreaga Europă.

*Klaus Iohannis a afirmat joi că speră să câştige miercurea viitoare, la Curtea de Apel de la Alba Iulia, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Întrebat joi de corespondentul AGERPRES dacă procesele sale sunt influenţate politic, Iohannis a spus că "la ANI, posibil să existe influenţă politică", însă "nu crede că procesele sale au vreun substrat politic".

*Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi ar putea opri producţia fluxului primar dacă va fi oprită furnizarea gazului metan către CET-Electrocentrale Galaţi aşa cum se preconizează în următoarele zile, a anunţat, joi, într-o declaraţie de presă, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu.

*Municipiile Botoşani şi Suceava au în vedere dezvoltarea unui tren metropolitan, care să asigure legătura directă şi rapidă între cele două oraşe, a declarat joi pentru AGERPRES primarul Ovidiu Portariuc. El a avut miercuri o întrevedere cu omologul său din Suceava, Ioan Lungu, discutând pe tema construirii unei linii de cale ferată între cele două municipii. Proiectul ar urma să fie depus pentru a obţine finanţare europeană în perioada 2014-2020.

*Preşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL), Vasile Blaga, a criticat, joi, la Târgu-Jiu, guvernarea USL, menţionând că "România se află într-o situaţie dificilă şi riscă să iasă din această macrostabilitate construită cu eforturi de către guvernele noastre". Vasile Blaga a arătat că Guvernul Ponta nu şi-a respectat promisiunile şi nu are strategii pentru absorbţia fondurilor europene în perioada 2014-2020.

*Autorităţile covăsnene au luat joi decizia de a închide circulaţia rutieră pe drumul care face legătura între staţiunea Covasna şi localitatea Comandău, care s-a surpat parţial din cauza ploilor din ultimele zile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, Nicoleta Marin, până la remedierea situaţiei, accesul în zonă se va putea face pe rute ocolitoare, respectiv Păpăuţi-Comandău pentru maşinile de până la 3,5 tone şi Întorsura Buzăului-Zăbrătău-Comandău, pentru cele care depăşesc această greutate. Ambele rute ocolitoare sunt drumuri forestiere.
Drumul ce face legătura între Covasna şi Comandău s-a surpat în noaptea de marţi spre miercuri pe o porţiune de aproximativ un metru şi jumătate, în lăţime, iar ulterior carosabilul s-a degradat şi mai mult. Măsura restricţionării traficului rutier a fost luată pentru evitarea accidentelor

* Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în judeţul Iaşi, că i-a trimis un buchet de flori şi o felicitare premierului Victor Ponta, cu prilejul aniversării zilei sale de naştere. Întrebat ce fel de flori i-a dăruit primului-ministru, şeful statului a spus, zâmbind, că i-a trimis crini. Traian Băsescu a afirmat că nu a fost invitat de Victor Ponta la petrecerea de aniversare a celor 41 de ani, menţionând că nu este un motiv pentru care să sufere.

*Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia vineri, cu ocazia unei vizite de lucru în localitatea Rediu, unde se află şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, că "la Uniunea Europeană se ştie că Republica Moldova va fi în siguranţă, că România îi va furniza gaze". "Celor din Republica Moldova li s-au dat anual burse de studiu, când au avut inundaţii li s-au construit casele în zona inundată, dar interconectarea e vitală pentru Republica Moldova, dar şi pentru noi ca şi credibilitate. Aici nu avem voie să minţim pentru că de asta depinde prestigiul nostru. Bruxelles-ul susţine financiar acest proiect de interconectare pe gaze", a afirmat preşedintele.

*Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în timpul vizitei efectuate în judeţul Iaşi, la gazoductul Iaşi-Ungheni, că începerea lucrărilor şi finalizarea acestora în timpul prevăzut în contract este o problemă extrem de importantă care vizează prestigiul României."Conectarea e vitală atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru noi. Aici nu avem voie să minţim, pentru că de asta depinde reputaţia României. Poţi să faci spectacole de sunet şi lumină la Roşia Montană că e între noi, însă aici (gazoductul Iaşi-Ungheni - n.r.) nu e turism. E vorba de geopolitică. La Bruxelles se ştie că a început lucrarea", a spus şeful statului.

*Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a participat vineri la întâlnirea cu reprezentanţii structurilor din sistemul sanitar, organizată de DSP Bihor la Primăria Oradea, fiind cea de a şasea întâlnire regională a Ministerului Sănătăţii pe principalele proiecte de lege privind reforma în sănătate. Cu acest preilej, el a anunţat că instituţia pe care pe o coordonează a luat decizia să gestioneze absolut toate programele naţionale, iar finanţarea, indiferent de sursă, să fie asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

*Eugen Nicolăescu a spus, la Oradea, că ministerul va încerca să realizeze un calendar de soluţionare a multora dintre revendicările solicitate de protestatarii din sistemul de sănătate, proteste pe care le consideră normale, însă nu întemeiate în condiţiile dialogului de luni de zile.

*Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, la Timişoara, că se va introduce Internatul în medicină, "o noutate absolută": "Suntem o ţară care astăzi şcolarizează un student timp de 6 ani, după care-l aruncă în şomaj. Ştim foarte bine că medicul care a terminat facultatea şi care a intrat în rezidenţiat este un şomer garantat. Cred că nu trebuie să ne permitem acest lux, după cât investim în pregătirea unui student, ci, dimpotrivă, toţi studenţii care au absolvit facultatea de medicină vor intra într-un Internat timp de 2 ani, în care lucrează şi câştigă bani"

*Deputatul PDL Cezar Preda a anunţat vineri că se alătură iniţiativei legislative privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin deoarece, susţine el, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi-a dovedit ineficienţa."O iniţiativă legislativă aparţinând unui grup de parlamentari privind revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene din două tururi de scrutin va intra în scurt timp în dezbatere parlamentară. Susţin acest proiect şi mă alătur aceste iniţiative parlamentare, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PDL.

*Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, vineri, că a avut discuţii preliminare cu reprezentanţii companiei Chevron despre gazele de şist şi în cazul exploatării acestora în Dobrogea ar putea exista o înţelegere astfel încât gazele să poată fi cumpărate mai ieftin iar preţul gigacaloriei plătite de populaţie să scadă.

*Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, vineri, că a discutat cu premierul Ponta despre posibilitatea înlesnirii obţinerii vizelor pentru cetăţenii turci. "Am discutat cu premierul când a fost aici despre posibilitatea asta. Şi mi-a spus că va încerca să facă lucrul ăsta, ca din ianuarie să dea vize turcilor pe aeroport, ceea ce primesc românii când se duc în Turcia. Pentru că, la ora actuală, turcii trebuie să meargă la ambasadă, la consulat, ca să îşi ia viză şi după aceea să vină. E o piaţă care e mai uşor de accesat. În acelaşi timp (...) am discutat posibilitatea includerii Turciei pe lista ţărilor unde să putem promova România şi Mamaia", a afirmat Mazăre. AGERPRES/(AS, autor: Diana Dumitru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.