Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgovişte, 4 iul /Agerpres/ - Gospodinele din comuna dâmboviţeană Ocniţa susţin că pun cele mai gustoase murături din judeţ, secretul lor stând în apa folosită pentru a pune legumele la murat.
Spre deosebire de reţeta clasică ce presupune apă şi sare, femeile din Ocniţa folosesc o apă gata sărată, ce izvorăşte din dealurile care înconjoară localitatea. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede.
Nimeni nu foloseşte sare pentru murături, numai saramură. Şi asta se întâmplă de ani mulţi.
''Aşa a fost dintotdeauna. Şi bunicii şi părinţii mei făceau la fel. Aşa ne-am pomenit. Punem gogonele, varză, toate murăturile. Să ştiţi că nu se înmoaie, rămân tari şi gustoase tot anul, nu fac floare. La un bidon de 100 de kilograme pun un bidon mare de apă, eu mai pun şi puţin porumb, gutuie, să miroasă frumos. Punem apa sărată până acoperă legumele. Se fac şi repede murăturile. Într-o săptămână sunt gata'', spune Floarea Preda, o gospodină din Ocniţa.
Pentru a le fi mai uşor, sătenii sapă o groapă unde să se adune apa de izvor. Cei care aduc apa sărată sunt bărbaţii. O cară cu bidoanele, iar apa sărată rezistă mult timp în bidon fără a se altera.
''Am un bidon cu apă, să ştiţi, de două luni. Şi acum e limpede şi pot să o folosesc. Am nişte rude la Bucureşti, le-au plăcut aşa mult murăturile de pe la noi că au zis că o să vină la toamnă să ia apă sărată de aici să pună şi ei câteva borcane cu murături ca la noi. Mama mea, care are 70 de ani, şi acum se duce şi ia sare de pe deal, o mărunţeşte, are o copăiţă mică în care o toacă mărunt, o fierbe apoi cu apă şi iese o sare aşa fină şi cu gust parcă diferit ca la alimentara. Eu, şi cei mai mulţi din sat, acum suntem mai comozi luăm sare de la magazin'', spune una dintre localnice.
Nu numai gospodinele folosesc apa sărată de izvor, ci şi ciobanii din zonă pentru păstrarea brânzei. Oamenii iau chiar bucăţi mari de sare pentru a da animalelor. Alţii prepară şi leacuri, spun că fierb în apă sarea şi e bună pentru a face băi la picioare, ca leac atunci când au dureri sau li se umflă picioarele.
Localnicii din Ocniţa spun că în trecut extragerea sării era principala îndeletnicire în zonă. Dealurile erau pline de sare, iar aceasta era extrasă şi ajungea în toată regiunea de sud a Munteniei.
''Aşa s-a pomenit pe aici. Pe timpuri era păzită zona cu sare. Sunt şi nişte tunele, dar s-au mai dărâmat. Pe vremea lui Ceauşescu se vorbea că vor să facă aici sanatoriu'', spune Constantin Lăceanu, localnic din Ocniţa.
Acum nu se mai extrage sare pentru a fi valorificată, dar zona le oferă localnicilor o altă resursă. Mulţi oameni din zonă merg la izvoarele sărate şi aduc apă în bidoane pentru a obţine celebrele murături de Ocniţa.
''Aceste izvoare, în număr de şase, sunt probabil de când există această localitate. În trecut se extrăgea sare, dar ocna nefiind prea mare s-a abandonat această îndeletnicire în timp. Sunt izvoare sărate şi sulfuroase'', susţine viceprimarul comunei Ocniţa, Nicolae Cismaru.
Localnicii din Ocniţa cred că ar ajuta la dezvoltarea economiei zonei crearea unei fabrici de murături la care să se folosească apa din izvoarele sărate. Mai multe persoane din Ocniţa au avut ocazia să urmeze şi cursuri susţinute prin fonduri europene şi dedicate dezvoltării competenţelor antreprenoriale. La finalul cursurilor unii au avut idei de afaceri bazate pe specificul local, dorind să pună bazele unei mici afaceri cu murături.
Tot în sat se vorbeşte despre casa unui localnic, care s-a trezit într-o zi că i s-a surpat o mare porţiune din curte. După o perioadă cu ploi puternice, acum vreo zece ani, s-a întâmplat acest lucru. Omul a venit şi la primăria din Ocniţa şi a făcut o sesizare. Locuinţa nu a fost afectată, este una veche şi chiar şi acum cel care locuieşte acolo spune că seara, când e linişte, se aude susur de apă pe sub casă. Cel mai probabil sunt izvoare subterane care trec chiar pe sub locuinţă. Sătenii au sperat că satul lor va deveni mai cunoscut şi vor veni turişti, după ce jurnalişti de la "National Geographic" au venit şi au filmat în zonă, precum şi casa în care se aud izvoarele subterane.
Autorităţile locale se gândesc şi la amenajarea celor câteva izvoare sărate şi sulfuroase pentru a atrage turişti, însă nu au găsit sursa de finanţare. AGERPRES/(AS - autor: Cornelia Dumitru, editor: Cristian Anghelache)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.