Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Brăila, 18 iun /Agerpres/ - Într-o perioadă în care industria farmaceutică a luat un avânt considerabil, iar la fiecare colţ de stradă întâlneşti câte o farmacie, există în Brăila un loc unde tradiţia fabricării de medicamente este păstrată neîntinată de 120 de ani, şi anume Farmacia Faltis, unde ultimul spiţar din oraşul de la Dunăre, Ion Bobaru, prepară cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor.
Îndrăgostit de meseria pe care o practică de aproape 40 de ani, Ion Bobaru se luminează la faţă imediat ce începe să îţi explice cum se prepară un medicament, de la etapa culegerii şi uscării plantei din care este făcut şi până când acesta ajunge, ca produs finit, pe rafurile farmaciei sale.
'Pot fi acuzat că deţin monopolul în prepararea de medicamente, dar îl deţin, pentru că nimeni nu se înhamă, cum se zice popular, la activitatea asta. Farmacistul care prepară medicamente se numeşte farmacist recepturist, pentru că locul unde se prepară medicamente se numeşte receptură. Munca de receptură este grea. Sunt preparate în farmacie care se fac mai greu decât un cozonac. În România, eu sunt printre puţinii farmacişti care fac preparate unicat prin manufactură. Am peste 100 de medicamente unicat. În ultima vreme, există o aplecare către produsele tradiţionale în gastronomie, în alimentaţie. Am observat, din propria experienţă, că foarte multă lume se apleacă şi asupra preparatelor tradiţionale din farmacie, făcute din plante şi cele făcute în laboratoarele din farmacie', spune Bobaru.
Printre cele mai căutate produse ale sale, despre care spune că nici nu apucă să le prepare şi să le eticheteze, pentru că le şi vinde, se află spirtul de oase, care se foloseşte aproape în toate afecţiunile de natură reumatică, unguentul şi supozitoarele antihemoroidale, care acţionează atât asupra ameliorării durerii, cât şi pentru vindecarea hemoroizilor, sau gelulele cu albastru de metilen, ca tratament în infecţiile urinare.
La mare căutare este şi crema pentru varice care, pe lângă ameliorarea circulaţiei periferice la nivelul membrelor inferioare, ajută şi la dispariţia senzaţiei de durere şi de oboseală de la nivelul picioarelor.
Ion Bobaru de la Brăila este renumit în ţară pentru siropul împotriva colicilor la nou-născuţi, care conţine tinctură de belladonna şi tinctură de busuioc, dozate în funcţie de vârsta copilului, care are termen de valabilitate doar 14 zile, neavând conservanţi sau stabilizatori.
Farmacistul a creat şi o aşa-numită 'terapie complementară pentru imunitate', cu fructe de cătină şi măceşe, care sunt surse naturale de vitamina C. În combinaţie cu resveratrolul din pulberea de tescovină formează un complex de principii active care ajută la creşterea imunităţii.
În farmacia lui Bobaru se mai găseşte şi 'somniferul preferat al multor case regale şi boiereşti din trecut', cum îl descrie spiţerul, respectiv siropul hipnagogic, o poţiune cu cloral hidrat alături de tinctura crategi, de valeriană şi aqua mellisae. Ion Bobaru oferă şi o loţiune care împiedică căderea părului, întăreşte rădăcina firului de păr existent şi favorizează creşterea acestuia în locurile unde el nu mai există. Farmacistul le recomandă pacienţilor cu psoriazis, o boală întâlnită din ce în ce mai frecvent, o cremă emolientă şi o loţiune, care pot fi folosite alternativ, plus o cură de câteva luni cu ceai de măceşe sau tinctură de măceşe sau de cătină. 'Vitamina C naturală excită secreţia suprarenalei care a fost blocată din diferite cauze, insuficienţa hormonilor secretaţi de suprarenală fiind de foarte multe ori răspunzătoare de apariţia multor boli de piele', explică el.
Bobaru vine cu soluţii şi pentru femeile interesate de combaterea celulitei, oferind o cremă care se aplică de preferinţă seara, după baie, pe zonele afectate, masând în mod persistent cu mişcări circulare până ce e complet absorbită. 'Rezultate vizibile se pot observa după o perioadă de folosire a cremelor de cel puţin două luni de zile. Exerciţiile fizice uşoare ajută la mărirea eficacităţii tratamentului', recomandă farmacistul.
Ion Bobaru este mândru şi de cremele cosmetice pe care le prepară în laboratorul farmaciei sale pentru ten normal, gras, uscat, îmbătrânit, ridat, pătat, crema antioxidantă, antiacneică şi apa de faţă. 'Cremele mele cosmetice sunt foarte cunoscute şi apreciate, pentru că ele sunt făcute în laborator, de mine. Multă lume spune: 'cremele dumneavoastră le asociez cu o prăjitură bună, făcută de o gospodină în casă'. Termenul lor de valabilitate este între 30 de zile şi 6 luni, pentru că nu pun conservanţi. Eu le fac astăzi şi le vând într-o săptămână. Cremele cosmetice de pe piaţă conţin conservanţi, de aceea pot sta luni de zile prin depozite, până ajung în farmacii. La fel ca în medicină, şi în cosmetologie este valabil celebrul dicton: nu există boli, ci bolnavi', spune farmacistul.
El recunoaşte că un mare avantaj în practicarea ca la carte a meseriei de farmacist îl reprezintă faptul că profesia sa de bază este cea cea agronom.
'Am diplomă de tehnician agronom. Am terminat cu zece liceul agricol. Eu lucrez foarte mult cu materie primă vegetală, adică cu plante. Atâta timp cât ştiu să cultiv o plantă, pot spune că sunt un farmacist desăvârşit. 50-60% din plantele pe care le procesez le culeg din flora spontană din Munţii Vrancei şi din grădina proprie. Peste drum de farmacie am o grădină proprie. Toate rafturile farmaciilor din România au un sirop de tuse făcut din iederă, care se numeşte Prospan. Iederea este cea mai banală liană, aşa că eu am tot gardul care înconjoară grădina plin cu ierderă. Recoltez frunzele, le pun la uscat şi fac sirop din ele. De ce să iau Prospan făcut de nemţi, când pot să îl fac eu?', se întreabă retoric Bobaru.
'Minunea naturii' din grădina cu care se mândreşte Ion Bobaru este un arbore de Ginkgo biloba, numit şi Arborele Sfânt al vieţii, care este încă micuţ, dar pe care farmacistul ne invită să îl vedem peste 50 de ani, când înălţimea sa ar putea ajunge până la 40 de metri, iar coroana îi va fi ramificată în forma acoperişului unei pagode, de aici şi denumirea de 'arborele-pagodă'.
Cartea de căpătâi în fabricarea de medicamente în Farmacia lui Bobaru este Farmacopeea Română, scrisă de Constantin Hepites, în 1862, volum care se aseamănă ca formă şi greutate cu Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.
Deşi are expuse în farmacie toate cele zece ediţii ale cărţii, Bobaru o preferă totuşi pe prima, apărută în 1862 şi intitulată 'Pharmacopea Romana, Bucuresci', care l-a costat o mică avere.
'La Brăila s-a născut Hepites, care a scris Farmacopeea Română, ediţia I, pe care o am în vitrină, aprobată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1862. Este o ediţie bilingvă, în română şi latină, cu un limbaj modern. Au apărut zece ediţii, le am pe toate. O farmacopee este un manual care ghidează întreaga activitate a unui farmacist. Pentru mine este ca o Biblie. Ca să prepari un medicament, trebuia să respecţi anumite reguli de bună practică. Până la Cuza, în România, regulile de bună practică le aveam după farmacopeea austriacă', a explicat Bobaru.
Mândria farmaciei de la Brăila este, însă, o maşină originală de pastilat, cumpărată pe la 1915, de Ion Faltis, întemeietorul farmaciei, şi făcută de celebra firmă americană Eureka, potrivit siglei păstrate şi astăzi, care este funcţională după 100 de ani, fără să suporte nicio reparaţie.
'Pe la 1915, Faltis a cumpărat maşina aceasta de pastilat, de făcut medicamente mai exact. A fost începutul preparării comprimatelor în România. Această maşină este renumită, pentru că este făcută de firma Eureka din Philadelphia, specializată acum în lansarea de sateliţi. Este o piesă de muzeu rară, nu se găseşte alta în România', spune cu mândrie Ion Bobaru.
Ion Bobaru a fabricat cu maşina de pastilat Eureka sute de mii de pastile de Aspirină, Antinevralgic, Paracetamol, Piramidon sau Papaverină, mai ales înainte de 1989, când medicamentele lipseau din farmacii, fiind supravegheat de organele statului, pentru ca nu cumva să fabrice droguri.
'Înainte de 1989, pe lângă alimente şi multe alte lucruri, nu se găseau comprimate. Era singura farmacie din Brăila care suplinea ceea ce nu se găsea pe piaţă. La Faltis găseai de toate, pentru că aveai cu ce să le faci. Eu nu duceam lipsă de Piramidon, Aspirină, Paracetamol şi lumea era mulţumită. M-a format ca profesionist, pentru că ceea ce am învătat în facultate, am aplicat în practică. Cum traficanţii de droguri erau urmăriţi şi înainte de 1989, am avut surpriza că au venit de la poliţie şi mi-au fotografiat maşina şi ponsoanele, care sunt pe mărimi diferite. În cazul în care găseau pe unul cu droguri, să vadă dacă, nu cumva, au fost comprimate la Farmacia aceasta. Atunci lucram continuu. Aveam fişa tehnică pentru fiecare medicament şi le demonstram ce pun în pastile', îşi aminteşte farmacistul.
În timp ce vorbeşte cu pasiune despre maşina de pastilat care i-a adus atâta faimă, Ion Bobaru ne şi demonstrează cum funcţionează ea.
'Substanţa de Paracetamol, de exemplu, pe care o cunoaşte toată lumea, se amestecă cu dezagregat şi se formează aşa-numitele granulate. Pulberea se introduce în maşină, unde există o matriţă şi ponsoane de diferite mărimi, iar printr-o simplă rotaţie, iese comprimatul', spune Bobaru.
Întrebat dacă ar vinde maşina de pastilat, Ion Bobaru răspunde prompt: 'Nu!'. 'Nu aş vinde-o. Cineva mi-a zis să o declar obiect de patrimoniu, dar nu am vrut. A mai venit cineva din Bucureşti să o vadă şi mi-a propus să ia legătura cu firma Eureka, să le spună că în România există o maşină făcută pe la 1900, să o cumpere ei să o pună în muzeul lor, dar am zis nu. Este o bijuterie. Pe mine m-a ajutat foarte mult, aşa am devenit cunoscut eu în Brăila şi nu mă pot despărţi de ea', a completat Bobaru.
Ion Bobaru a lansat, la Brăila, ideea primei 'farmacii de familie' din România, spunând cu mândrie că Farmacia Faltis, înfiinţată în 1894, are două generaţii de farmacişti.
'În această perioadă, de peste 100 de ani, a avut ca proprietari două familii de farmacişti. Familia Faltis, Ion şi Dumitru, şi familia mea, Ion şi Liviu Bobaru. Peste 100 de ani, să scrie că la Faltis au fost două dinastii de farmacii, familia Faltis şi familia Bobaru', spune, zâmbind cu satisfacţie, Ion Bobaru.
Cum era de aşteptat, Ion Bobaru i-a împărtăşit visul său şi tainele meseriei fiului său, Liviu, de profesie farmacist, care, în prezent, lucrează pentru un lanţ farmaceutic din Bucureşti.
'În viitorul nu neapărat apropiat, voi prelua Farmacia din Brăila, pentru că este o afacere unicat în România şi este păcat să se piardă. Profesia de farmacist mi-a fost inspirată de tatăl meu, care m-a îmbrăcat în halat albastru de la vârsta patru ani şi m-a adus în farmacie. Toată perioada grădiniţei şi a şcolii mi-am petrecut-o în farmacie. Eu, terminând profil fizică-chimie la liceu, am avut de ales între medicină şi farmacie. Şi am ales farmacia', a spus Liviu Bobaru.
Din proprie iniţiativă, Ion Bobaru a salvat clădirea în care se află Farmacia, declarată monument istoric, şi care se afla în paragină, renovând-o pe banii săi.
Este încântat să povestească istoria fiecărui colţişor şi obiect din farmacia pe care o deţine, de la mobilierul vechi de trei generaţii şi până la recipienţii şi instrumentarul de pe vremea lui Faltis.
'Ca să înfiinţezi o farmacie, trebuie să îndeplineşti anumite condiţii, să aibă spaţiu corecpunzător, laborator şi un loc separat, aşa-numita cameră de sfătuire, unde să discuţii cu pacienţii. Omul, dacă vrea să se destăinuie, să nu stea la coadă să audă toată lumea ce are de zis. Mă mândresc cu camera mea de sfătuire', spune Ion Bobaru, încântat să dea stafuri oricui i le cere.
Ion Bobaru a ţinut să păstreze 'patina timpului' la această clădire de patrimoniu, situată în centrul vechi al Brăilei.
Încă de la intrarea în farmacie, te întâmpină în vitrina stadală fotografia lui Faltis, înconjurată de obiecte de epocă, iar cum păşeşti în interiorul imobilului, rămâi fascinat de obiectele, mobilierul şi documentele cu încărcătură istorică, păstrate la loc de cinste, care îţi dau impresia că, în acest colţ de lume, timpul a rămas pe loc. AGERPRES/ (A - autor: Ecaterina Ignat, editor:Diana Dumitru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.