COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului COD GALBEN: 30-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...120 km/h. in Județul Caraş-Severin , zona de munte de peste 1800 m, Județul Hunedoara , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 5 iun /Agerpres/ - România are, începând de joi, cel mai înalt punct de observaţie a unei arii naturale protejate din lume, odată cu inaugurarea Centrului de Observare a Parcului Natural Văcăreşti, eveniment la care au participat atât ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, cât şi premierul Victor Ponta.
Obiectivul este amplasat la etajul 17 al unuia dintre blocurile turn aflate în cadrul unui complex rezidenţial din zona Mihai Bravu şi dispune de aparatură specifică pentru observaţie, oferind, în acelaşi timp, o panoramă unică a zonei Deltei Văcăreşti.
Evenimentul organizat joi a coincis cu sărbătorirea la nivel mondial a Zilei Mediului, marcată în România prin acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, desfăşurate la nivelul tuturor comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu /GNM/ şi nu numai.
Centrul de Observare a Parcului Natural Văcăreşti reprezintă un proiect demarat şi finalizat de organizaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, cu sprijinul asociaţiilor Kogayon, Ecopolis, alături de publicaţia National Geographic-România, dar şi Alpha Bank România şi Asmita Garden.
'De ieri seară /4 iunie 2014, n.r./când a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă /pentru Delta Văcăreşti, n.r./ s-a creat cadrul pentru a începe dezbaterea publică pe propunerea de Hotărâre de Guvern care va declara Parcul natural Văcăreşti această zonă. Documentul este deja în dezbatere publică pe site-ul ministerului şi îi invităm pe toţi cei care cred că pot să contribuie cu ceva pentru a crea un cadru juridic pentru acest parc natural. Sperăm că atunci când decizia Guvernului va fi finalizată, să înceapă şi procedura de alocare a administrării acestei zone, să se facă un management al zonei şi toată lumea să ştie care sunt acele reguli care sunt normale într-un parc natural. Aici, se pot crea laboratoare de cercetare şi proiecte educaţionale', a afirmat Korodi, la conferinţa de lansare a Centrului de Observare a Parcului Natural Văcăreşti.
Centrul de Observare al Parcului Natural Văcăreşti va fi un loc de întâlnire al iubitorilor de natură, al pasionaţilor de fotografie, un spaţiu de desfăşurare al evenimentelor educative, ştiinţifice şi de comunicare dedicate zonei. În cadrul Observatorului, cei interesaţi pot avea un contact cu biodiversitatea urbană, pot schimba idei cu specialişti în protecţia mediului, pot gândi proiecte şi acţiuni dedicate mediului şi spaţiilor verzi urbane. Totodată, publicul interesat poate vizita Observatorul în regim liber, pe bază de programare. În cadrul obiectivului sunt puse la dispoziţie patru binocluri profesioniste, o lunetă, determinatoare ornitologice şi materiale de informare.
Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de urgenţă referitoare la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Documentul modifică articolul referitor la 'instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea unui anumit tip de arie pentru a elimina confuziile create de faptul că un anumit sit ar putea fi definit ca arie naturală protejată fără a fi încadrat într-o anumită categorie de arie naturală protejată".
Începând de joi, 5 iunie, timp de 30 de zile, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului /OUG/ privind Delta Văcăreşti a intrat în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort. Persoanele interesate pot transmite sugestii şi propuneri direct la sediul MMSC sau prin adresele dedicate de e-mail, disponibile pe pagina de Internet a ministerului.
Proiectul de OUG privind avizarea suprafeţei administrative ce urmează să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti are ca scop reglementarea zonei ca arie naturală protejată în vederea instituirii prin hotărâre de Guvern a regimului de arie naturală protejată de interes naţional 'Parcul Natural Văcăreşti''. Potrivit documentului, întrucât în prezent zona Lacului Văcăreşti se confruntă cu intervenţii antropice care pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată care asigură atât conservarea habitatelor şi speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât şi la menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.
Consilierii municipali au adoptat, în data de 29 aprilie 2014, un proiect care vizează atribuirea statutului de arie naturală protejată Parcului Văcăreşti, asta după ce, anul trecut, Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcăreşti în categoria de arie naturală protejată tip 'parc natural'.
Recent, Anne-Marie Jugănaru, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că Parcul natural Văcăreşti ar putea fi amenajat şi deschis bucureştenilor, fără a afecta habitatele, până la sfârşitul acestui an şi că, între timp se vor găsi formule de despăgubire, deoarece 'dreptul de proprietate trebuie să fie sacru şi inviolabil'.
'Cu toţii trebuie să încercăm să găsim soluţii pentru minimizarea 'betonizării' oraşului nostru. Împreună cu ONG-urile care au demarat acest proiect - Salvaţi Dunărea şi Delta, Kogayon - MMSC a susţinut constant acest proiect şi, sper, că se vor găsi cele mai bune formule pentru a institui acest parc natural, fără a uita nicio clipă de faptul că în această arie nu s-au închis încă toate rănile trecutului. Mi-aş dori să se întâmple acest lucru cât mai repede. Respectând toate etapele procedurale, sper ca în această vară să dăruim bucureştenilor acest colţ de rai. De asemenea, sper ca, până la sfârşitul anului, găsind formule înţelepte, să putem să amenajăm acest parc natural, astfel încât să ne putem bucura de această oază de biodiversitate în toată splendoarea ei, fără a impieta asupra habitatelor de aici', a explicat secretarul de stat.
Delta Bucureştiului din Lacul Văcăreşti, cunoscută şi sub denumirea 'Delta dintre blocuri', reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei.
Lacul Văcăreşti a fost conceput de administraţia comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmboviţa şi a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986, dar au fost sistate după 1989.
La suprafaţa celor aproape 200 de hectare de vegetaţie şi zone mlăştinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de peşti, raţe sălbatice, lebede, şopârle sau pescăruşi.
Conform datelor organizaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, în ţările din regiune, Praga numără 88 de arii protejate urbane, Varşovia 13, Belgrad două, Budapesta cinci şi Sofia un parc natural.
De asemenea, un număr impresionant de arii naturale protejate există în mari oraşe ale lumii, precum: Londra (peste de 40 arii protejate, cu suprafete între 0,8 şi 955 hectare), Buenos Aires (Costanera Sur, arie protejata de 353 hectare), New York (47 arii protejate, în suprafaţă de 3.500 hectare), Helsinki (368 hectare arii protejate), Hong Kong (Hong Kong Wetland Centre, 60 hectare) şi Viena (30% din suprafaţa oraşului acoperită de arii protejate).AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.