Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Deva, 15 mai /Agerpres/ - O femelă din Rezervaţia de zimbri Slivuţ-Haţeg a fost inclusă în cel mai mare proiect european derulat de organizaţiile de mediu WWF-România şi Rewilding Europe cu scopul de a salva de la dispariţie cel mai mare mamifer de pe continent şi de reintroducere a speciei în mediul natural din care a provenit.
Proiectul prevede ca femela din Rezervaţia Haţeg să se alăture altor 20 de zimbri care vor fi aduşi sâmbătă, 17 mai, într-un ţarc de 150 de hectare din comuna Armeniş, judeţul Caraş-Severin, locul de unde, peste un an, cele 21 de exemplare vor fi eliberate în pădurile din Munţii Ţarcului.
"O să începem repopularea cu un număr de 21 de zimbri. Ei vor veni la Armeniş din mai multe rezervaţii din ţări europene cum sunt Germania, Italia, Suedia. O femelă va fi din Rezervaţia de la Haţeg, iar noi sperăm că ea va reuşi să se detaşeze în conducătoarea turmei", a declarat joi pentru AGERPRES Alexandru Bulacu, responsabil de acest proiect în cadrul WWF-România.
Primele transporturi de zimbri vor ajunge în zona Haţegului vineri seară, după care sâmbătă dimineaţă în Rezervaţia Slivuţ va fi debarcată o femelă adusă din Germania, ce are ca scop întărirea bazei genetice a turmei de acolo. Rezervaţia din Haţeg va dona, la schimb, o altă femelă ce va ajunge apoi în zona pilot a proiectului din comuna Armeniş.
"Romaniţa este un exemplar matur, care a avut până acum două fătări. Deoarece este adaptată şi la condiţiile din zonă, sperăm să fie liderul pe care şi-l doreşte orice turmă de zimbri", a spus Alexandru Bulacu.
Potrivit acestuia, proiectul derulat de WWF-Romania şi Rewilding Europe este unul important, în condiţiile în care, pe 17 mai, după circa 200 de ani de la dispariţia sa, zimbrul va fi adus într-o zonă pilot din Carpaţii Meridionali, în Munţii Ţarcu. Aici va fi supus unui proces de resălbăticire. Zimbrii vor trăi un an într-o stare de semi-libertate, iar după aceea exemplarele vor fi eliberate în pădurile din zonă.
Conform datelor organizaţiilor de mediu, în lume trăiesc aproximativ 5.000 de zimbri, dar numai 3.400 de exemplare sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate.
Zimbrul este cel mai mare animal sălbatic din Europa, greutatea unui mascul putând să ajungă până la 920 de kilograme, iar a unei femele până la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o înălţime de doi metri şi trăieşte circa 28 de ani. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Ştefan Gabrea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.