Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Tulcea, 17 apr /Agerpres/ - Numărul centrelor de primă vânzare a peştelui din Delta Dunării a crescut anul acesta cu aproape o treime faţă de cel de acum doi ani, pescarii putând astfel alege centrele în care preţul peştelui este mai apropiat de cel dorit.
Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Edward Bratfanof, a declarat, pentru AGERPRES că, potrivit ordinului emis de ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Adriana Doina Pană, anul acesta în Delta Dunării vor funcţiona 51 de puncte de debarcare şi centre de primă vânzare a peştelui, doar patru dintre acestea fiind pe raza judeţului Constanţa.
'Proprietarii punctelor de debarcare au înţeles că doar în centrele de primă vânzare este posibilă comercializarea peştelui, astfel că anul acesta aproape 18 puncte de debarcare au obţinut autorizaţiile necesare pentru a fi transformate în centre de primă vânzare', a afirmat guvernatorul Rezervaţiei, Edward Bratfanof.
Din cele 47 de unităţi de procesare primară a peştelui şi de comercializare din judeţul Tulcea, 36 sunt centre de primă vânzare, acest număr fiind cu aproape o treime mai mare decât cel de acum doi ani.
De altfel, pescarii au solicitat în repetate rânduri aprobarea unui număr mai mare de centre de primă vânzare, în condiţiile în care erau obligaţi să-şi vândă capturile la preţuri foarte mici ca urmare a inexistenţei unei alternative la oferta primită.
Punctele de debarcare sunt locuri cu deschidere la apă care dispun de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit şi pentru efectuarea recepţiei, sortării şi depozitării peştelui proaspăt. Pentru a elimina fraudarea legii, Administraţia Rezervaţiei şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură au interzis vânzarea peştelui în punctele de debarcare, deşi legislaţia sanitar-veterinară permite activităţile de comercializare în aceste puncte.
Cele două instituţii ale statului amintite anterior le permit pescarilor să vândă produsele piscicole doar în centrele de primă vânzare care, în legislaţia sanitar-veterinară, sunt denumite centre de colectare a peştelui. Acestea sunt unităţi cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, sortarea, curăţarea, depozitarea, răcirea şi prelucrarea primară prin desolzire, eviscerare sau tăiere a aripioarelor peştelui provenit din pescuit sau acvacultură şi livrarea produselor rezultate către alte unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar.
Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare din Tulcea, în anul 2011, în Delta Dunării erau autorizate doar patru centre de colectare a peştelui. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.