Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 16 apr /Agerpres/ - Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a declarat, miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, că Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca, cel supranumit de credincioşi "Sfântul Ardealului". Mai mult, mitropolitul Ardealului mărturiseşte că "ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze şi el pe actul de canonizare". ÎPS Laurenţiu recunoaşte că întâlnirile sale cu părintele Arsenie Boca au fost "providenţiale".
Arsenie Boca este căutat tot mai mult şi de tot mai mulţi creştini. Unii nu au nicio reţinere în a săruta copacul din vecinătatea mormântului său, unde cineva a scrijelit în urmă cu ani de zile, un semn al crucii, fără să fie nimic sfânt acolo, alţii aruncă bani în pârâul ce trece prin curtea mănăstirii Prislop sau la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde există o fântână a părintelui, confundând astfel această fântână cu Fontana di Trevi din Roma, unde se spune că dacă arunci o monedă, ţi se îndeplineşte o dorinţă. Mitropolitul Ardealului îndeamnă însă pe toată lumea să-l caute pe Dumnezeu, căutându-l pe Arsenie Boca, aşa cum acesta a lăsat scris în cărţile sale şi cum le-a spus tuturor pe care i-a întâlnit, multora schimbându-le viaţa cu sfaturile sale.

AGERPRES: Părinte mitropolit, cum vedeţi fenomenul de la Mănăstirea Prislop, unde mii de credincioşi se adună mai ales la sărbătorile mari, la mormântul părintelui Arsenie Boca?
ÎPS Laurenţiu Streza: Sunt două fenomene care se petrec acolo şi nu numai la Prislop, pe unde a fost părintele, ci şi pe la Sâmbăta, unde e fântâna părintelui, avem obiecte care ne amintesc de el. E altarul unde slujim. Există o pietate a credincioşilor, un respect, o preţuire faţă de această personalitate. Pentru că el e deocamdată o personalitate a bisericii, care a trecut printr-o vreme dificilă, a trecut prin toate restricţiile societăţii, dar a reuşit să facă o mulţime de ucenici, vorbind în sensul acesta, duhovnicesc. După moartea sa, mulţi vin acolo, la Prislop şi e firesc.

AGERPRES: Se înmulţeşte numărul credincioşilor care îl caută pe părintele Arsenie Boca?
ÎPS Laurenţiu Streza: Creşte mereu, numărul acestora creşte.

AGERPRES: Cum vă explicaţi asta?
ÎPS Laurenţiu Streza: Asta este o lucrare a lui Dumnezeu şi noi o urmărim, nu trebuie să ne-o explicăm. El a fost un om care nu a acceptat compromisul şi le-a spus lucrurilor pe nume şi atunci când a trebuit să facă închisoare pentru asta.

AGERPRES: Vorbeaţi despre două fenomene înregistrate în rândul celor care îl caută pe părintele Arsenie Boca. Care sunt acestea?
ÎPS Laurenţiu Streza: Sunt două fenomene, un fenomen firesc, al oamenilor credincioşi, al oamenilor echilibraţi, care nu se duc acolo nici să arunce un ban undeva, ca să câştige nu ştiu ce, nici să îşi pună un pomelnic ca să aibă un folos imediat, ci se duc pentru bucuria de a face un pelerinaj la un loc binecuvântat, la o mănăstire care e un loc sfinţit şi sfinţitor şi se întorc cu bucuria aceasta, a unui pelerinaj, cu atât mai mult, dacă se duc într-o zi de sărbătoare şi sunt atâtea mii de oameni acolo, toate acestea sunt nişte lucruri fireşti pe care Dumnezeu le binecuvântează şi la care contribuie şi personalitatea respectivă (a părintelui Arsenie Boca n.r.). A doua categorie sunt curioşii şi între aceştia şi curiozitatea are două nuanţe. Cei care doresc să caute peste tot, poate nu sunt mulţumiţi de ce au găsit, dar vor să găsească ceva mai mult. Mai sunt şi curioşii care vin indecent îmbrăcaţi, care vin fără niciun fel de sentiment, care sunt totuşi atinşi de curentul acesta spiritual, simt ei că e ceva deosebit de discoteca de noapte.

AGERPRES: Mulţi caută o minune când vin la mormântul părintelui de la Prislop?
ÎPS Laurenţiu Streza: Da ( o minune n.r.) şi dacă se întorc fără să sesizeze ei că s-a întâmplat, pot ajunge la un fel de neîncredere şi mai caută în altă parte. Şi în privinţa asta, eu cunosc un caz din acesta, când doi prieteni de-ai mei s-au dus, o familie. Au avut probleme cu copilul şi s-au rugat la părintele (Arsenie Boca n.r.), ea mai pioasă, el de colo a spus: Hai părinte! Spune-ne odată! Arată-ne şi nouă un semn! Şi atunci, copilul care a avut probleme şi nu mai vorbea, copilul a strigat: Tată! Şi în momentul acela omul a spus: Mulţumesc, Doamne! Mulţumesc, părinte! pentru că Dumnezeu lucrează.

AGERPRES: Consideraţi aceasta o mărturie pentru canonizare? Şi noi am auzit mergând la mormânt alte istorisiri din acestea...
ÎPS Laurenţiu Streza: Sunt foarte multe. Noi le reţinem cu discernământ. Se consemnează în memoria, în conştiinţa eclezială a drept credincioşilor creştini, care ea va fi cea care va determina biserica să cerceteze, să studieze cazul şi să procedeze la o eventuală canonizare. Aceasta o luăm aşa, e posibilă, e potenţială.

AGERPRES: Credeţi că e posibilă canonizarea părintelui Arsenie Boca? Cât timp trebuie să mai treacă?
ÎPS Laurenţiu Streza: Poate să fie rapid, poate să mai treacă timp, depinde de voia lui Dumnezeu. Îmi cereţi un lucru.... Eu pot să fac această mărturisire, că aş fi cel mai fericit om din lume, membru al Sfântului Sinod, cu atât mai mult că l-am cunoscut pe părintele, să pot să semnez şi eu pe actul de canonizare.

AGERPRES: Credincioşii nu vă cer şi dumneavoastră personal, canonizarea părintelui?
ÎPS Laurenţiu Streza: Am primit de la unii credincioşi bine intenţionaţi, adeziuni prin care spun: Vrem canonizarea Sfântului Arsenie! Am primit scrisori. Am spus să fie liniştiţi, manifestaţi-vă credinţa aşa cum se cuvine, că Dumnezeu, la vremea potrivită, El va hotărî.

AGERPRES: Biserica de la Prislop e neîncăpătoare pentru miile de oameni care vin la mormântul părintelui. Veţi face o biserică mai mare?
ÎPS Laurenţiu Streza: Din punct de vedere practic, firesc, al desfăşurării tuturor evenimentelor şi a slujbelor şi a rânduielilor bisericeşti, acolo e nevoie de o biserică mare. Este o poiană la intrare unde se pretează o biserică frumoasă.

AGERPRES: Când o să puneţi piatra de temelie a noii biserici?
ÎPS Laurenţiu Streza: Anul acesta mergem precis. O să pregătim locul. Stabilim, punem o cruce şi piatra de temelie. Ca şi hram, ar putea fi Sfântul Arsenie, că e Arsenie cel Mare. Poate să fie o mănăstire a Maicii Domnului.

AGERPRES: L-aţi cunoscut pe părintele Arsenie Boca. Cum a fost întâlnirea cu el?
ÎPS Laurenţiu Streza: Nu oricine şi dintre cei care ar fi dorit să se ducă, ar fi putut să ajungă acolo. Părintele se ferea. Părintele a pictat ani de zile la o biserică, la Drăgănescu, a tot lungit-o, numai ca să stea de vorbă cu oamenii. Prima dată când am fost la părintele, am fost înainte de a mă căsători. Eram proaspăt absolvent de facultate. După aceea, am mers la părintele, când am fost să vin la facultate ca profesor şi i-am spus că diferenţa dintre mine şi magistrul meu este ca între Dealul Ocna şi Muntele Everest. Şi a zis: Lasă, du-te tu acolo ca să faci lucruri pe care trebuie să le faci şi pe care nu le-a făcut magistrul tău.

AGERPRES: Nu v-a surprins ce v-a spus?
ÎPS Laurenţiu Streza: M-a surprins, dar am zis să ascult şi când am venit, după Revoluţie, la facultate, s-a transformat catedra mea, care era de Liturgică, Pastorală şi Artă Creştină, s-a despărţit în trei discipline şi s-a transformat în Teologie Liturgică şi a trebuit să adaug şi eu ceva din partea spirituală. Iar când am fost la doctorat, am mai fost de câteva ori. Dânsul picta, mi-a explicat toată pictura. Am mai stat uneori alături şi îmi spunea: Stai şi ascultă! Îmi dădea şi sfaturi practice, îmi spunea dacă există o acţiune împotriva bisericii, cea mai periculoasă e cea din interior, promovarea în interiorul bisericii a persoanelor care nu sunt demne. De aceea mi-a zis când e un băiat cuminte şi bun, nu îl lăuda în şcoală, că îl dărâmă toţi. Spune: E de treabă! Îmi aduc aminte de lucrurile acestea. Întâlnirile acestea au fost pentru mine, în momentele cruciale ale vieţii de preot şi profesor de teologie, au fost providenţiale. Pentru că îmi spunea că vin mulţi şi nu ascultă.

AGERPRES: E adevărat că putea citi omul?
ÎPS Laurenţiu Streza: Da, însă faptele preţioase ale lui au fost cele ale vieţii sale, viaţa de creştin, ca un teolog.

AGERPRES: Ce îi sfătuiţi pe credincioşii care merg şi de Paşti la mănăstirea Prislop sau la alte mănăstiri unde acesta a fost?
ÎPS Laurenţiu Streza: Fiecare să meargă în suflet cu rugăciunea pe care o înalţă acolo, la mănăstire, către Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este autorul minunilor, a faptelor minunate care vin. Dumnezeu ştie cum ne ajută. Nu le-am permis nici preoţilor să ajungă a face icoane sau a alcătui acatiste, pentru că deja există un acatist (al părintelui Arsenie Boca n.r.) care nu corespunde, el trebuie revizuit, sunt nişte lucruri aberante trecute acolo de oameni nepricepuţi, care poate au avut intenţii bune.

AGERPRES: Acatistul părintelui Arsenie Boca nu e lăsat de părintele?
ÎPS Laurenţiu Streza: E făcut de un părinte de la Sâmbăta, care nu ştiu câte clase avea, care îl confundă pe cel lăudat în paraclis, cu Hristos. Şi alte lucruri care sunt făcute doar aşa, din exces. Părintele nu permitea...Am văzut odată când, o persoană, când trăia părintele, a luat piatra cu care părintele ascuţea coasa, că el cosea, şi i-a zis: Părinte, piatra asta o duc acolo şi ...! La care părintele i-a spus: Măi, arunc-o jos! Dacă cuvintele pe care ţi le-am spus eu, care sunt cuvinte dumnezeieşti inspirate nu te-au transformat pe tine, nu te face piatra asta! Bigotismul e o boală.

AGERPRES: Deci "testamentul părintelui" a fost ca noi să credem în Dumnezeu?
ÎPS Laurenţiu Streza: "Testamentul" lui a fost ca oamenii să fie credincioşi, cu o credinţă puternică, vie, o viaţă credincioasă, nu o credinţă declarativă, pentru că Dumnezeu există şi dacă noi nu credem. Era un om foarte echilibrat, un om care diferenţia cele spirituale de cele materiale, nu le-a amestecat niciodată şi a reuşit prin tot ce a făcut şi ce a lăsat, ca cele materiale să vorbească acum despre spiritual. Câtă modestie! Părintele şi-a scris pe cruce, el şi-a făcut o cruce de lemn simplă, pe care a scris: Monahul Arsenie. Ce vreţi mai mult? Dacă nu, ştiţi ce era acum acolo?! Cel mai grozav monument. A rămas ca monumentul în sine să fie florile cinstirii, aduse de credincioşi, îngrijite de maici.

AGERPRES: Biserica se opune canonizării lui Arsenie Boca?
ÎPS Laurenţiu Streza: Biserica nu se opune (canonizării n.r.). Noi respectăm slujirea pe care a avut-o el. Noi îl cinstim şi la Sâmbăta o să facem un parc în faţa altarului făcut de dânsul, acolo cine vrea poate să stea. Deja am pus piatra de temelie şi pentru o bisericuţă, un schit la izvorul părintelui, o fântână a părintelui. La Sâmbăta, mai există sus o chilie săpată în piatră, va trebui să controlăm fenomenele acestea, să fie cu o rânduială. Acolo s-a apucat unul la fântâna părintelui, a pus nişte bănci şi lua banii oamenilor că stăteau pe bancă şi i-am spus: Măi nene, dacă iasă o dată părintele la tine, pe unde fugi? Ce faci? AGERPRES-FOTO PE FLUX/(A- autor: Isabela Paulescu, editor: Adrian Drăguţ)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.