Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 dec /Agerpres/ - Judeţul Galaţi a fost grav afectat de inundaţii în perioada august-septembrie 2013, aici înregistrându-se cantităţi record de precipitaţii. În urma calamităţilor din luna septembrie şi-au pierdut viaţa nouă oameni, iar pagubele materiale s-au ridicat la zeci de milioane de lei.
În noaptea de 28 spre 29 august o ploaie torenţială a afectat mai multe localităţi din zona de nord a judeţului Galaţi. Un număr de 94 de curţi, trei locuinţe şi şase străzi din cartierul Valea Oraşului din municipiul Galaţi au fost inundate. În comuna Suceveni au fost inundate cinci case, cinci curţi şi au fost distruse două poduri, iar în oraşul Târgu Bujor au fost inundate două curţi. Drumul naţional DN 26 a fost afectat de aluviuni în zona localităţii Cavadineşti pe o distanţă de câteva sute de metri, iar DJ 242D în zona localităţii Suceveni pe un kilometru. De asemenea, a fost afectat terasamentul căii ferate între Băneasa şi Moscu, iar circulaţia feroviară între Galaţi şi Târgu Bujor a fost închisă.
Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru discutarea măsurilor de înlăturare a efectelor ploilor torenţiale. Pe 1 septembrie Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca Prefectura şi Consiliul Judeţului Galaţi să propună spre aprobare un proiect de hotărâre de guvern pentru finanţarea din fondurile de urgenţă a lucrărilor de reabilitare a căilor de comunicaţii rutiere din comunele Gohor şi Suceveni, grav afectate de ploile torenţiale.
Cea mai afectată a fost comuna Suceveni, unde torenţii scurşi de pe versanţi au distrus mare parte din drumurile comunale, fiind distruse şi două poduri. Au mai fost semnalate două situaţii extrem de serioase, care au depăşit capacitatea locală de intervenţie, şi anume ravenele produse în satul Nărteşti al comunei Gohor, pe circa doi kilometri din DC84, fapt ce a pus în pericol conducta de alimentare cu apă a localităţii.
***
În noaptea de 11 spre 12 septembrie un număr de patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte trei au fost date dispărute în urma inundaţiilor produse în mai multe localităţi din zona de nord a judeţului Galaţi, unde au căzut precipitaţii abundente. Au fost afectate în special localităţile Cuca, Corni, Cudalbi, Rediu şi Costache Negri.
A fost alertat întregul efectiv de poliţie din mediul rural, care a acţionat atât pentru diminuarea efectelor inundaţiei asupra posturilor de poliţie cât şi pentru ajutorarea populaţiei civile, reducerea pierderilor de vieţi omeneşti şi limitarea pierderilor de bunuri. De asemenea, au fost constituite echipe de căutare a persoanelor date dispărute.
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a anunţat că au fost afectate de inundaţii peste 700 de case şi 500 de curţi din 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate mai multe sute de persoane de către efectivele ISU Galaţi.
Au fost evacuate 339 de persoane şi au fost salvate 45 de persoane şi 122 de animale. Mai multe drumuri au fost blocate de ape, pe DN 25 apa de pe carosabil depăşind un metru, şi zeci de hectare de teren agricol au fost inundate. Alimentarea cu curent electric în zonă a fost întreruptă.
Zeci de militari s-au implicat cu mijloace aparţinând Ministerului Apărării Naţionale pentru ajutarea populaţiei şi limitarea efectelor inundaţiilor. În operaţiunile de salvare au fost angrenaţi şi zeci de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi jandarmi, precum şi peste 150 de persoane din cadrul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Un nou bilanţ al victimelor inundaţiilor a indicat şapte persoane decedate, o alta fiind dată dispărută. Potrivit IPJ Galaţi, trei persoane decedate au fost în comuna Cuca, două în comuna Costache Negri, o persoană în localitatea Cudalbi şi o persoană în comuna Costache Negri. O fetiţă din Cudalbi a fost în continuare dată dispărută.
Cantitatea de precipitaţii consemnată în noaptea de 11 spre 12 septembrie pe raza judeţului Galaţi a ajuns până la aproape 147 litri pe metru pătrat la staţia Tecuci, ceea ce reprezintă un volum valabil pentru două luni, a informat Administraţia Naţională Apele Române.
Pagubele înregistrate au fost provocate, în principal, din scurgeri importante de pe versanţi şi torenţi, iar localităţile afectate sunt: comuna Cudalbi, Pechea, Griviţa, Cuca, Costache Negri, municipiul Tecuci, Vlădeşti, Măstăcani, comuna Corni şi sat Măcişeni.
***
Vicepremierul Gabriel Oprea s-a deplasat la Galaţi şi a anunţat că se acordă ajutoare de la rezervele de stat constând în alimente, apă minerală şi motorină destinate sinistraţilor din localităţile din nord-vestul judeţului. În zonă au fost aduse 56.000 litri de apă minerală, 12 tone de conserve, 500 tone făină, 300 litri de ulei şi 20 de tone de motorină.
Vicepremierul le-a solicitat meteorologilor şi hidrologilor de la instituţiile specializate să realizeze simulări ale efectelor negative pe care le-ar putea avea fenomenele meteo prognozate, astfel încât autorităţile locale să fie mai bine pregătite. El a precizat că în multe cazuri o simplă atenţionare de cod galben sau cod roşu nu este suficientă, motiv pentru care sunt necesare simulări, iar autorităţile locale să fie avertizate dacă precipitaţiile abundente pot genera torenţi.
Primul-ministru Victor Ponta a convocat, la Palatul Victoria, un comandament pentru situaţii de urgenţă, având în vedere precipitaţiile abundente căzute în judeţul Galaţi, precum şi prognoza meteo.
La operaţiunile de salvare derulate în judeţul Galaţi au participat şi două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, aeronavele acordând suport aerian operaţiunilor desfăşurate la sol de către echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă. La faţa locului s-au aflat secretarul de stat în MAI Cătălin Chiper, şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Ion Burlui.
Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Dan Nica, deputat de Galaţi, au evaluat situaţia în localităţile afectate de ploile torenţiale şi de viituri. Ministrul Dan Nica a subliniat că prioritatea numărul unu în localităţile afectate o constituie reconstrucţia infrastructurii distruse. El a anunţat că în zona sinistrată vor veni reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Investiţii, care va dispune măsurile pentru refacerea drumurilor şi podurilor afectate.
Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat într-o şedinţă de urgenţă alocarea sumei de 570.000 de lei pentru localităţile afectate de inundaţii.
***
Potrivit unui bilanţ al Prefecturii, 17 localităţi au fost afectate de inundaţii, cinci rămânând fără energie electrică. 45 de persoane au fost salvate, iar 519 persoane au fost evacuate. De asemenea au fost evacuate 122 de animale, o locuinţă a fost distrusă total, 715 locuinţe au fost inundate, dar şi 522 de curţi şi grădini. Persoanele evacuate au fost cazate în căminele culturale.
Fetiţa de 8 ani care fusese luată de viitura care a lovit comuna gălăţeană Cudalbi a fost găsită decedată. Tragicul eveniment s-a petrecut în cursul nopţii când familia fetiţei a încercat să se salveze din calea viiturii. Bilanţul victimelor a urcat la opt persoane decedate.
Bilanţul victimelor a ajuns la nouă persoane decedate. Conform informaţiilor furnizate de Prefectura Galaţi, trei persoane au decedat în comuna Cuca, dintre care doi bărbaţi de 82 şi 65 ani au murit înecaţi, iar o femeie de 74 ani a făcut infarct. În localitatea Costache Negri au murit înecaţi o femeie de 81 ani şi un bărbat de 40 ani, iar un bărbat a făcut infarct. La Cudalbi au murit înecaţi o femeie de 83 ani şi o fetiţă de 8 ani, iar la Griviţa, un bărbat de 65 ani.
***
Aproximativ 400 de persoane au fost evacuate în cursul nopţii de 12 spre 13 septembrie în comuna Valea Mărului din cauza unei viituri pe pârâul Geru. Potrivit edilului din localitate, au fost inundate 20 de case, iar infrastructura a fost distrusă în proporţie de peste 90%. Şi în comuna Corni au avut loc noi inundaţii, fiind afectate 200 de gospodării.
Un număr de 500 de persoane au fost evacuate în comuna Fârţăneşti, situată în apropiere de râul Prut, în urma unei viituri produse în zonă din cauza unei ploi torenţiale.
Conform datelor centralizate la Prefectura Galaţi, au fost afectate 18 localităţi, aproape 70 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, zeci de hectare de teren agricol şi păşune. Au fost inundate şi/sau distruse de apă peste 1.400 de case şi alte aproape 100 de curţi şi grădini.
Direcţia veterinară din judeţul Galaţi a instituit serviciul de permanenţă pentru a prelua apelurile de urgenţă din comunele afectate de inundaţii, iar cetăţenilor şi autorităţilor li s-a solicitat să informeze medicul veterinar dacă există animale în pericol sau bolnave. Pierderile de animale pe raza comunelor afectate de inundaţii au fost evaluate la: 7.280 de păsări, 252 de oi, un cal, 20 de câini, şase vaci şi 79 de porci.
Militarii Batalionului 300 Infanterie Galaţi au transportat şi împărţit peste 20 de tone de apă minerală localnicilor afectaţi de inundaţii din localităţile Cuza Vodă, Pechea, Griviţa, Costache Negri, Cudalbi, Valea Mărului şi Cuca. Militarii cu unelte genistice au intervenit urgent pentru consolidarea cu saci cu nisip a digului de pământ pe pe malul râului Siret, în dreptul localităţii Ijdileni.
***
Potrivit unui nou bilanţ al inundaţiilor din judeţul Galaţi 22 de localităţi au fost afectate, 2.434 de persoane au fost evacuate, 140 şi 417 animale au fost salvate, 1.373 de case inundate, din care 11 distruse în totalitate. Pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor au acţionat 1.271 de persoane din M.A.I., MApN şi ISU.
Premierul Victor Ponta a participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi s-a deplasat în zonele calamitate din judeţ, în comunele Cuca, Rediu, Pechea, Costache Negri, Cudalbi. Primul ministru i-a asigurat pe sinistraţi că imediat după ce se retrage apa Guvernul va asigura materialele pentru refacerea drumurilor şi caselor.
Pe 14 septembrie peste 3.600 de persoane erau evacuate în judeţul Galaţi din cauza inundaţiilor provocate de ploi şi viituri, potrivit unui bilanţ al Prefecturii. Au fost afectate de inundaţii 34 de localităţi, un număr de 24 fiind grav afectate. De asemenea, au fost inundate 1.858 de locuinţe, iar 21 de case au fost distruse.
Traficul pe DN 25 şi pe DN 26 a fost blocat.
Sute de elevi din localităţile sinistrate s-au aflat în situaţia de a nu putea să înceapă anul şcolar după ce cinci unităţi şcolare au fost inundate.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a făcut o evaluare a situaţiei la zi în zonele calamitate din judeţ. El a anunţat că toţi cei afectaţi vor fi ajutaţi financiar sau cu materiale de construcţie, fără a se ţine cont dacă oamenii au sau nu asigurări obligatorii.
Primarii sectoarelor Capitalei au trimis ajutoare în zonele inundate din judeţul Galaţi. Primarii Andrei Chiliman şi Neculai Onţanu au trimis imediat autorităţilor din localităţile gălăţene afectate de inundaţii câte o instalaţie de potabilizare a apei. Primarul Robert Negoiţă a înfiinţat puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţi, iar o campanie umanitară a fost demarată de primarul Cristian Popescu-Piedone în sprijinul sinistraţilor din judeţul Galaţi. Primarul Rareş Mănescu a deschis puncte de colectare de produse care au fost trimise oamenilor aflaţi în nevoie.
Pe 15 septembrie un nou bilanţ actualizat dat publicităţii de Prefectură a indicat faptul că numărul persoanelor evacuate din cauza inundaţiilor a ajuns la 6.901, iar 39 de localităţi au fost afectate, dintre care 24 grav. 1.753 de locuinţe şi 1.696 de curţi şi grădini au fost inundate, iar 35 de case au fost distruse. Drumul naţional DN 25 Galaţi-Tecuci a fost afectat, la fel şi DN 26, iar traficul feroviar pe ruta Galaţi-Târgu Bujor a fost blocat. Alte 11 drumuri judeţene şi cinci comunale au fost afectate, dar şi 463 de poduri şi podeţe. Apa a inundat şi peste 3.000 hectare de terenuri agricole.
Un număr de 52 de case modulare au fost montate în trei localităţi grav afectate de inundaţii. În total, în localităţile afectate de inundaţii au fost necesare 432 de locuinţe modulare.
***
Pe 16 septembrie ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a anunţat că judeţul Galaţi a depăşit momentul critic în privinţa inundaţiilor.
Premierul Victor Ponta a declarat că pe viitor în cazuri similare trebuie să se evite pierderea de vieţi omeneşti şi să fie limitate pierderile materiale.
Un număr de 8.265 de persoane au fost evacuate în judeţul Galaţi în urma inundaţiilor şi viiturilor din perioada 11-13 septembrie, a anunţat Prefectura.
Au fost amplasate trei bucătării mobile, la Costache Negri, Cudalbi şi Slobozia Conachi, unde s-a preparat câte o masă caldă pe zi pentru sinistraţi. Materia primă necesară a fost asigurată de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat.
Pe 17 septembrie ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga, a anunţat că România va avea până cel târziu în martie 2014, pentru prima dată, hărţi de risc la inundaţii. Potrivit ministrului, există o strategie de management al riscului la inundaţii, conform căreia România are nevoie de 17 miliarde de euro până în anul 2035 pentru investiţii în infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a informat că peste 6.836 hectare cu culturi agricole - floarea soarelui, porumb, rapiţă, lucernă şi legume - au fost distruse în judeţul Galaţi din cauza inundaţiilor produse în ultimele zile. De asemenea, s-au înregistrat pagube şi în rândul efectivelor de animale, respectiv 11 cabaline, 9 bovine, 233 ovine, 59 caprine, 141 suine, 15.170 păsări, 108 iepuri şi 383 familii de albine.
În 18 septembrie Executivul a aprobat o hotărâre de guvern prin care s-a alocat suma de 27 de milioane de lei reprezentând ajutor de urgenţă pentru familiile sinistrate în urma inundaţiilor recente din judeţul Galaţi. A fost aprobată şi o hotărâre de guvern privind alocarea sumei de 5.000 de lei pentru familiile care au avut decedaţi în timpul calamităţilor.
Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii, s-a angajat să asigure refacerea drumurilor judeţene, comunale, a podurilor şi podeţelor afectate de indundaţii, suma totală alocată în acest sens fiind de 7 milioane lei.
Guvernul a mai aprobat o hotărâre privind consolidarea şi repararea prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a caselor distruse sau avariate de inundaţiile din judeţul Galaţi.
Executivul a alocat, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, suma de 7.141.308 lei pentru bugetele locale ale unor unităţi administrativ teritoriale din judeţul Galaţi pentru limitarea efectelor negative produse din cauza calamităţilor naturale.
De asemenea, s-a suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării cu suma de 19.859.000 lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pe anul 2013, la Capitolul 70.01 "Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică", sumă destinată reconstrucţiei şi reabilitării unui număr de 227 case de locuit din judeţul Galaţi. AGERPRES / (AS - autor: Karina Olteanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.