Panel dedicat leadershipului feminin, la Bucharest Forum 2013

 •  Social
318 afişări

Panelul dedicat leadershipului feminin, desfășurat în cadrul conferinței Bucharest Forum 2013, organizat de Institutul Aspen România, a reunit, sâmbătă, importante personalități din țară și străinătate, în ultima dintre cele trei zile ale evenimentului desfășurat la Palatul Parlamentului.

b8341b4e-8375-40e0-a3a9-953b759c8edd

Katherine Colbert, avocat, jurnalist, director al Athena Center for Leadership Studies și profesor la Barnard College, unul dintre cele mai cunoscute centre interdisciplinare din lume dedicat leadershipului feminin, a vorbit despre noțiunea de leadership între femei și bărbați în ultimul secol. Ea a subliniat că în prezent femeile ocupă funcții de prim-ministru, ministru, conducător de firme în toate domeniile de activitate, făcând performanță, având diplome, mastere, doctorate, dovedind că au o pregătire de înalt profesionalism.

''Trebuie să recunoaștem că femeile aduc adevăratele valori, organizațiile atrag femeile în lupta pentru progres, pentru că dacă te adresezi doar unei jumătăți din populație primești răspuns doar de la o jumătate. Bărbații și femeile au abordări diferite ale valorilor în jurul mesei de discuții'', a spus Katherine Colbert.

Ea a atras atenția că dacă până acum femeia încerca să fie asemeni bărbatului a venit momentul ca bărbatul să preia ceva din talentul femeii de a aprecia valorile. Katherine Colbert a spus că în multe țări femeile sunt discriminate prin lege, dar când o femeie devine lider acest lucru înseamnă o recunoaștere că poate avea capacitatea de a conduce, de a transmite mesaje, subliniind că femeile tinere trebuie învățate cum să devină lideri.

Mariana Gheorghe, CEO și președinte al Directoratului OMV Petrom SA, a declarat că nu vede o competiție între femei și bărbați în domeniul leadershipului.

''Trebuie să lucrăm împreună, toți dorim o viață mai bună, dar nu pot să nu constat că o femeie trebuie să dovedească de două ori mai mult că e mai bună pentru a fi respectată ca expert'', a spus Mariana Gheorghe.

Ea a subliniat că în România 30% dintre instituții sunt conduse de femei.

Sabina Skrtic, ministru adjunct croat pentru Competitivitate și Investiții în Ministerul al Economiei, a declarat că este mama unei fete și a unui băiat și că este foarte important ''felul în care ne creștem copiii, pentru a crede în valorile educației''.

''Vreau să fiu aleasă la lider pentru că sunt cea mai bună, în cariera mea am muncit din greu. Dacă aș fi profesor, aș investi chiar și ultimii bani în învățământ, în educație'', a afirmat Sabina Skrtic.

Președintele Fundației Renașterea și al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, Mihaela Geoană, a declarat că, spre deosebire de alte țări, în România femeile au acces la învățământ, la educație, la carieră.

''Avem acest avantaj față de alte țări, statisticile arată că 30% dintre ONG-uri sunt conduse de femei, care au de făcut o alegere între carieră și viața de familie. Cred în educație și în femei. Când am început munca pentru înființarea Fundației Renașterea am preluat modelul pe care l-am văzut în perioada în care am stat în SUA, am avut profesori buni, iar aici, în țară, am avut alături o echipă extraordinară, de la început'', a spus Mihaela Geoană.

Hanna Shelest, cercetător principal la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina, a remarcat că numărul femeilor care conduc firme mici este în creștere, dar a opinat că, din punct de vedere al femeilor care acced la funcții politice, țările africane stau mai bine decât țările europene. Potrivit acesteia, sunt puține femei în Parlament, puține femei ambasador.

''Drepturi egale nu înseamnă și șanse sau oportunități egale, din păcate, deși dacă o femeie e bună în a gospodări familia, de ce n-ar fi bună în a gospodări orașul sau țara'', a spus Hanna Shelest.

Mihaela Geoană a subliniat, în finalul panelului dedicat leadershipului feminin, că apreciază platforma lui Hillary Clinton, potrivit căreia femeile trebuie să aibă inițiativă, să acceadă spre funcții de lideri, luptând totodată împotriva violenței asupra femeilor și a traficului de femei. Ea a subliniat că ideile din această platformă au fost preluate în curricula privind instruirea femeilor prin Academia Institutului Aspen.

Reuniunea din acest an a conferinței Bucharest Forum 2013, organizată de Institutul Aspen România, a avut ca temă ''Ancorarea noului drum al mătăsii în regiunea celor trei mări: Caspică, Neagră și Adriatică'', urmărind să devină o platformă pentru vocea articulată a României în domenii strategice, cât și un loc pentru o dezbatere de cooperare și oportunități economice și de investiții pentru țările din zona celor trei mări.AGERPRES/(AS—autor: Marina Bădulescu, editor: Ștefan Gabrea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe