Bacău: Concurs de eseuri cu tematica 'Basarabia în conștiința actuală a românilor'

 •  Social
118 afişări

Aproximativ 200 de băcăuani, între care mulți tineri, s-au prins miercuri în Piața Tricolorul din municipiul reședință de județ într-o Horă a Unirii marcând astfel împlinirea a 95 de ani de la momentul în care Basarabia s-a unit cu patria-mamă.

5d778e8f-0cb2-4b47-93b0-ce60bfbae5f1

Reprezentanți ai Asociației "Pro Basarabia și Bucovina", dar și ai organizațiilor de studenți, veterani și liceeni din Bacău au vorbit participanților despre semnificația zilei de 27 martie 1918 în istoria României.

Evenimentului i-a fost consacrat, de către Asociația ''Acțiunea 2012", un concurs de eseuri având tematica ,,Basarabia în conștiința actuală a românilor".

''Am avut o participarea neașteptat de mare, 37 de autori, dat fiind faptul că am lansat concursul doar cu o lună în urmă. Am avut surpriza să primim lucrări nu numai din partea băcăuanilor, dar și din alte 9 județe ale țării, precum și din Republica Moldova. De altfel, primul eseu sosit a fost din Tiraspol din partea unui elev al Liceului ,"Lucian Blaga", a declarat, pentru Agerpres, Cătălin Albeșteanu, coordonatorul pe județul Bacău al Asociației ''Acțiunea 2012".

Potrivit acestuia, juriul format din cadre didactice universitare și scriitori a avut surpriza să constate ,,valoarea deosebită a majorității lucrărilor trimise", autorii atestând ''nu numai talent literar, bună pregătire istorică , dar și o componentă patriotică tonifiantă, dată fiind vârsta tânără a cvasitotalității participanților la concurs".

Premiul întâi a revenit lui Alexandru Gujuman, elev în clasa a XI—a la Liceul "Spiru Haret" din Moinești

Sub un motto-ul titlu ,"Nimic nu e mai urâtă, nimic mai prigonită și mai lovită decât dragostea supremă de românism", aparținând lui Nichifor Cranic, autorul, tânăr basarabean, se întreabă ,"Dacă i-aș spune fratelui că sunt rătăcit, mă va ajuta oare să-mi regăsesc calea pierdută ? Dacă cineva și-ar bate joc de propriile valori ce mă definesc m-ar privi indiferent ? Dacă mi s-ar fura o parte din mine, el nu ar reacționa de loc ?", pentru ca, după o pledoarie pentru Basarabia ca pământ românesc, laureatul concursului să concluzioneze ,,Basarabiei i s-a furat identitatea, iar acum e pe o cale rătăcită.(...) Oare ce face fratele mai mare ? Pentru mine răspunsul este, încă, neinteligibil... ".

Premiul al II-lea în acest concurs inedit l-a obținut, pentru eseul ''Datoria pe care o are România față de Republica Moldova", Tatiana Postică, iar pe poziția a III—s-a clasat Alexandru Potroghiru cu lucrarea ,,De ce avem nevoie de Republica Moldova".

Un simpozion omagial desfășurat la Clubul militar din Bacău, urmat de un spectacol susținut de Ansamblul folcloric ,,Busuiocul" au încheiat suita celor 19 de acțiuni desfășurate în localitățile băcăuane cu prilejul aniversării revenirii Basarabiei la România în 1918. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres