O profesoară îi învață pe bucureșteni să facă pâine ca pe vremea străbunicii

 •  Social
253 afişări

Pâinea cu coajă aurie și crocantă, cu găuri mari, prin care mai curge mierea sau gemul cu gust autentic, nefalsificat de niciun aditiv, este una dintre specialitățile Corinei Munteanu, care însă nu păstrează doar pentru sine secretul acestei bunătăți, ci încearcă să îl împărtășească unui număr cât mai mare de persoane.

bd6876b1-f769-47ae-8422-9372115e0aa9

"Povestea pâinii mele cu maia a început acum trei ani, când eram foarte bolnavă. Nu puteam să mănânc mai nimic și o prietenă bună mi-a adus o felie dintr-o pâine făcută de soțul ei, Iulian. Când am pus o bucățică mică în gură, parcă am gustat nectarul zeilor: atât de plină de arome, atât de consistentă, atât de puternică și vie, medicament și hrană în același timp. Cu ea m-am făcut bine, ciugulind puțin câte puțin. Când m-am pus pe picioare, am avut o revelație: și eu trebuie să fac așa o pâine în casă, să o am mereu la îndemână, pentru mine și familia mea", a declarat pentru AGERPRES Corina Munteanu.

Ea mărturisește că a fost întotdeauna preocupată să ofere familiei sale hrană cât mai sănătoasă, bio, dar că până în momentul acela nu se gândise niciodată la calitatea pâinii pe care copiii o mâncau în sandvișurile pregătite pentru școală.

"Așa că m-am apucat să fac și eu pâinea zeilor, la cuptorul meu de acasă, pentru familie, prieteni și cunoscuți. Cine mănâncă de câteva ori pâine din asta nu s-ar mai întoarce la cea industrială, bineînțeles dacă ar avea de unde să cumpere. (...) Trăim într-un oraș sărac în gust, din păcate", spune ea, adăugând că în Capitală doar în foarte puține locuri poate fi achiziționată pâinea cu maia.

Aceasta este o pâine dospită în mod natural, printr-o tehnică pe care o foloseau străbunicile, și care, deși este puțin mai cronofagă decât utilizarea drojdiei din comerț, are avantaje în ce privește calitatea pâinii și beneficiile aduse sănătății.

Corina Munteanu apreciază că spre deosebire de drojdia cultivată pe pat de azot, maiaua, prin timpul lung de fermentare și dospire, face pâinea mai ușor digerabilă, iar absorbția de minerale în corp nu este împiedicată de prezența acidului fitic din grâu.

"Maiaua este crescută din făină și apă și apelează la fermenții naturali existenți în aer, pentru a se activa. Maiaua îi dă pâinii o structură specială care o face foarte ușor digerabilă: diferitele tipuri de drojdii sălbatice existente pe coaja bobului de grâu și în aer fermentează spărgând proteinele de gluten și gliadină în porțiuni diferite ale grâului, și astfel pâinea devine mult mai ușor digerabilă decât cea la care lucrează drojdia simplă de panificație. Tot maiaua dezactivează acidul fitic care este responsabil de blocarea asimilării mineralelor în organism, în proporție de 62%, față de drojdia de panificație care reușește aceasta doar în proporție de 38%", menționează Corina Munteanu.

Ea a câștigat în mai 2012 concursul de planuri de afaceri organizat de European Project Consulting, după care a trecut la împlinirea primei etape din planul intitulat "Brutărie": aceea de a educa populația ca să poată recunoaște o pâine bună. Astfel, a inițiat un blog în primăvara lui 2012, apoi Atelierele de pâine în octombrie 2012. La ateliere au participat până acum aproape 60 de persoane. Cu alte aproximativ 30 de persoane s-a întâlnit ca să le dea maia, iar altora le-a trimis poștal, în diverse orașe din țară.

"Bineînțeles că cea mai sănătoasă e pâinea cu făină integrală (de grâu sau secară), dar nu multă lume poate aprecia o astfel de pâine. Gustul nostru e pervertit de atâtea adaosuri chimice prezente în produsele pe care le cumpărăm, de intoxicarea propriu-zisă a papilelor gustative. De aceea, când fac pâine pentru prezentări, folosesc cel puțin jumătate făină albă, astfel încât oamenii să nu aibă un șoc", precizează Corina Munteanu.

În urmă cu o jumătate de an, fiul ei, care era cel mai reticent și din când în când mai cumpăra câte o "pufoasă albă de la magazin", a venit cu pâinea acasă și după ce a luat o gură a pus-o întristat pe masă și a zis: "Măi, mamă, ce mi-ai făcut, nu mai pot să înghit pâine din asta de carton acum ..."

Dincolo de atelierele de brutărie, unde îi învață pe casnici să-și producă propria pâine, Corina Munteanu este preocupată să înceapă demersurile pentru a pregăti cadrul legislativ care să permită apariția de home-businessuri cu pâine artizanală: femei care să câștige suficient cât să merite, pregătind pâine sănătoasă în bucătăriile proprii și vânzând-o, proaspătă și personalizată (cu semințe, cu verdețuri, cu legume, cu măsline, albă, integrală, rotundă, chifle, baghete, cu desene pe crustă, etc), vecinilor din cartier.

"Aș vrea să se producă o revoluție. Aș vrea ca toate femeile, cap de familie, să fie în stare la un moment dat să pună pe masă o pâine vie făcută cu mâinile lor, cu dragostea lor, cu puterea lor. Pare un lucru mic, dar din acel moment numai lucruri bune se vor întâmpla pentru ele și dragii lor. Pentru că dacă poate preschimba făina simplă în pâine, femeia poate transforma și potențialul unei vieți împlinite în viața însăși", spune ea.

De meserie fizician, Corina Munteanu predă științe la o școală particulară din București.AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe