Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 8 mar /Agerpres/ - Anca are 23 de ani şi de două luni lucrează în echipa de intervenţie a Jandarmeriei Capitalei, unde s-a angajat imediat după absolvirea Academiei de Poliţiei "Alexandru Ioan Cuza". Chiar dacă pare o lume a bărbaţilor, unde riscul poate să apară la tot pasul, ea nu se teme de conflictele care s-ar putea ivi în misiuni, deşi a fost avertizată de colegi că, atunci când sunt proteste, oamenii furioşi ar putea să arunce cu pietre după ea.
Cu toate acestea, Anca ştie că femeia-jandarm poate fi şi respectată, lucru dovedit prin faptul că, în doar două luni, a ajuns să aibă mai mulţi oameni în subordine, chiar dacă timp de jumătate de an nu poate lua decizii de una singură pentru că se află sub tutela unui alt jandarm, cu experienţă, care îi explică, pas cu pas, regulile instituţiei.
"Mi-a plăcut întotdeauna haina militară. Atunci când am luat decizia de a merge la Academia de Poliţie şi i-am spus mamei mi-a zis că eu sunt fată şi că e o lume grea, dar, în acelaşi timp, i-a plăcut ideea, pentru că, spre deosebire de alţi copii de vârsta mea, gândeam mai matur. În meseria asta trebuie să ştii cum să tratezi omul, pentru că munca cu omul este cea mai grea. Am ales Jandarmeria pentru că în Poliţie sunt deja foarte multe femei, în Jandarmerie este ceva nou. În batalion suntem cinci fete, iar în Jandarmeria Bucureşti, din câte ştiu, vreo 50. Indiferent de ce misiune voi avea, nu mi-e frică, pentru că oamenii care sunt cu mine sunt foarte pregătiţi şi chiar dacă ar degenera o situaţie i-am face faţă. Mi-au povestit colegii că este posibil, aşa cum s-a întâmplat şi la protestele din iarnă, să mai primeşti o piatră în cap. Mi-au spus că trebuie să adoptăm o anumită atitudine, să fiu atentă la oamenii din jurul meu pentru că sunt schimbători, acum acţionează într-un fel, apoi în alt fel. Eu, fiind comandant de grupă, trebuie să am grijă de mine, dar şi de cei 15 oameni pe care îi conduc, dintre care 11 sunt luptători, şi pot să spun că mă ascultă pentru că este respectul faţă de o persoană de sex feminin", a declarat, pentru AGERPRES, Anca Voicescu, angajată a Jandarmeriei Capitalei.
Ea îşi aminteşte că prima misiune a fost primirea, la Bucureşti, a flăcării olimpice, cu ocazia Festivalului Olimpic al Tineretului European, atunci când a fost nevoită să îşi coordoneze colegii de grupă care vegheau asupra liniştii şi ordinii publice pentru ca evenimentul să fie lipsit de incidente.
"Prima mea misiune, când am intrat în Jandarmerie, a fost sosirea flăcării olimpice în Bucureşti. Pentru mine a fost o misiune deosebită pentru că era prima dată când trebuia să răspund eu pentru acţiunile subordonaţilor mei şi pentru propriile mele alegeri. Munca unei femei într-o lume a bărbaţilor este foarte grea, dar şi plăcută", spune Anca.
La doar 23 de ani, "jandarmeriţa", aşa cum o alintă prietenii, ştie foarte clar care îi sunt responsabilităţile şi ce reguli trebuie să respecte.
"Am echipamentul de intervenţie asupra mea, exact ca un bărbat-jandarm - carapacea, pistolul, bastonul, casca, scutul. Sunt grele, dar nu mă plâng. Sunt conştientă de faptul că nu toţi angajaţii din Jandarmerie sunt pasionaţi de ceea ce fac, aşa ca mine. Cu timpul, vezi foarte multe lucruri şi când îţi dai seama că ai neputinţa în a face anumite chestiuni pe care tu ai vrea să le faci şi despre care tu crezi că deschid alte drumuri, dar nu eşti lăsat să le faci, atunci nu mai ai nicio motivaţie şi ajungi să munceşti doar pentru bani", a completat Anca Voicescu.
Ca orice jandarm care intervine în aplanarea conflictelor, ea merge la proteste, la meciuri de fotbal şi oriunde echipajele trebuie să fie prezente. Şi nu o face pentru bani, ci din pasiune pentru meserie, o meserie frumoasă, dar riscantă, aşa cum ea însăşi recunoaşte. Riscul este cu atât mai mare cu cât multe din echipamente sunt uzate, iar pentru altele noi nu sunt bani.
"Salariul meu este în jur de 2.000 de lei, mă descurc, dar cu ajutorul părinţilor, mai ales că stau cu chirie în Bucureşti. Un dezavantaj al meseriei este pericolul care ne pândeşte la orice pas, în orice misiune pe care o avem. Alte dezavantaje sunt date şi de lipsa anumitor echipamente care ne-ar putea fi utile sau schimbarea unora mai vechi cum ar fi unele bastoane, căştile sau scuturi. Tehnica a avansat şi ar putea să ne ofere anumite beneficii, dar dacă acesta este bugetul alocat pentru noi, asta este. Totuşi, există şi avantaje, cum ar fi acela că socializezi cu foarte multe persoane, cu toate că unele dintre ele nu înţeleg rolul jandarmilor, mai ales protestatarii", a afirmat femeia-jandarm.
Anca este din Mioveni, judeţul Argeş, şi tot acolo a făcut şi practica în timpul facultăţii. Imediat după absolvire, s-a îndreptat către Ordine Publică, iar acum are toate şansele pentru o carieră de succes în Jandarmerie. Ea speră ca peste câţiva ani să devină ofiţer în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
"Când am terminat facultatea, am avut ocazia să aleg un post la Brigada Specială a Jandarmeriei, dar am zis că e suficient aici unde sunt. Peste câţiva ani mi-aş dori să ajung ofiţer în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, poate un şef de departament sau de serviciu. Prietena mea cea mai bună mi-a spus că ea nu m-ar fi văzut pe mine "jandarmeriţă" pentru că sunt o fire sensibilă, calmă. Eu la serviciu sunt femeia-jandarm, dar acasă sunt doar femeie. Iubitul meu mă vede o femeie puternică şi independentă, care a reuşit foarte multe până la vârsta asta", a declarat Anca Voicescu.
Tânara de 23 de ani şi-a format deja o părere la nivel european despre ce înseamnă jandarmeria şi consideră că francezii sunt cel mai bine pregătiţi în acest domeniu. "Am avut schimburi de experienţă în facultate, au venit la noi oameni din Jandarmeria franceză şi am constatat că ei sunt mult peste noi. Noi încercăm să îi imităm, dar nu reuşim. Ei sunt mult peste noi, ca tehnică şi pregătire, dar şi concepţiile sunt diferite, şi modul de acţiune", a completat angajata Jandarmeriei Capitalei.
În timpul liber, Anca preferă să alerge prin parc sau să se plimbe cu bicicleta. Cel mai mult, însă, adoră călătoriile în străinătate şi plănuieşte ca de 1 mai să viziteze Budapesta. AGERPRES/(AS - Andreea Dăscălescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.