Sondaj CRSS: 87,25 % dintre românii din dreapta Prutului își doresc unirea cu Republica Moldova

 •  Social
166 afişări

Centrul Român pentru Studii și Strategii a efectuat în luna iunie un sondaj de opinie, intitulat 'Studiu privind starea socială și identitatea națională în România', potrivit căruia 87,25 % dintre românii din dreapta Prutului își doresc unirea cu Republica Moldova.

35d835f4-cc69-460c-8181-ba0bff527939

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, datele preliminare cu privire la percepția românilor asupra identității lingvistice, istorice, politice și culturale a locuitorilor din Republica Moldova au fost făcute publice la Chișinău, în cadrul conferinței-dezbatere cu tema 'Reuniunea celor două state germane — model de integrare euro-atlantică pentru Republica Moldova, prin reuniunea celor două state românești', rezultatele finale ale cercetării urmând a fi făcute publice în luna septembrie.

Astfel, potrivit raportului preliminar al sondajului, ideea unirii României cu Republica Moldova se regăsește în mentalul colectiv al românilor din dreapta Prutului ca 'act realizabil', în favoarea căruia s-au declarat 87,25% dintre subiecții chestionați, 'ceea ce poate fi interpretat ca o apetență a românilor pentru îndeplinirea unui ideal național'. Împotriva unificării teritoriale s-au exprimat 12,8% dintre respondenți.

De asemenea, 55,2% dintre respondenți consideră că politicienii din România ar trebui să trateze unirea ca prioritate, în timp ce 20,5% dintre cei chestionați sunt de părere că politicienii din România ar trebui să aibă alte priorități, iar 24,2% nu și-au exprimat opinia cu privire la acest aspect.

Un procent mult mai ridicat dintre cei chestionați sunt de părere că locuitorii din dreapta Prutului sunt în primul rând români (67,8%), că limba vorbită de ei este româna (71,9 %) și că 'Basarabia este pământ românesc'(84,9%).

'Locuitorii din stânga Prutului sunt, în viziunea celor chestionați, 'români' în primul rând, această percepție cumulând 67,8% dintre opiniile exprimate, în timp ce 28,3% dintre cei intervievați consideră că locuitorii arealului pruto-nistrean sunt moldoveni, iar 3,9% dintre respondenți afirmă că spațiul Basarabiei este locuit de ruși', se precizează în raportul amintit.

În ce privește întrebarea 'Considerați că Basarabia este pământ românesc?', 84,9% dintre cei intervievați au răspuns cu Da, contrariul fiind susținut de un procent de 4,7% dintre respondenți. La această întrebare 10,4% dintre participanții la sondaj și-au rezervat dreptul de a nu răspunde.

Reprezentanții Centrului consideră că pentru românii din dreapta Prutului, Republica Moldova are statutul de 'provincie istorică a României'.

'Acesta trebuie să fie punctul de plecare pentru politica de integrare a Republicii Moldova din partea României. Integrarea europeană trebuie naționalizată pentru a fi viabilă, pe coordonatele limbii și reprezentării comune asupra spațiului. 'Basarabia este pământ românesc' nu este o formulă politică, ci o formula mentis, un produs colectiv natural de profunzime, ancorat în înțelegerea teritoriului prin limbă, identitate temporală. (...) Putem interpreta procentul ridicat al celor care se raportează a Basarabia ca fiind pământ românesc prin prisma teritorialității, Basarabia rămânând în imaginarul colectiv un teritoriu cuprins în granițele României', susțin reprezentanții Centrului.

Respondenții au oferit răspunsuri asemănătoare și la întrebarea 'Considerați că teritoriul Basarabia este pământ românesc?', 84,93% dintre cei intervievați răspunzând cu Da, în timp ce 4,71% au răspuns cu Nu, iar 10,36% dintre participanții la sondaj au răspuns cu 'Nu știu'.

Sondajul de opinie a fost realizat în România, în perioada 7-23 iunie, pe un eșantion reprezentativ național de 1486 de persoane în vârstă de 18 ani sau peste, cu o eroare tolerată de +/—2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna septembrie. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres