MApN: SMG a luat la cunoștință 'cu consternare' de activitățile și datele raportului locotenentului Gh. Alexandru

 •  Social
88 afişări

Conducerea Statului Major General a luat la cunoștință, cu consternare, de activitățile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum și de datele cuprinse în raportul înaintat de comandantul Flotilei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, privind "soluțiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea țării în această perioadă", se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES de MApN.

4768c560-e0b6-48a2-a0ab-837156aed010

"Conducerea SMG a luat la cunoștință, cu consternare, de activitățile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum și de datele cuprinse în raportul înaintat de comandantul Flotilei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, privind 'soluțiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea țării în această perioadă'. După cum a declarat reprezentanților mass media, locotenentul Gheorghe Alexandru a fost primit, în data de 25 ianuarie a.c., la raportul comandantului unității militare în care este încadrat, pentru a-i expune acestuia gestul participării sale la mitingul de protest organizat în Piața Universității și pentru a-i prezenta 'viziunea sa asupra administrării statului român' și 'soluțiile sale pentru situația actuală'. Locotenentul Gheorghe Alexandru a solicitat ca, potrivit regulamentelor militare, această problematică să fie considerată un raport, să fie înaintată ierarhic conducerii Statului Major General și să i se răspundă până la data de 26 ianuarie, ora 16,00'', precizează comunicatul citat.

MApN menționează printre așa-zisele "soluții" prezentate de locotenentul Gheorghe Alexandru și făcute publice de acesta, sub forma unor declarații susținute în fața reprezentanților mass-media, în data de 26 ianuarie: "Dizolvarea sau desființarea Parlamentului; Invocarea stării de urgență în țară; Conducerea țării și administrarea statului român de către Armată — locotenentul Gheorghe Alexandru să facă parte din Consiliul Militar care, în viziunea sa, ar urma să gestioneze destinele țării, iar ofițerului să îi revină 50% din puterea de decizie; Aducerea regelui ca șef al statului și instaurarea monarhiei constituționale — Monarhia constituțională este o soluție, având Armata ca garant al democrației și suveranității, potrivit Constituției".

Totodată, MApN afirmă că, în urma acțiunilor ofițerului din data de 23 ianuarie, în conformitate cu art. 55 din Regulamentul disciplinei militare, comandantul Flotilei 71 Aeriană din Câmpia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie, constituirea Consiliului de judecată al ofițerilor și judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru, în temeiul prevederilor "R.G.-8, Regulamentul consiliilor de judecată".

"La aceeași dată, ofițerul a refuzat să ia la cunoștință, prin semnătură, de conținutul ordinului comandantului unității prin care este trimis în fața Consiliului de judecată, deși acesta i-a fost citit și prezentat spre semnare. Evaluarea Consiliului de judecată va cuprinde elementele cerute de R.G.-8, iar în cadrul ședinței de judecată analiza va viza încălcarea de către locotenent a prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și a regulamentelor militare. Toate acțiunile și declarațiile făcute de ofițer se vor constitui ca elemente ale procesului de evaluare. Hotărârea Consiliului de judecată al ofițerilor din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii va fi făcută publică, după pronunțarea acesteia", se mai arată în comunicatul citat.

MApN precizează că Armata este "o instituție cu reguli și norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toți militarii, iar încadrarea în serviciul militar impune asumarea respectării cu strictețe a legilor țării, a regulamentelor militare și a normelor de disciplină specifice Armatei Române".

"În toate armatele statelor membre NATO există acte normative care trebuie respectate, disciplina militară constând în respectarea de către militari a normelor de ordine și comportament obligatorii", punctează MApN.

Într-una dintre zilele în care s-a protestat în Piața Universității, printre manifestanți s-a aflat și un militar în uniformă de ofițer de armată care s-a recomandat Alexandru Gheorghe, locotenent, în vârstă de 27 de ani, încadrat la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres